Στην Ιαπωνία ο Μπλίνκεν, αποτίνει φόρο τιμής στον Σίνζο Άμπε

Στην Ιαπωνία ο Μπλίνκεν, αποτίνει φόρο τιμής στον Σίνζο Άμπε
Ο Άντονι Μπλίνκεν Olivier Douliery, Pool Photo via AP

Στην Ιαπωνία μετέβη ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, με σκοπό να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία του Σίνζο Άμπε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έκανε σήμερα σύντομη επίσκεψη στο Τόκιο για να εκφράσει προσωπικά τα συλλυπητήριά του, αυτά του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν καθώς και «του αμερικανικού λαού» στην Ιαπωνία, τρεις ημέρες μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.

«Ο αμερικανικός λαός μοιράζεται την αίσθηση της απώλειας του ιαπωνικού λαού. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο (πρώην) πρωθυπουργός Άμπε έκανε το παν για να φθάσει η σχέση των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας σε νέα ύψη», είπε ο κ. Μπλίνκεν στον Τύπο έπειτα από συνάντησή του με τον νυν πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα.

«Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία είναι κάτι παραπάνω από σύμμαχοι, είμαστε φίλοι. Κι όταν ο ένας φίλος υποφέρει, ο άλλος πάει να τον δει», πρόσθεσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ, εξηγώντας πως επέδωσε στον κ. Κισίντα επιστολές συλλυπητηρίων του προέδρου Μπάιντεν στην οικογένεια του Σίνζο Άμπε.

Ο Σίνζο Άμπε, μορφή της ιαπωνικής δεξιάς, ο πρωθυπουργός που παρέμεινε στο αξίωμα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στο αρχιπέλαγος (2006-2007, 2012-2020), ήταν παθιασμένος υποστηρικτής της ενίσχυσης της στρατιωτικής και διπλωματικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Δολοφονήθηκε από ένοπλο την Παρασκευή, εν μέσω προεκλογικής ομιλίας του στη Νάρα (δυτικά), σε ηλικία 67 ετών.

Υπάρχουν ακόμη πολλά σκοτεινά σημεία για τα κίνητρα του κατηγορούμενου για τον φόνο, ιάπωνα πολίτη 41 ετών, που τέθηκε υπό κράτηση μερικές στιγμές αφού άνοιξε πυρ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε τον απρογραμμάτιστο σταθμό στο Τόκιο, ενώ επέστρεφε στις ΗΠΑ μετά την περιοδεία του στη νοτιοανατολική Ασία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα