Ακτιβιστές από όλο τον κόσμο σαλπάρουν για τη Γάζα και ζητούν την προσοχή μας

Διαβάζεται σε 5'
Πλοίο του διεθνούς συνασπισμού "Freedom Flotilla Coalition" που θα σαλπάρει για τη Γάζα
Πλοίο του διεθνούς συνασπισμού "Freedom Flotilla Coalition" που θα σαλπάρει για τη Γάζα (AP Photo/Khalil Hamra)

Πάνω από 1.000 ακτιβιστές ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για τη Γάζα, μεταφέροντας τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Το μήνυμά τους.

Τρία πλοία με 5.500 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και περίπου 1.000 ακτιβιστές από όλο τον κόσμο, αναμένεται να αναχωρήσουν τις επόμενες ημέρες από την Κωνσταντινούπολη, με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας.

Η αποστολή, ονόματι “Freedom Flotilla Coalition”, υπό την αιγίδα του τουρκικού Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας (IHH), έχει στόχο να ‘σπάσει’ τον ναυτικό αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα από το Ισραήλ για περισσότερο από 15 χρόνια, καθώς και να προσφέρει τόνους τροφίμων και ιατρικών σκευασμάτων στον πληθυσμό της Γάζας, που απειλείται από γενικευμένο λιμό.

Σημειώνεται ότι ο θαλάσσιος αποκλεισμός της Γάζας επιβλήθηκε από το Ισραήλ σε συνεργασία με τη γειτονική Αίγυπτο, όταν η Χαμάς ανήλθε στην εξουσία το 2007, προκειμένου να αποτρέψει τον εξοπλισμό της οργάνωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του IHH, αρχικά θα αναχωρήσουν τρία πλοία, δύο φορτηγά, τα οποία θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και ένα επιβατηγό με χιλιάδες ακτιβιστές, εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και δημοσιογράφους ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο, πιθανόν να αναχωρήσουν επιπλέον πλοία από άλλα σημεία της Τουρκίας, προκειμένου να ενωθούν και να ενισχύσουν το κομβόι.

“Πρόκειται για μια αποστολή έκτακτης ανάγκης, καθώς η κατάσταση στη Γάζα είναι τραγική. Η πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης έχει ως αποτέλεσμα ο παλαιστινιακός λαός να λιμοκτονεί. Ο χρόνος είναι κρίσιμος, καθώς οι αρμόδιοι φορείς προβλέπουν ότι η πείνα και οι ασθένειες, θα μπορούσαν να στοιχίσουν περισσότερες ζωές από αυτές που χάθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς” αναφέρει στην ιστοσελίδα της η διεθνής οργάνωση “”Freedom Flotilla Coalition”. Και προσθέτει,

“Το Ισραήλ παραβιάζει εδώ και καιρό την ευθύνη του ως κατοχική δύναμη να διασφαλίσει την υγεία και την ευημερία των Παλαιστινίων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Τώρα, Ισραηλινοί στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες έχουν επανειλημμένα δηλώσει την πρόθεσή τους να τιμωρήσουν συλλογικά ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας, μεταξύ άλλων αρνούμενοι να τους δώσουν τρόφιμα, νερό και ιατρικοφαρμακευτική βοήθεια. Ως εκ τούτου, απορρίπτουμε τον έλεγχο του Ισραήλ επί της ανθρωπιστικής βοήθειας που μπορεί να εισέλθει στον παλαιστινιακό θύλακα και απορρίπτουμε οποιαδήποτε ισραηλινή επιθεώρηση του φορτίου μας”.

Τις τελευταίες ημέρες και όσο πλησιάζει η ημερομηνία αναχώρησης του στολίσκου από το λιμάνι Τούζλα στην Κων/πολη, με πιθανότερη ημερομηνία την Τετάρτη 26 Απριλίου, ολοένα και περισσότεροι ακτιβιστές όλων των ηλικιών, επιχειρούν να κάνουν γνωστή την καμπάνια με βίντεο στα social media, προκειμένου να στρέψουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης τόσο στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα όσο και στην αποστολή, καθώς οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις είναι αρκετοί.

@mariahhairl Posted @withregram • @taniasafi Hundreds of people are about to board @gazafreedomflotilla and deliver urgent humanitarian relief to Gaza. We need you to watch this space, follow the accounts and share these videos! The more people watching this non-violent humanitarian effort, the safer the participants on this flotilla are. I’ll be reporting from the ground to support these legends. ✌🏽 Search these pages on IG for more information! #breakthesiege #freedomflotilla #freedomflotillacoalition ♬ original sound – Mariah

“Ετοιμαζόμαστε να παραδώσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας, να πούμε σε όλους τους Παλαιστίνιους ότι είμαστε μαζί σας. Ελπίζουμε να μη μας σταματήσουν οι Ισραηλινοί και να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας. Δεν θα σταματήσουμε, μέχρι όλοι οι Παλαιστίνιοι να είναι και πάλι ελεύθεροι” ανέφερε σε ανάρτησή της στο TikTok μία από τις ακτιβίστριες που συμμετέχουν στην αποστολή.

@medeabenjamin 🚨 We’re gearing up to BREAK THE SIEGE OF GAZA! Delivering desperately needed aid and unwavering solidarity. Gaza, you’re not alone! We won’t stop until the people of Palestine are FREE! ♬ original sound – Medea Benjamin

Πάνω από χίλιοι άνθρωποι από 36 χώρες του κόσμου, πρόκειται να ταξιδέψουν στη Γάζα. Και αυτό κατέστη δυνατό χάρη στις δωρεές τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας θα σταματήσει την, υποκινούμενη από τους Ισραηλινούς, λιμοκτονία. Είναι, ωστόσο, μια χειρονομία αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους. Θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε όσο πιο κοντά γίνεται. Aν δεν τα καταφέρουμε και μας απαγάγουν, θα είναι μια απόδειξη ότι το ισραηλινό καθεστώς δεν επιτρέπει την άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. 

Παρακαλώ, παρακολουθήστε την πορεία της αποστολής μας μέσω της ιστοσελίδας μας. Είναι πιθανό να βγούμε εκτός ραντάρ, καθώς δεν αποκλείεται το Ισραήλ να διακόψει την επικοινωνία. Δεν θα σημαίνει απαραίτητα πως κινδυνεύουμε. Αλλά αν πέσουμε θύματα απαγωγής από μέλη του ισραηλινού ναυτικού, θα εκπέμψουμε SOS. Αν γίνει κάτι τέτοιο, παρακαλώ απευθυνθείτε σε προξενεία και πρεσβείες του Ισραήλ ή σε οποιονδήποτε πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωσή μας”, τόνισε η ακτιβίστρια Sarah Wilkinson.

@pulseofpal ProPalestine activist Sarah Wilkinson joins the freedom flotilla embarking on a journey to deliver humanitarian aid to Gaza challenging the siege. Set to sail from Turkey, 3000 people from 36 different nations on three ships carrying 5500 tonnes of aid, 8 ambulances and a fire engine are determined to deliver the aid and offer a ‘gesture of solidarity with the people of Palestine’. #news #humanity #justice #palpulse ♬ original sound – PalPulse

Το Ισραήλ από την πλευρά του, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Channel 12, δήλωσε νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα πως ελπίζει “ο στολίσκος που ετοιμάζεται να ταξιδέψει προς τη Γάζα, και έχει ήδη καθυστερήσει αρκετές φορές, να αναβληθεί επ’ αόριστον”.

“Καταλαβαίνουμε ότι το Ισραήλ μπορεί να μας επιτεθεί… Με όλα τα μάτια στραμμένα στα πλοία μας, ελπίζουμε ότι το Ισραήλ θα αποφασίσει να μην το κάνει. Αλλά αν το κάνει, οι άνθρωποι που βρίσκονται στο πλοίο, θα εκπαιδευτούν στη μη βίαιη αντίσταση”, τόνισε μιλώντας στο Reuters, η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, Huwaida Arraf.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2010 παρόμοια αποστολή του διεθνούς συνασπισμού “Gaza Freedom Flotilla”, που επιχείρησε να παραβιάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας και να φτάσει στα παλαιστινιακά εδάφη, αναχαιτίστηκε από δυνάμεις του ισραηλινού ναυτικού.

Συγκεκριμένα, ισραηλινοί κομάντος επιβιβάστηκαν σε ένα από τα πλοία της αποστολής, το Mavi Marmara, το οποίο μετέφερε πάνω από 600 επιβάτες, άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας 9 ακτιβιστές και τραυματίζοντας άλλους εξήντα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα