Σολτς: “Να δώσουμε στην Ουκρανία όπλα μας που θα χτυπούν μέσα στη Ρωσία”

Διαβάζεται σε 4'
O Olaf Scholz στη γραμμή παραγωγής γερμανικών οπλικών συστημάτων
O Olaf Scholz στη γραμμή παραγωγής γερμανικών οπλικών συστημάτων Pool Photo via AP Fabian Bimmer

Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Νορμανδία ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επιχειρηματολόγησε υπέρ της χρήσης γερμανικών όπλων από την Ουκρανία εναντίον στόχων στη ρωσική επικράτεια.

Μία μέρα μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο νέων κατευθυντήριων γραμμών για την άμυνα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και συγκεκριμένα απειλής πολέμου, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Νορμανδία και τους συμμαχικούς εορτασμούς, επιχειρηματολόγησε αναλυτικά από το βήμα της Ομοσπονδιακής Βουλής για το νέο επίπεδο στήριξης της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα όπως γράφει η Deutsche Welle, εξήγησε στους βουλευτές εκ νέου γιατί τα γερμανικά όπλα που παρέχονται στην Ουκρανία θα πρέπει να μπορούν να πλήττουν και ρωσικούς στόχους σε ρωσικά εδάφη.

Όπως είπε: “Η Ουκρανία έχει βάσει του διεθνούς δικαίου το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της από επιθέσεις στην επικράτειά της, στις πόλεις της, στους πολίτες τους. Αυτό ισχύει ειδικότερα εν προκειμένω για την περιοχή του Χαρκόβου όπου η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις από μεθοριακή περιοχή εντός της ρωσική επικράτειας”.

“Ενεργούμε με σύνεση”

“Ενεργούμε με σύνεση, σταθμίζουμε προσεκτικά κάθε κίνδυνο”, τόνισε από τη Βουλή ο καγκελάριος, επαναλαμβάνοντας ότι ο συντονισμός με τους συμμάχους πριν από “τέτοιες μακροπρόθεσμες αποφάσεις” είναι “στενός”.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι “η διασφάλιση της ειρήνης σήμερα σημαίνει στήριξη της Ουκρανίας ως προς την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής κυριαρχίας της”.

Ακριβώς αυτή η “διασφάλιση της ειρήνης” δεν σημαίνει “λευκή σημαία ή συνθηκολόγηση με τη βία και την αδικία. Ειρήνη δεν σημαίνει υποταγή”, υπογράμμισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Κι όλα αυτά λίγο πριν από τη Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας την ερχόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο αλλά και την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδα στην Ελβετία. Βέβαια, ήδη από τώρα ο Όλαφ Σολτς χαμηλώνει τις όποιες προσδοκίες δεδομένου ότι, όπως είπε, εναπόκειται μόνο στη Ρωσία η απόσυρση των στρατευμάτων της από την Ουκρανία. Υπό αυτή την προϋπόθεση θα ανοίξει τον δρόμο για μια δίκαιη ειρήνη.

Να αναφερθεί εδώ πως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον, ο καγκελάριος Σολτς στο Βερολίνο και άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ στα πλαίσια μίας άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στην Πράγα έκαναν γνωστό πως, τουλάχιστον στην ευρύτερη περιοχή του Χάρκοβο, η Ουκρανία θα έχει στη διάθεσή της δυτικά όπλα για να πλήξει ρωσικούς στόχους.

Η Δύση έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με οπλικά συστήματα που έχουν εμβέλεια 40 έως 60 χιλιομέτρων και συνεπώς μπορούν να πλήξουν ρωσικούς στόχους από το Χάρκοβο. Ωστόσο παραμένει ασαφές τι πολεμικό υλικό υπάρχει στην περιοχή. Ο επικεφαλής ειδικός στο τσεχικό Ινστιτούτο της ΕΕ για την Πολιτική Ασφαλείας, Οντρέι Ντίτιρχ, δήλωσε από την πλευρά του στην DW πως η απόφαση των εταίρων του ΝΑΤΟ αποτελεί μία σωστή αντίδραση στις συνθήκες που επικρατούν στο πεδίο της μάχης.

Προετοιμασίες για σενάρια πολέμου

Σημειώνεται πως σε σφυγμομέτρηση του περασμένου Απριλίου για λογαριασμό του ARD Deutschlandtrend το 67% των ερωτηθέντων Γερμανών πολιτών απάντησε ότι θεωρεί ισχυρή ή πολύ ισχυρή την απειλή για την ασφάλεια και ειρήνη στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 28% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2019. Κυρίως οι νέοι αισθάνονται αυτόν τον φόβο περισσότερο και από την κλιματική αλλαγή. Κι αυτό προκύπτει από μια τελευταία μελέτη “Νεολαία στη Γερμανία”, που καταγράφει τάσεις.

Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων ηλικίας από 14 έως 29 ετών φοβάται τον πόλεμο στην Ευρώπη.

Για πρώτη φορά ο πόλεμος γίνεται πραγματικά απτός για τη νέα γενιά. Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι η Ουκρανία είναι γεωγραφικά κοντά. Από τη Λειψία, για παράδειγμα, το Κίεβο απέχει ελάχιστα περισσότερο από ό,τι η Ρώμη, λίγο λιγότερο από 1.500 χιλιόμετρα, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.

Όπως αποκαλύπτει το Spiegel, στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των κρατιδίων στα μέσα του μηνός στο Πότσνταμ θα συζητηθεί έκθεση εμπειρογνώμων του υπουργείου Εσωτερικών, της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας σε Καταστροφές και του Οργανισμού Ακινήτων. Σε αυτήν αναλύονται οι καλύτεροι τρόπο προστασίας των πολιτών σε περίπτωση πολέμου, υπό το πρίσμα μιας νέας αντίληψης πολιτικής προστασίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα