Στο Σάαρλαντ η πρώτη πιθανή συνεργασία SPD - Die Linke

Στο Σάαρλαντ η πρώτη πιθανή συνεργασία SPD - Die Linke

To SPD αφήνει ανοικτό το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών και αν το επιτρέψουν τα αποτελέσματα στις 26 Μαρτίου θα εγκατέλειπε ευχαρίστως τον μέχρι τώρα εταίρο του

Στις 26 Μαρτίου γίνονται τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Σάαρλαντ στα γαλλογερμανικά σύνορα και η πρώτη δημοσκόπηση μετά την ανακήρυξη του Μάρτιν Σουλτς ως υποψηφίου καγκελαρίου δείχνει μεγάλη ενίσχυση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), το οποίο θα προτιμούσε να πάψει να συγκυβερνά με το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) υπό τη δημοφιλέστατη Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ.

Tα ποσοστά των δύο μονομάχων είναι πλέον 33% για το SPD (+9% από την προηγούμενη δημοσκόπηση) και 36% (+1%) για CDU. Η Αριστερά (Die Linke) υπό την ηγεσία του Όσκαρ Λαφοντέν λαμβάνει στην τελευταία δημοσκόπηση 12% (δηλαδή +4% παραπάνω από την προηγούμενη).

ADVERTISING

Το κόμμα εναλλακτική για τη Γερμανία θα ελάμβανε 7% αν γινόταν οι εκλογές στο Σάαρλαντ την ερχόμενη Κυριακή, ενώ Πράσινοι και Φιλελεύθεροι δεν θα εισέρχονταν στο τοπικό κοινοβούλιο της πρωτεύουσας Σααρμπρίκεν, αφού θα ελάμβαναν μόνον 4% (το όριο είναι 5%).

To SPD αφήνει ανοικτό το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών και αν το επιτρέψουν τα αποτελέσματα στις 26 Μαρτίου θα εγκατέλειπε ευχαρίστως τον μέχρι τώρα εταίρο του, το CDU, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα σχηματιζόταν η πρώτη "κόκκινο-κόκκινη" κυβέρνηση (SPD-Die Linke) σε δυτικό κρατίδιο (υπάρχει ήδη στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας).

Ο Μάρτιν Σούλτς θα ενισχύσει με εμφανίσεις του προεκλογικά το κόμμα του μέχρι το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας όπως και η καγκελάριος Μέρκελ με μια και μοναδική στο τέλος. To τοπικό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα προτιμά να ποντάρει στην μεγάλη δημοφιλία της επικεφαλής του Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ παρά σε ομοσπονδιακούς πολιτικούς. Στα σύν του SPD το γεγονός ότι ο παππούς του Μάρτιν Σούλτς κατάγεται από την περιοχή και βέβαια η μεγάλη προσωπική του απήχηση σε παγγερμανικό επίπεδο.

Πηγή: Sueddeutsche Zeitung / ΑΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία, Μάρτιν Σούλτς

24Media Network