Στενότερη συνεργασία Κίνας-Καζακστάν

default image

Επιβεβαίωσε, ο πρόεδρος του Καζακστάν την πρόθεσή του να ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού πετρέλαίου που θα τροφοδοτεί την Κίνα

Επιβεβαίωσε, την Παρασκευή, ο πρόεδρος του Καζακστάν την πρόθεσή του να ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού που θα τροφοδοτεί την κινεζική ενεργειακή αγορά με καζακικό πετρέλαιο από την Κασπία, ο οποίος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, θα καλύπτει το 5% της ζήτησης στην Κίνα. Παράλληλα, οι εισαγωγές πετρελαίου που τροφοδοτούν την ταχύτατα αναπτυσσόμενη κινεζική οικονομία αυξήθηκαν, τους πρώτους πέντε μήνες του 2007, κατά 11,5%, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Σινχουά.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ-Καζακστάν μετέδωσε δήλωση του Καζάκου προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος παρευρίσκεται στο Ουστ-Καμένογκορσκ για τις εργασίες του Συμβουλίου ξένων επενδυτών, ότι “κατασκευάσαμε έναν αγωγό πετρελαίου προς την Κίνα, μας μένει να κατασκευάσουμε το τμήμα που τον συνδέει με την Κασπία και θα το πράξουμε”.

Ωστόσο, ο Καζάκος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε σε παλαιότερη δέσμευση για πιθανή ολοκλήρωση της κατασκευής του τμήματος από το Ατάσου, στο κέντρο της χώρας, μέχρι το πετρελαϊκό κοίτασμα Κενιγιάκ στο δυτικό Καζακαστάν, μέχρι το 2011.

Το τμήμα του αγωγού που συνδέει το Ατάσου με το Αλασάνκου στη δυτική Κίνα εγκαινιάστηκε το 2005 και οι πρώτες ποσότητες καζακικού αργού έρευσαν προς την Κίνα το 2006. Οι εισαγωγές πετρελαίου στην Κίνα, το διάστημα Ιανουάριος-Μάιος του 2007, ανήλθαν σε 471 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διοίκησης Τελωνείων στην Κίνα. Στο ίδιο διάστημα, η εγχώρια παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,7% και ανήλθε σε 540 εκατομμύρια βαρέλια.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα