Σουηδική Ακαδημία: ‘Δεν θα υπάρξει Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2018’

Σουηδική Ακαδημία: ‘Δεν θα υπάρξει Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2018’
Φωτογραφία από τα βραβεία νόμπελ το 2014 στη Στοκχόλμη AP

Χωρίς την απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας θα διεξαχθεί η φετινή απονομή στη Σουηδία στη σκιά του σκανδάλου σεξουαλικής παρενόχλησης που ξέσπασε στα τέλη του περασμένου χρόνου

Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ότι δεν θα απονείμει βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2018, όπως μετέδωσε το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT.

Τη χθεσινή ημέρα υπήρξαν πληροφορίες ότι η απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας βρισκόταν στον αέρα εξαιτίας της κρίσης που έχει ξεσπάσει ύστερα από την αποκάλυψη του σεξουαλικού σκανδάλου παρενόχλησης 18 γυναικών, όπως καταγγέλλουν οι ίδιες.

Πιο συγκεκριμένα, η Ακαδημία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα έπειτα από τις μαρτυρίες 18 γυναικών, σύμφωνα με τις οποίες είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή βίαιες επιθέσεις από τον φωτογράφο Ζαν-Κλοντ Αρνό, σύζυγο της ακαδημαϊκού, ποιήτριας και δραματουργού Καταρίνα Φρόστενσον, η οποία έκτοτε αποχώρησε από τη Σουηδική Ακαδημία. Επιπλέον, η κρίση αφορά και τη διαρροή των ονομάτων ορισμένων από τους νικητές ενόψει των επίσημων ανακοινώσεων.

Ο Αρνό από την πλευρά του αρνείται τις κατηγορίες τόσο περί σεξουαλικής παρενόχλησης όσο και περί διαρροής των ονομάτων.

Η υπόθεση του σκανδάλου έχει δημιουργήσει αντιδράσεις που θίγουν την αναγκαιότητα ύπαρξης διαφάνειας στο θεσμό.

Μάλιστα, έξι από τα μέλη της Ακαδημίας έχουν παραιτηθεί στα τέλη του περασμένου χρόνου, τη περίοδο δηλαδή που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο.

Η απονομή των βραβείων Νόμπελ σπανίως αναβάλλεται. Μόλις μια φορά δεν διεξήχθη απονομή Νόμπελ Λογοτεχνίας και αυτή αφορούσε το 1943, την περίοδο της κορύφωσης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ημερομηνία της φετινής απονομής δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, αλλά συνήθως πραγματοποιείται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου παράλληλα με την παρουσίαση των νικητών σε άλλα πεδία.

Η Σουηδική Ακαδημία είναι μια από τις Βασιλικές Ακαδημίες της Σουηδίας. Ιδρύθηκε το 1786 από τον βασιλιά Γουσταύο Γ’. Στόχος της είναι η προαγωγή της σουηδικής γλώσσας. Από το 1901, τα ισόβια μέλη της λαμβάνουν κάθε χρόνο την απόφαση για το ποιος θα είναι ο νικητής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, προς τιμήν του δωρητή Άλφρεντ Νόμπελ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα