Στο 36,9% η προσέλευση των Ισπανών ψηφοφόρων στις πιο ιστορικές εκλογές της τελευταίας 35ετίας

default image

Σε εξέλιξη οι πιο ιστορικές εκλογές στην Ισπανία, όπου μειωμένη είναι η προσέλευση των ψηφοφόρων σε σύγκρισή με το 2011. Ρόλο κλειδί στη διαμόρφωση του αποτελέσματος θα παίξουν οι αναποφάσιστοι

Τα ποσοστά συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Ισπανία ανήλθαν στο 36,9% στις 15.00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ισπανική κυβέρνηση.

Η προσέλευση στις κάλπες είναι μειωμένη σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου του 2011, όταν στο ίδιο διάστημα είχε ανέλθει στο 37,9%.

Οι αρχές αναμένουν ότι η συμμετοχή θα αυξηθεί τις επόμενες ώρες μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στις 21.00 ώρα Ελλάδας, ενώ την ίδια ώρα θα δημοσιευθούν και τα πρώτα exit polls.

Πάνω από 36 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Ισπανία ψηφίζουν σήμερα για την ανανέωση της σύνθεσης του νέου Κοινοβουλίου τους και της Γερουσίας, σε μία αναμέτρηση που το αποτέλεσμά της μέχρι την τελευταία στιγμή είναι αβέβαιο αν θα οδηγήσει σε αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας τέσσερα κόμματα διεκδικούν επί ίσοις όροις την εξουσία.

Τα δύο νέα κόμματα, οι αριστεροί Podemos (Μπορούμε) και οι κεντρώοι Ciudadanos (Πολίτες) έχουν διεμβολίσει του δύο παραδοσιακούς πόλους της ισπανικής πολιτικής των τελευταίων 38 ετών της μεταπολίτευσης, το κυβερνών δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και τους Σοσιαλιστές (PSOE) αποσπώντας μεγάλο ποσοστό από την δεξαμενή ψήφου τους.

Στις φετινές εκλογές, χάρις στην αμφίρροπη μάχη των παρατάξεων και η κρισιμότητα του αποτελέσματος, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες αναμένεται να ξεπεράσει κάθε ιστορικό ρεκόρ. Στις φετινές εκλογές μάλιστα είναι εγγεγραμμένοι 731.744 νέοι ψηφοφόροι σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2011.

Η ψηφοφορία στα περίπου 23.000 εκλογικά τμήματα της χώρας ξεκίνησε στις 09.00 τοπική ώρα (10.00, ώρα Ελλάδος) κι οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00 (21.00, ώρα Ελλάδος). Πάνω από 700.000 ψηφοφόροι όμως επέλεξαν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο (100.000 περισσότεροι από το 2011) για να μη χρειασθεί να μετακινηθούν προς τα εκλογικά τμήματα των περιφερειών τους. Πάνω από 90.000 αστυνομικοί έχουν τεθεί επί ποδός σε όλη τη χώρα, στην οποία έχει κηρυχθεί κατάσταση αυξημένου συναγερμού (επίπεδο 4) για τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων.

Από τους πρώτους που έσπευσε να ψηφίσει ήταν ο επικεφαλής των Θιουδαδάνος Άλμπερτ Ριβέρα στο Οσπιταλέτ ντε Λιομπρεγκάτ της Βαρκελώνης και ο επικεφαλής της Ενωμένης Αριστεράς (IU) Αλβέρτο Γκαρθόν στη Μάλαγα, ενώ ο ηγέτης των Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας, συνοδευόμενος από το πολιτικό alter ego του και Νο 2 του κόμματος Ινίγο Ερεχόν, ψήφισε στις 12.40 (13.40 ώρα Ελλάδος).

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, προσερχόμενος να ψηφίσει, δήλωσε πως είναι “ενθαρρυντικό” που προσέρχονται τόσοι πολλοί ψηφοφόροι στις κάλπες, ενώ από την πλευρά του ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ τόνισε πως “το μέλλον δεν έχει γραφθεί ακόμη”, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το κόμμα του θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, δηλώνοντας εμφατικά “μυρίζει αλλαγή”.

Πάντως, μεγάλο στοίχημα για όλα τα κόμματα παραμένει εάν θα καταφέρουν να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, που όλες οι δημοσκοπήσεις τους ανεβάζουν σε υψηλότατα ποσοστά (41-42%). Επίσης αίνιγμα αποτελεί κι η ψήφος των νέων, καθώς η αποχή σε αυτή την ομάδα ψηφοφόρων παραδοσιακά είναι υψηλή (40%). Χθες το βράδυ και μέχρι τις πολύ πρωϊνές ώρες, όλα τα νυκτερινά κέντρα στις δημοφιλείς ζώνες διασκέδασης, στο Λαβαπιές, τη Μαλασάνια και την Τσουέκα ήσαν γεμάτα. Μεγάλη επίσης είναι η κίνηση και στα ανοικτά καταστήματα, με τον κόσμο να επωφελείται και του καλού καιρού για να κάνει τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια του. Άλλωστε, παρά την προεκλογική εκστρατεία η κίνηση στα καταστήματα παρέμεινε αμείωτη, μη θυμίζοντας σε τίποτα πως η χώρα βαδίζει σε εκλογές. Μόνο που το βράδυ αναμένεται πως όλη η χώρα μπροστά στην τηλεόραση δεν θα παρακολουθήσει τις αγαπημένες της σειρές, αλλά θα περιμένει με κομμένη την ανάσα για να δει ποιόν από τους τέσσερις υποψηφίους από αύριο θα μπορεί να αποκαλεί πρωθυπουργό.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα