Στηρίζει και πάλι τον Θεόφιλο η Ιορδανία

default image

Την απόφαση της Ιορδανίας να ακυρώσει την άρση της αναγνώρισης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ της ιορδανικής κυβέρνησης

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν το βράδυ της Τρίτης στο Αμάν, ο υπουργός εξωτερικών της Ιορδανίας, Α. Χαμπίμπ με την Ντόρα Μπακογιάννη, της ανακοίνωσε την απόφαση της ιορδανικής κυβέρνησης να ακυρώσει την προηγούμενη απόφαση για άρση της αναγνώρισης του Πατριάρχη Ιεοροσολύμων κ. Θεοφίλου. Είχαν προηγηθεί εντατικές διαβουλεύσεις της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιορδανία.

Το ιορδανικό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε την Τρίτη, λίγες ώρες πριν από την άφιξη της κ. Μπακογιάννη στο Αμάν και έλαβε την απόφαση μετά από ένα γαϊτανάκι συσκέψεων και διαβουλέψεων τις τελευταίες ημέρες. Καταλυτικό ρόλο στην απόφαση, έπαιξε και η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων σύμφωνα με  την οποία “διαβεβαιώνεται κατηγορηματικά ότι δεν έχει πωληθεί ή εκποιηθεί ή έχει γίνει οποιαδήποτε συμφωνία διαπραγμάτευσης απευθείας ή μέσω αντιπροσώπου σε σχέση με τη γη και την περιουσία του Πατριαρχείου μέσα ή έξω από την παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ, ούτε στο Ισραήλ ούτε στα Παλαιστινιακά Εδάφη, την Ιορδανία ή σε άλλο σημείο του κόσμου όπου το Πατριαρχείο διαθέτει περιουσία χωρίς να υπάρχει η έγκριση της Ιεράς Συνόδου ή άλλου οργάνου του ελληνικού Oρθόδοξου Πατριαρχείου”.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, κυβερνητικός εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης προέβη σε δήλωση χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή” ιδιαιτέρως θετική”
Το μόνο που απομένει, είναι να αλλάξει τη στάση του και το Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί, επιμένουν να μην αναγνωρίζουν τον κ. Θεόφιλο αν και το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη συνάντηση της ΥΠΕΞ, Ντόρας Μπακογιάννη με την ισραηλινή ηγεσία.

Μετά από συνάντηση μιας ώρας που είχε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον Ιορδανό ομόλογό της Αμπντελιλά αλ Χατίμπ έκανε την ακόλουθη δήλωση στο ΑΠΕ: 

Είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Την καλωσορίζουμε με τη βεβαιότητα ότι το πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα συνεχίσει να εκπληρώνει ανεμπόδιστα την τόσο σημαντική αποστολή του και το θεάρεστο έργο του, για το σύνολο του ποιμνίου του“.  “Ο κ.Χατίμπ”, συνέχισε η κ.Μπακογιάννη, ” είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει λεπτομερώς για τη χθεσινοβραδινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Ιορδανίας να ανακαλέσει την πρόσφατη απόφαση για την άρση της αναγνώρισης του πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.Θεόφιλου Γ‘”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα