Συμφωνία ΕΕ για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Συμφωνία ΕΕ για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Το κείμενο αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση των εθνικών απεσταλμένων στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα το πρωί και να πάει ως "κλεισμένη" συμφωνία στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την ίδια μέρα.

Συμφώνησαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ επί του κειμένου για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Μεταξύ άλλων, το κείμενο αναφέρει ότι η ΕΕ θα παγώσει τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου με την Τουρκία και ότι θα κόψει τα προενταξιακά κονδύλια προς τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά το σημείο των περαιτέρω μέτρων, για το οποίο είχε εκφράσει διαφωνίες χθες η Κύπρος, το τελικό προσχέδιο σημειώνει ότι η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε επιλογές για «στοχευμένα μέτρα» υπό το φως των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων γεώτρησης της Τουρκίας.

Το κείμενο αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση των εθνικών απεσταλμένων στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα το πρωί και να πάει ως «κλεισμένη» συμφωνία στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την ίδια μέρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος είχε αντιδράσει στη διατύπωση της τελευταίας παραγράφου του προσχεδίου της δήλωσης, επιθυμώντας αντί της λέξης "στοχευμένα" μέτρα να υπάρχει η διατύπωση «περιοριστικά» μέτρα κατά της Τουρκίας, αν η Άγκυρα συνεχίσει τις γεωτρήσεις.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κομισιόν, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Βέλγιο: Η Κύπρος είπε "όχι" για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

SHARE:

24Media Network