Συναγερμός στο Μεξικό: Εκλάπη όχημα με επικίνδυνο ραδιενεργό φορτίο

Συναγερμός στο Μεξικό: Εκλάπη όχημα με επικίνδυνο ραδιενεργό φορτίο

Κλοπή φορτηγού με ραδιενεργό ουσία στο Μεξικό. Σε εξέλιξη οι έρευνες

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι μεξικανικές αρχές για να εντοπίσουν ένα φορτηγό που μεταφέρει μια επικίνδυνη ραδιενεργή ουσία το οποίο κλάπηκε από ένα βενζινάδικο σε απόσταση 50 χιλιομέτρων βορείως της πρωτεύουσας, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Πυρηνικής Ασφάλειας του Μεξικού (CNSNS).

Η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι το φορτηγό, που μετέφερε ιατρικό υλικό με προορισμό το Κέντρο Αποθήκευσης Ραδιενεργών Αποβλήτων, κλάπηκε στην κοινότητα Τεποχάκο, στην πολιτεία Ιδάλγο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση το φορτίο "δεν συνιστά κίνδυνο εφόσον δεν αφαιρεθεί ή καταστραφεί το προστατευτικό περίβλημά του".

Η CNSNS έκανε έκκληση "σε όποιον έχει στην κατοχή του το φορτίο ή σε όποιον το βρει να μην το ανοίξει, ούτε να το καταστρέψει γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία". Έδωσε επίσης στη δημοσιότητα τους τηλεφωνικούς αριθμούς στους οποίους μπορεί να καλέσει όποιος έχει πληροφορίες για το πού βρίσκεται το φορτηγό, σημειώνοντας ότι γίνονται έρευνες σε έξι πολιτείες γύρω από την πρωτεύουσα.

Νωρίτερα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) από τη Βιένη όπου εδρεύει είχε ανακοινώσει ότι το φορτηγό μετέφερε κοβάλτιο 60, μια ουσία που χρησιμοποιείται στη ραδιοθεραπεία και θα μπορούσε, θεωρητικά, να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μιας "βρόμικης βόμβας".

Πέρσι η ΙΑΕΑ είχε καταγράψει 17 περιπτώσεις παράνομης κατοχής ραδιενεργών υλικών και απόπειρας πώλησής του καθώς και 24 κλοπές ή απώλειες ραδιενεργών ουσιών, αριθμοί που, κατά την υπηρεσία αυτή, συνιστούν μονάχα την "κορυφή του παγόβουνου" στο πρόβλημα. Πολλές από τις περιπτώσεις αυτές εντοπίστηκαν σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες όπως στη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Τσετσενία όπου το 2011 είχαν συλληφθεί πολλοί ύποπτοι με την κατηγορία ότι επιχείρησαν να πουλήσουν ουράνιο για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network