Τάκης Πολίτης: “Το Ισραήλ χτύπησε αποστολή πολιτών στο κέντρο της Μεσογείου και η Ευρώπη σιωπά”
Διαβάζεται σε 9'
Ο ακαδημαϊκός Τάκης Πολίτης μίλησε στο NEWS 24/7 από τη Μάλτα στον απόηχο της επίθεσης που δέχτηκε η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, στην οποία συμμετείχε.
- 03 Μαΐου 2025 22:06
“Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η γκανγκστερική πολιτική του κράτους-δολοφόνου Ισραήλ, εις βάρος ενός λαού, ο οποίος στην χώρα του, στη γη του δεν μπορεί πια να έχει ούτε νερό ούτε φαΐ, χωρίς να αντιδρά ο “πολιτισμένος κόσμος”. Δεν μπορεί η ηθική της ανθρωπότητας να έχει τόσο πολύ εκπέσει”, σημείωσε μιλώντας στο NEWS 24/7 ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Τάκης Πολίτης, ο οποίος συμμετέχει στη διεθνή οργάνωση “Freedom Flotilla Coalition”, πλοίο της οποίας δέχτηκε επίθεση από drones τα ξημερώματα της Παρασκευής (2/5) ενώ βρισκόταν σε διεθνή χωρικά ύδατα ανοιχτά της Μάλτας.
Ο κ. Πολίτης βρίσκεται στη Μάλτα και επρόκειτο να επιβιβαστεί στο πλοίο “Conscience”, στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής αποστολής στη Γάζα, η οποία βρίσκεται σε ναυτικό αποκλεισμό από το Ισραήλ τα τελευταία τουλάχιστον 17 χρόνια και τους τελευταίους δύο μήνες οδηγείται στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση, λόγω της διακοπής εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ισραηλινές αρχές.
Μάλιστα λίγες ώρες μετά την επίθεση, ο κ. Πολίτης απηύθυνε επείγουσα έκκληση με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, “στο μεγάλο εκείνο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που καταδικάζει την συνεχιζόμενη γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση για να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ κάθε συνεργασία με το Ισραήλ και να προβεί σε όλες τις δυνατές ενέργειες ώστε να συμβάλει στον τερματισμό αυτής της γενοκτονίας”.
Ο ίδιος μίλησε σήμερα, Σάββατο (3/5), στο NEWS 24/7.
“Στόχος μας με αυτή την αποστολή ήταν να αναδείξουμε αυτό που συμβαίνει στη Γάζα και κυρίως αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους δύο μήνες, όπου το Ισραήλ δεν έχει επιτρέψει την παραμικρή είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας” τόνισε αρχικά, επισημαίνοντας ότι η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας είχε κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι ένα επιβατηγό πλοίο, εκ των πραγμάτων, δεν είναι δυνατόν να μεταφέρει την απαραίτητη ποσότητα τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ανθρωπιστικών προμηθευμάτων που καλύπτουν τις ανάγκες του παλαιστινιακού πληθυσμού.
Για τον κ. Πολίτη ο κύριος στόχος ήταν -και είναι- η ευαισθητοποίηση του ευρωπαϊκού πληθυσμού απέναντι στη γενοκτονία των Παλαιστινίων.
“Είναι απαράδεκτο η Ευρώπη του Διαφωτισμού, των πολιτισμένων κρατών, της Ευημερίας, της Δικαιοσύνης, όλα αυτά τα υποτιθέμενα θετικά στοιχεία της ευρωπαϊκής ηπείρου, είναι απαράδεκτο να μην αντιδρούν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες σε αυτό το ανθρωπιστικό έγκλημα που επιτελείται στη Γάζα. [..] Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες, η στρατηγική δηλαδή της θανάτωσης χιλιάδων ανθρώπων δια της στέρησης κάλυψης των βασικών διατροφικών αναγκών είναι απαράδεκτο. Και είναι διπλά απαράδεκτο οι ευρωπαϊκές κοινωνίες να μην αντιδρούν σε αυτό που γίνεται. Αυτή ήταν και η επιδίωξή μας. Να ενεργοποιηθούν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, να αντιδράσουν και να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις τους αλλαγή πολιτικής στάσης απέναντι στο γενοκτονικό κράτος του Ισραήλ” δήλωσε.
“Καταλαβαίνουμε τι έγινε προχτές; Το Ισραήλ χρησιμοποίησε στρατιωτικά μέσα απέναντι σε μία αποστολή πολιτών, σε μία αποστολή ανθρωπιστική, χτυπώντας στο κέντρο της Μεσογείου ένα επιβατηγό πλοίο, που μετέφερε κατά βάση Ευρωπαίους πολίτες. Και αντί να έχει ξεσηκωθεί όλη η Ευρώπη και να καταγγέλλει και να καταδικάζει και να παίρνει μέτρα κατά του Ισραήλ, με αυτή την αφωνία και τη σιωπή με τη στάση που κρατά, επαυξάνει αυτό το αίσθημα ατιμωρησίας, που διαπερνά οριζόντια και κάθετα όχι μόνο την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ αλλά ολόκληρη την κοινωνία του” εξήγησε.
“Η ηθική σήψη και κατάπτωση της άλλοτε κυρίαρχης ευρωπαϊκής κουλτούρας, αντίληψης, πρωτοπορίας είναι εξαιρετικά μεγάλη στις μέρες μας και το πώς αντιμετωπίζει το παλαιστινιακό ζήτημα στο σήμερα επιδεικνύει ακριβώς αυτή την κατάπτωση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, οι κοινωνικές δυνάμεις οι οποίες μπορούν να πάρουν κάποιες πρωτοβουλίες και να πουν “Φτάνει πια, δεν πάει άλλο με αυτό το εγκληματικό κράτος”, συνέχισε.
“Το πλοίο βρίσκεται υπό αποκλεισμό”
“Πρακτικά το ταξίδι δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το πλοίο μετά την επίθεση δεν είναι αξιόπλοο” μας εξηγεί ο κ. Πολίτης ενώ όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω βίντεο που δημοσίευσαν ακτιβιστές μέσα από το Conscience, οι ζημιές είναι μεγάλες και καθιστούν το πλοίο μη ασφαλές για μετακίνηση.
Σύμφωνα με την οργάνωση, η επίθεση από drones έπληξε το μπροστινό μέρος του άοπλου πολιτικού σκάφους, προκαλώντας φωτιά και σοβαρή ρήξη στην άτρακτο.
Παράλληλα, ο Έλληνας πανεπιστημιακός καταγγέλλει πως η κυβέρνηση της Μάλτας απαγορεύει στο πλοίο να εισέλθει στα χωρικά της ύδατα, όπου θα είναι ασφαλέστερο. “Ανησυχούμε μήπως δεχτεί και δεύτερη επίθεση” τονίζει, προσθέτοντας πως,
“Αυτή τη στιγμή το πλοίο βρίσκεται υπό αποκλεισμό. Ενώ χτες κάποιοι από εμάς, μεταξύ των οποίων και εγώ, μπορέσαμε, νοικιάζοντας κάποια ιδιωτικά φουσκωτά σκάφη, να φτάσουμε σε μια απόσταση 40-50 μέτρων και να μιλάμε με τους ανθρώπους που είναι μέσα, Σήμερα αυτό απαγορεύτηκε.
Σκάφος με οπλικά συστήματα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 100 μέτρων από το πλοίο, εμποδίζει οποιαδήποτε όχι μόνο φυσική αλλά και λεκτική επαφή με τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί. Και ξαναλέω, αν και το πλοίο μη αξιόπλοο μεν, αλλά ικανό να διανύσει μία απόσταση 2-3 μιλίων για να μεταφερθεί στα χωρικά ύδατα της Μάλτας, του το απαγορεύουν”.
Την επείγουσα ρυμούλκηση και διάσωση του πλοίου Conscience ζητούν επίσης με επιστολή τους προς την κυβέρνηση της Μάλτας νυν και πρώην σύμβουλοι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
“Σύμφωνα με το Άρθρο 98 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), όλα τα κράτη έχουν δεσμευτική υποχρέωση να «παρέχουν βοήθεια σε οποιοδήποτε άτομο ή πλοίο που βρίσκεται σε κίνδυνο ή κίνδυνο στη θάλασσα, χωρίς καθυστέρηση». Αυτό το καθήκον δεν υπόκειται σε διακριτική ευχέρεια και ισχύει τόσο σύμφωνα με το συμβατικό όσο και το εθιμικό δίκαιο” τονίζει μεταξύ άλλων η επιστολή.
“Το συγκεκριμένο πλοίο Conscience βρίσκεται αναμφίβολα σε κίνδυνο, έχοντας δεχθεί επίθεση με drones σε διεθνή ύδατα και τώρα αναζητά ασφαλές λιμάνι, καθώς οι επιβάτες του διατρέχουν κίνδυνο ανά πάσα στιγμή”, προσθέτει.
“Η είσοδος στα χωρικά ύδατα της Μάλτας είναι νόμιμη βάσει του Άρθρου 18 της UNCLOS, το οποίο υποχρεώνει κατηγορηματικά το παράκτιο κράτος να επιτρέπει τη διέλευση από τα χωρικά του ύδατα, η οποία περιλαμβάνει την αγκυροβόληση για πλοία που βρίσκονται σε κίνδυνο. Ενημερώνουμε επίσης την Ελληνική Πρεσβεία στη Μάλτα για αυτό, καθώς έχουμε ενημερωθεί ότι ένας Έλληνας πολίτης βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο“, καταλήγει.
Ανεξάρτητη έρευνα ζητά ο ΟΗΕ
Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ το Σάββατο (3/5) κάλεσε για ανεξάρτητη έρευνα, σχετικά με την επίθεση στο πλοίο μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, και επανέλαβε την έκκλησή του προς το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας, ο οποίος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, συνιστά «συλλογική τιμωρία».
«Έχουμε δει τις ανησυχητικές αναφορές για το περιστατικό. Δεν είμαστε σε θέση να τις επιβεβαιώσουμε ανεξάρτητα. Ωστόσο, είναι κρίσιμο να υπάρξει ανεξάρτητη, αμερόληπτη και αποτελεσματική έρευνα από τις αρμόδιες αρχές για το περιστατικό, που οδήγησε σε προφανή πυρκαγιά στο πλοίο και σε σήμα κινδύνου σε διεθνή ύδατα, με σκοπό την εξασφάλιση της λογοδοσίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Θαμίν Αλ-Χιτάν σε δήλωση του στο πρακτορείο Anadolu.
Σημειώνεται ότι η οργάνωση “Freedom Flotilla Coalition” έχει κάνει λόγο από την αρχή για ισραηλινά drones ενώ το Ισραήλ δεν έχει προχωρήσει σε κάποια επίσημη τοποθέτηση επί του ζητήματος.
Πάντως, δημοσίευμα του CNN, επικαλούμενο δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων, ανέφερε την Παρασκευή (2/5), ότι ισραηλινό στρατιωτικό αεροσκάφος πετούσε πάνω από τη Μάλτα ώρες πριν το πλοίο που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα δεχθεί επίθεση από drones. Σύμφωνα με το CNN, ένα αεροσκάφος C-130 Hercules της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εντοπίστηκε να απογειώνεται από το Ισραήλ το απόγευμα της Πέμπτης (1/5) και να κατευθύνεται προς τη Μάλτα.
Το αεροσκάφος δεν προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Μάλτας, αλλά πέταξε σε “σχετικά” χαμηλό ύψος — κάτω από τα 5.000 πόδια — πάνω από την ανατολική Μάλτα “για παρατεταμένη περίοδο”. Επέστρεψε στο Ισραήλ περίπου επτά ώρες αργότερα, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων.
Το χρονικό της επίθεσης
Το Conscience αναχώρησε από λιμάνι στην Τυνησία την Τρίτη (29/4) και κατευθυνόταν προς τη Μάλτα, όπου επρόκειτο να παραλάβει ακτιβιστές, με τους οποίους θα συνεχιζόταν το ταξίδι προς την αποκλεισμένη Γάζα.
Ωστόσο, τα ξημερώματα της Παρασκευής (2/5) και ενώ βρισκόταν σε διεθνή χωρικά ύδατα ανοιχτά της Μάλτας δέχτηκε επίθεση από drones. Στο πλοίο επέβαιναν 12 μέλη πληρώματος και 4 ακτιβιστές, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους.
Εκπρόσωπος της οργάνωσης “Freedom Flotilla Coalition”, η Κουίβα Μπάτερλι, διευκρίνισε πως η επίθεση συνέβη καθώς το πλοίο ετοιμαζόταν για τη μετεπιβίβαση ακτιβιστών από άλλο σκάφος. Σύμφωνα με την ίδια, είχε σχεδιαστεί η μετεπιβίβασή τους εν πλω, αντί του να πάει το σκάφος σε κάποιο λιμάνι, για γραφειοκρατικούς λόγους.
Αμέσως μετά την επίθεση, το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου SOS, ωστόσο το μοναδικό σκάφος που έφτασε από την Κύπρο, δεν μπορούσε να παρέχει την κατάλληλη ηλεκτρική υποστήριξη που απαιτείται, όπως αναφέρθηκε σχετικά.
Σύμφωνα με καταγγελίες των ακτιβιστών η επίθεση φαίνεται να στόχευσε σκόπιμα τη γεννήτρια του πλοίου, αφήνοντας το πλήρωμα χωρίς ρεύμα και εκθέτοντας το σκάφος σε άμεσο κίνδυνο βύθισης.
Σημειώνεται πως, από τις 2 Μαρτίου 2025, το Ισραήλ έχει απαγορεύσει την είσοδο κάθε φορτηγού με βοήθεια στη Γάζα, οδηγώντας σκοπίμως σε λιμοκτονία πάνω από δύο εκατομμύρια αμάχους μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.
Σύμφωνα με ανθρωπιστικούς εμπειρογνώμονες, ο πληθυσμός της Γάζας χρειάζεται τουλάχιστον 600 φορτηγά καθημερινά για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες, αλλά δεν έχει επιτραπεί η είσοδος ούτε ενός εδώ και δύο μήνες.