Στοίχημα η αξιοποίηση κοινοτικών πόρων ύψους 16 δισ. ευρώ το 2ο εξάμηνο του 2020

Στοίχημα η αξιοποίηση κοινοτικών πόρων ύψους 16 δισ. ευρώ το 2ο εξάμηνο του 2020
Χρήματα Shutterstock

Η χρήση των 16 δισ. ευρώ επιτρέπεται στην Ελλάδα για να τα αξιοποιήσει, όχι για την μείωση του χρέους, αλλά για την κάλυψη αναγκών που έχει δημιουργήσει η ανθρωπιστική κρίση.

Ένα ιδιαίτερο στοίχημα για την αξιοποίηση τους βάζουν κονδύλια ύψους 16 δισ. ευρώ προς την Αθήνα από το ΕΣΠΑ όσο και οι νέες κοινοτικές πρωτοβουλίες που θα είναι διαθέσιμα στο β’ εξάμηνο του χρόνου.

Τα χρήματα αυτά επιμερίζονται στα 6 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να απορροφήσει η Ελλάδα από το τρέχον ΕΣΠΑ, 8,4 δισ. από το πακέτο των 540 δισ. ευρώ, 300 εκ ευρώ από το επιμέρους πρόγραμμα του ταμείου ανάκαμψης React EU και τα 640 εκ. ευρώ από την δόση των ομολόγων. Η χρήση του ποσού αυτού επιτρέπεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να τα αξιοποιήσει όχι για την μείωση του χρέους αλλά για την κάλυψη αναγκών που έχει δημιουργήσει η ανθρωπιστική κρίση. Τα 8,4 δισ. από το πακέτο των 540 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε στις 23 Απριλίου σε επίπεδο κορυφής αναλύονται με την σειρά τους σε τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE 3, 5-4 δισ. από τις εγγυήσεις που θα παρέχει η ΕΤΕπ για να δοθούν δάνεια για κεφάλαια κίνησης σε επιχειρήσεις και άλλα 3,8 δισ. ευρώ που μπορεί να πάρει η Ελλάδα από τον ESM .
 

Συνεπώς χρήματα υπάρχουν. Ωστόσο η πρώτη δυσκολία είναι ότι θα πρέπει να εκταμιευτεί προς την Ελλάδα καλύπτοντας τις δαπάνες που γίνονταν από τα μέσα Μαρτίου και έχουν φτάσει ήδη τα 14,7 δισ. ευρώ χωρίς να έχει έρθει ακόμη ούτε ένα ευρώ από τις Βρυξέλλες.

Εκτός από το ζήτημα της χρονοκαθυστέρησης των Βρυξελλών το βασικό είναι ότι θα πρέπει να γίνει σωστή και την χρήση των χρημάτων. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις στην συνέντευξη που έδωσε την Δευτέρα στα “Νέα” λέει ότι η διαχείριση αυτών των κονδυλίων περνάει από συγκεκριμένα ορόσημα.

Ένα μεγάλο μέρος από τα χρήματα θα καλύψουν τα πρώτα επιδόματα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ και στην συνέχεια των 534 ευρώ για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που είχαν αναστείλει την λειτουργία τους ή είναι στους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση. Έχει υπολογιστεί ότι περίπου τα 4 από τα 6 δισ. που έχουν δεσμευτεί για φέτος από το ΕΣΠΑ μπορούν να διατεθούν για την κάλυψη επιδομάτων αυτών.

Με δεδομένη την ελεύθερη διαχείριση των κονδυλίων από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία που έχει επιτρέψει για φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, άλλο ένα μέρος θα καλύψει μέρος από τα επιπλέον 273 εκατ. ευρώ που έδωσε το ΥΠΟΙΚ για την ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Πολύ μεγαλύτερη προσοχή θέλει το θέμα των εγγυοδοσιών από την ΕΤΕπ αλλά και των προγραμμάτων εγγυοδοσιών που έχει εκπονήσει το υπουργείο ανάπτυξης αφού κατά το παρελθόν είχαν δημιουργηθεί προβλήματα στο τμήμα των τραπεζών που είχαν δυσκολίες να διοχετεύσουν τις εγγυήσεις σε δάνεια.

Το πρόβλημα με τα έργα

Εκτός όμως και από την αδήριτη ανάγκη να καλυφθούν οι ανάγκες που δημιούργησε σε υγειονομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο αγοράς η έξαρση του κορονοϊού, θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία και στα έργα και δράσεις που θα έπρεπε να προχωρήσουν με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ .

Η αλήθεια είναι ότι αν όλα τα χρήματα απορροφήσουν σε δαπάνες αποκλειστικά για την κρίση του κορονοϊού κάποια μέτρα είτε θα πρέπει να σταματήσουν και να ανακτηθούν από τις Βρυξέλλες οι έως τώρα χρηματοδοτήσεις ή να τελειώσουν με αμιγώς εθνικούς πόρους κάτι επίσης δύσκολο στην παρούσα συγκυρία .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα