Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Το trafficking στην Ελλάδα

default image

 Η Ελλάδα αποτελεί χώρα διέλευσης και προορισμού παράνομης διακίνησης γυναικών και παιδιών με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση και εξαναγκαστική εργασία, σημειώνεται στην έβδομη ετήσια έκθεση για παράνομη διακίνηση ατόμων (Trafficking in Persons Report) που κυκλοφόρησε σήμερα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την παρουσίασε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις.

 Η έκθεση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα, αν και δεν ανταποκρίνεται πλήρως στα ελάχιστα όρια που προβλέπονται για την εξαφάνιση του φαινομένου της διακίνησης, επιδεικνύει σημαντική πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας έμφαση στις συνολικές προσπάθειες προστασίας των θυμάτων, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αύξησε σημαντικά τις έρευνες και καταδίκες υπευθύνων για παράνομη διακίνηση ατόμων.

Τονίζεται ότι οι περισσότερες γυναίκες διακινούνται προς την Ελλάδα κυρίως από τη Ρωσία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, και τη Νιγηρία, και κατά δεύτερο λόγο από την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Λευκορωσία. Σημειώνεται επίσης και διακίνηση ανδρών κυρίως από την Αλβανία για εξαναγκαστική εργασία στην Ελλάδα. 

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα παρουσιάζει σταθερή βελτίωση σε ό,τι αφορά το σχετικό κατάλογο με τις χώρες όλου του κόσμου, και αναβαθμίζεται στο πλαίσιο των τεσσάρων κατηγοριών που περιλαμβάνει ο σχετικός πίνακας της έκθεσης. Μεταξύ 164 χωρών, φέτος η Ελλάδα περιλαμβάνεται στην «κατηγορία 2» (Tier 2) όπου τοποθετούνται οι χώρες στις οποίες εκτιμάται απλά ότι υπάρχουν προβλήματα στον τομέα της διακίνησης. Η χώρα μας αναβιβάσθηκε σε αυτή την κατηγορία από πέρυσι. Στις εκθέσεις του 2005 και 2004 βρισκόταν στην «κατηγορία 2 προς επόπτευση» (Tier 2 Watch List). Μάλιστα στην έκθεση του 2003 είχε τοποθετηθεί στην τελευταία τρίτη κατηγορία (Tier 3) όπου είχε υπαχθεί από το 2001.

Στην «κατηγορία 1» βρίσκονται οι: Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Καναδάς, Κολομβία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ν. Κορέα, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μαρόκο, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, και Βρετανία.

Στην «κατηγορία 2» μαζί με την Ελλάδα υπάρχουν οι περισσότερες χώρες της περιοχής μας όπως η Τουρκία, η Σερβία, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η ΠΓΔΜ, και η Σλοβακία, η Πορτογαλία, το Πακιστάν, ο Λίβανος, το Ισραήλ, κ.ά.

Στην τρίτη, την «κατηγορία 2- υπό επόπτευση», τοποθετείται η Κύπρος και χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Κίνα, η Ινδία, η Αργεντινή, η Αρμενία, η Αίγυπτος, η Γουατεμάλα, η Λιβύη, το Μεξικό, η Μολδαβία, κά.

Τέλος, στην τέταρτη και χειρότερη κατηγορία, «κατηγορία 3» βρίσκονται η Αλγερία, η Κούβα, το Ιράν, το Κουβέιτ, το Κατάρ, η Σαουδ. Αραβία, η Συρία, η Β. Κορέα, η Βενεζουέλα, κά. 
Στη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάσθηκε η έκθεση, εκτός της κας Ράις μίλησε και ο σύμβουλός της για το θέμα, πρέσβης Μαρκ Λέιγκον.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα