Στο εδώλιο οι δικηγόροι του Οτσαλάν

default image

Ο εισαγγελέας δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε σήμερα τη δίκη εναντίον δύο συνηγόρων του φυλακισμένου ηγέτη των κούρδων

Ο εισαγγελέας δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε σήμερα τη δίκη εναντίον δύο συνηγόρων του φυλακισμένου ηγέτη των κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν κατηγορώντας τους ότι υποστηρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. 

Ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθούν ποινές κάθειρξης επτάμισι ως 15 ετών σε βάρος των δικηγόρων Ιρφάν Ντουντάρ και Μαχμούτ Σακάρ για “συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση”, στην προκειμένη περίπτωση στο PKK του Οτσαλάν. 

Στο κατηγορητήριο οι δύο νομικοί κατηγορούνται ότι εξώθησαν σε στάση δηλώνοντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που οργανώθηκε το Μάρτιο στη Ρώμη, πως ο πελάτης τους δηλητηριάστηκε μέσα στη φυλακή του, σύμφωνα με το Ανατολή. 

Οι συνήγοροι του Οτσαλάν είχαν δημοσιοποιήσει στη Ρώμη αποτελέσματα αναλύσεων που έγιναν σε τρίχες μαλλιών του φυλακισμένου και απέδειξαν, σύμφωνα με τους ίδιους, πως ο πελάτης τους είχε δηλητηριαστεί πιθανόν καταπίνοντας τοξικά μέταλλα –χρώμιο και εξαιρετικά υψηλές δόσεις στροντίου. 

Η ανακοίνωση αυτή είχε προκαλέσει συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ο πληθυσμός είναι κυρίως κουρδικός. Αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από τούρκους ειδικούς είχαν διαψεύσει μερικές ημέρες αργότερα τη θέση του δηλητηριασμού. 

Ο Ντουντάρ έχει ήδη καταδικαστεί τον Ιούνιο σε φυλάκιση τριών ετών και εννέα μηνών για υποστήριξη προς τους αντάρτες αφού πραγματοποίησε, σύμφωνα με μαρτυρίες, μια επίσκεψη σε στρατόπεδο του PKK στο βόρειο Ιράκ, όμως η ποινή ανεστάλη ως την εκδίκαση της έφεσης.

Σύμφωνα με το Ανατολή, ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε εναντίον του Σακάρ, πρώην γενικού γραμματέα ενός φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, που σήμερα έχει διαλυθεί.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα