Στα πρόθυρα του λιμού οι χώρες της νότιας Αφρικής

Στα πρόθυρα του λιμού οι χώρες της νότιας Αφρικής
Στα πρόθυρα του λιμού οι χώρες της νότιας Αφρικής Cynthia R Matonhodze

Ο υποσιτισμός έχει αγγίξει μέχρι και το 43% του πληθυσμού της κάθε χώρας. Οι σοδειές μειώνονται ή χάνονται τελείως και οι παραγωγές δεν φτάνουν πια για να ταΐσουν τις οικογένειες.

Τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 35 ετών αντιμετωπίζουν οι νότιες χώρες της Αφρικής. Σχεδόν 9,5 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων και πείνα σε Ζάμπια, Μοζαμβίκη, Μαλάουι και Ζιμπάμπουε. Ο υποσιτισμός έχει αγγίξει μέχρι και το 43% του πληθυσμού της κάθε χώρας, ενώ αναμένεται ο αριθμός αυτός να αγγίξει τα 45 εκατομμύρια μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι σοδειές μειώνονται ή χάνονται τελείως και οι παραγωγές δεν φτάνουν πια για να ταΐσουν τις οικογένειες. H Wimbisai, αγρότισσα και μητέρα τριών παιδιών από τη Ζιμπάμπουε έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με τις συνέπειες αυτής της ξηρασίας. «Παλιά πουλούσα τον αραβόσιτο που παρήγαγα και χρησιμοποιούσα τα χρήματα για να στείλω τα παιδιά μου στο σχολείο. Τώρα, παράγω μετά βίας αρκετό για να συντηρήσω την οικογένειά μου», αναφέρει.

Η κλιματική αλλαγή κρίνεται υπεύθυνη και γι’ αυτή την κρίση, με τους ανθρώπους που ζουν στο νότο να υποφέρουν και άλλους που ζουν στον βορρά συχνά να μην γνωρίζουν τίποτα σχετικά. H ActionAid, έχοντας δράση και στις τέσσερις χώρες και γνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, έχει ξεκινήσει διανομή τροφίμων και άλλων ειδών, όπως ταμπλέτες καθαρισμού νερού, προϊόντα πρώτης ανάγκης και πακέτα υγιεινής. Προτεραιότητα της οργάνωσης είναι και η δημιουργία ασφαλών χώρων για γυναίκες και κορίτσια, συνθήκη απαραίτητη σε κάθε ανθρωπιστική κρίση, καθώς είναι εκείνες που έρχονται πρώτες αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης αλλά και εκμετάλλευσης.

Όπως συχνά αναφέρεται από οργανώσεις που δουλεύουν στο πεδίο, όπως η ActionAid, σε τέτοιες καταστάσεις υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας ενώ υπάρχουν και αναφορές για εκπόρνευση γυναικών και κοριτσιών με αντάλλαγμα τρόφιμα. Στην περιοχή υπάρχουν ήδη αναφορές για επιθέσεις και βιασμούς από στρατιώτες και εμπόρους κατά γυναικών που πέρασαν τα σύνορα για να βρουν τροφή.

Η Luisa Munongo μπροστά από το σπίτι της στη Μοζαμβίκη Tendai Marima

Οι ιστορίες που φτάνουν από τις χώρες που πλήττονται είναι τραγικές. Η σαραντάχρονη Luisa Mungono, μητέρα εννέα παιδιών και κάτοικος Μοζαμβίκης είδε τη σοδειά της να καταστρέφεται από τον κυκλώνα Ιντάι τον περασμένο Μάρτιο. «Το νερό μπήκε στο χωράφι μας και έπνιξε τα πάντα. Ό,τι έμεινε το έφαγαν τα σκουλήκια. Πλέον εξαρτόμαστε από τη διανομή φαγητού που κάνουν οι οργανώσεις». Ο κυκλώνας έπληξε την ίδια περιοχή που τώρα υποφέρει από την ξηρασία λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την αποκομιδή. Μόνο στη Μοζαμβίκη καταστράφηκαν περισσότερα από 715.000 εκτάρια, αφήνοντας περισσότερους από 1.85 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς φαγητό.

Η κατάσταση χρήζει άμεσης αντιμετώπισης καθώς εκατομμύρια άνθρωποι και στις τέσσερις χώρες βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δράση της ΑctionAid σε επείγουσες καταστάσεις εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα