Στο επίκεντρο το καθεστώς του Κοσόβου

default image

Το ζήτημα του καθεστώτος θα βρεθεί στο επίκεντρο της διήμερης συνόδου ΕΕ-Ρωσίας στη ρωσική πόλη Σαμάρα

Το ζήτημα του Κοσόβου αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της διήμερης συνόδου ΕΕ-Ρωσίας, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν αύριο, στη ρωσική πόλη Σαμάρα, παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελας Μέρκελ, η χώρα της οποίας ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το τρέχον εξάμηνο, αλλά και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.Ενόψει της αυριανής συνόδου, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντίμιρ Τσιζόφ δήλωσε ότι το ζήτημα της επίλυσης του καθεστώτος του Κοσόβου θα είναι ένα από τα δύσκολα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο. ”
Το Κόσοβο είναι ένα δύσκολο ζήτημα, για το οποίο υπάρχουν διαφορές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα αποφύγουμε τη συζήτηση“, τόνισε ο Ρώσος πρέσβης.Είναι βέβαιο πως η ΕΕ θα προσπαθήσει να πείσει τη Μόσχα να δεχθεί το σχέδιο Αχτισάαρι για την επίλυση του καθεστώτος του Κοσόβου. Απ’ την άλλη, είναι φανερό πως η Ρωσία δεν θα δεχθεί μια λύση που δεν θα έχει την έγκριση της Σερβίας. Η δήλωση του ρώσου πρέσβη κ. Τσιζόφ είναι διαφωτιστική: ”
Το ζήτημα του Κοσόβου δεν αφορά την επίτευξη συμφωνίας για ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περιοχή, αλλά είναι ένα θέμα το οποίο αφορά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων στην υπόθεση πλευρών“Τέλος, ο ρώσος πρέσβης σημείωσε ότι είναι ακατανόητο το πώς θα μπορούσε, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποφασίσει για τη διαίρεση μιας χώρας χωρίς τη συναίνεσή της. Εύκολα συμπεραίνουμε ότι η ΕΕ δύσκολα θα μπορέσει να περάσει το ψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου από το συμβούλιο ασφαλείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα