Τεχεράνη: Προπαγάνδα το διάγγελμα Νετανιάχου

Τεχεράνη: Προπαγάνδα το διάγγελμα Νετανιάχου
O πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu AP

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι οι κατηγορίες του Ισραήλ είναι «παλιές» και έχουν αντιμετωπιστεί στο παρελθόν από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας

«Προπαγάνδα» χαρακτήρισε το τηλεοπτικό διάγγελμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου η Τεχεράνη, που έκανε λόγο για αβάσιμες κατηγορίες.

«Τα σχόλιά του δεν είναι καινούργια» ανέφερε η κρατική τηλεόραση του Ιράν, κάνοντας παράλληλα λόγο για «προπαγάνδα εις βάρος των πυρηνικών εργασιών του Ιράν».

Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγόρησε το Ιράν ότι λέει ψέματα και πως διαθέτει κρυφό πυρηνικό πρόγραμμα. Ανέφερε δε, ότι η κυβέρνησή του έχει στη διάθεσή της 110.000 αρχεία που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του.

Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι οι κατηγορίες του Ισραήλ είναι «παλιές» και έχουν αντιμετωπιστεί στο παρελθόν από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

«Ο πρόεδρος Τραμπ κάνει ένα αναμάσημα παλιών κατηγοριών που έχουν ήδη αντιμετωπιστεί από το IAEA για να ακυρώσει τη συμφωνία. Πόσο βολικό. Συγχρονισμός με τις φερόμενες αποκαλύψεις μυστικών πληροφοριών από το αγόρι που δεν σταματά να κινδυνολογεί, λίγες μέρες πριν τις 12 Μαΐου. Αλλά η παρόρμηση του Τραμπ να γιορτάσει χάλασε το πρόσχημα», ανέφερε ο Ζαρίφ με tweet.

Ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αράγκι δήλωσε παράλληλα, σύμφωνα με το ημικρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Tasnim, ότι οι κατηγορίες του Ισραήλ είναι «παιδιάστικες και παράλογες» που στόχο έχουν να επηρεάσουν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ που αναμένεται να ανακοινώσει στις 12 Μαΐου για το αν η Ουάσινγκτον θα αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία.

Η Γερμανία θα εξετάσει τις πληροφορίες του Νετανιάχου

Η Γερμανία θα εξετάσει τις πληροφορίες που παρουσίασε σήμερα το Ισραήλ για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, αλλά οι ανεξάρτητες επιθεωρήσεις πρέπει να διατηρηθούν, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η διεθνής κοινότητα είχε αμφιβολίες ότι το Ιράν διενεργούσε ένα αποκλειστικά ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα», τόνισε ο εκπρόσωπος.

«Για αυτό το λόγο υπεγράφη η πυρηνική συμφωνία το 2015, που περιλάμβανε την εφαρμογή ενός πρωτόγνωρου, εξονυχιστικού και ισχυρού συστήματος παρακολούθησης από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA)», προσέθεσε.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος είπε ότι είναι κρίσιμης σημασία η διατήρηση της ανεξάρτητης παρακολούθησης για τη διασφάλιση ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τη διεθνή συμφωνία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου νωρίτερα σήμερα δήλωσε ότι έχει συνομιλήσει με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας και ότι το Ισραήλ «θα στείλει εμπειρογνώμονες για να κοινοποιήσουν τις πληροφορίες που κατέχει για τις προσπάθειες του Ιράν να αποκτήσει ένα πυρηνικό όπλο».

Συνομιλία Τραμπ – Μακρόν για Συρία και Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με θέμα τη Συρία και το Ιράν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, καθώς οι δύο ηγέτες συγκρούονται για το μέλλον της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Τραμπ και Μακρόν συνομίλησαν λίγο αργότερα από την τηλεοπτική παρέμβαση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την οποία κατήγγειλε ότι «το Ιράν ψεύδεται» αφότου υπέγραψε τη συμφωνία, διαβεβαιώνοντας ότι έχει αποδείξεις για το «μυστικό» πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε νωρίτερα σήμερα σε συνέντευξη τύπου ότι θα αποφασίσει στις 12 Μαΐου ή νωρίτερα αναφορικά για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα