“Θέλω έναν σύντροφο να κάνουμε παιδί χωρίς να χάνω χρόνο”: Η άνοδος της πλατωνικής συν-γονικής μέριμνας

“Θέλω έναν σύντροφο να κάνουμε παιδί χωρίς να χάνω χρόνο”: Η άνοδος της πλατωνικής συν-γονικής μέριμνας
shutterstock

Είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν οικογένεια, αλλά δεν μπορούν να περιμένουν να βρουν το "άλλο τους μισό". Η νέα τάση θέλει ανθρώπους να προχωρούν στην απόκτηση παιδιού χωρίς έρωτα, φλερτ, ρομαντισμό.

Μια νέα τάση έχει αναδυθεί τους τελευταίους μήνες μέσα από τα αλλεπάλληλα lockdown για τον κορονοϊό, σε όλο τον κόσμο, τροποποιώντας το κοινωνικό τοπίο. Πρόκειται για την πλατωνική συν-γονική μέριμνα, δηλαδή ανθρώπους που επιλέγουν να αποκτήσουν παιδί χωρίς αυτό να είναι “καρπός του έρωτά τους”.

Αμέτρητες ιστοσελίδες ζευγαρώματος υπάρχουν πλέον στο διαδίκτυο για όσους θέλουν να γίνουν γονείς χωρίς να έχει προϋπάρξει έρωτας, ρομαντισμός, φλερτ. Συνήθως πρόκειται για άτομα που δεν έχουν βρει το “άλλο τους μισό”, πλησιάζουν τα 40 με ό,τι αυτό συνεπάγεται ειδικά για τις γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες ή που ο γάμος τους δεν κύλησε όπως θα ήθελαν. Μοναδική προϋπόθεση να υπάρχει κοινή επιθυμία για μια πλατωνική σχέση και η, από κοινού, φροντίδα και ανατροφή του παιδιού.

Σε έναν κόσμο όπου η βιολογική επιστήμη και τα ίσα δικαιώματα έχουν διαφοροποιήσει τους τρόπους για να ξεκινήσει μια οικογένεια, η πλατωνική συν-γονική μέριμνα – η απόφαση απόκτησης παιδιού με κάποιο άτομο με τον οποίο δεν είστε ρομαντικά εμπλεκόμενοι και, στις περισσότερες περιπτώσεις, επιλέγετε να μην ζήσετε μαζί – παραμένει σχετικά νέο φαινόμενο.

Καθιερωμένη σε κοινότητες ομοφυλόφιλων, μαζί με τη δωρεά ωαρίων και σπέρματος, αυξάνεται πλέον και μεταξύ των ετεροφυλόφιλων ανύπαντρων. Δεκάδες χιλιάδες έχουν εγγραφεί σε ιστότοπους ζευγαρώματος, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αύξηση της επισκεψιμότητάς τους.

Η καθηγήτρια Susan Golombok, διευθύντρια του Κέντρου Οικογενειακής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Cambridge και η ομάδα της έστρεψε την προσοχή της στην επιλεγμένη συν-γονική μέριμνα ως αναδυόμενη τάση το 2015. Τώρα παρακολουθεί 50 οικογένειες σε αυτό που εκτιμάται ότι είναι η πρώτη μελέτη στον κόσμο για το θέμα, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της κατάστασης αυτής στα παιδιά.

“Ήταν μια σταδιακή συνειδητοποίηση ότι αυτό ήταν ένα νέο φαινόμενο που αυξάνεται. Το κύριο ερώτημα για εμάς είναι πώς αναπτύσσεται αυτή η σχέση μεταξύ γονέων, όπου δεν υπάρχει ρομαντική σχέση, μεταξύ τους και του παιδιού; Πολύ πρώιμα ευρήματα δείχνουν ότι το πόσο καλά οι γονείς επικοινωνούν μεταξύ τους και συνεργάζονται για τη φροντίδα των παιδιών, φαίνεται να κάνουν μεγάλη διαφορά” δήλωσε στον Guardian.

Η ποιότητα των σχέσεων των γονέων μεταξύ τους και το επίπεδο οικειότητας τους επηρεάζουν σημαντικά την ευημερία των παιδιών, λέει. “Είναι όμως πιθανό ότι η απουσία ρομαντισμού θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πιο σταθερό περιβάλλον”.

“Οι άνθρωποι εξακολουθούν να βλέπουν την παραδοσιακή οικογένεια ως χρυσό πρότυπο, και κάθε άλλο τρόπος συγκρίνεται με αυτό. Ωστόσο, το κυριότερο εύρημα της έρευνάς μας, πάνω από 40 χρόνια, είναι ότι αυτές είναι καλά προσαρμοσμένες οικογένειες, μερικές φορές περισσότερο από τις παραδοσιακές. Αυτά είναι επιθυμητά παιδιά. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι αν αυτά τα παιδιά μπορεί να στιγματιστούν, να κριθούν ή να εκφοβιστούν λόγω της οικογένειάς τους” τόνισε η Golombok.

Παρά τις πολλές αλλαγές στο οικογενειακό σύσταση τις τελευταίες δεκαετίες, η Golombok λέει ότι είναι δύσκολο να γνωρίζουμε, ωστόσο, εάν το επιλεκτική συν-γονική μέριμνα θα γίνει συνηθισμένη. Δεν είναι χωρίς δυσκολία και, όπως και με οποιαδήποτε σχέση, αυτές οι συνεργασίες μπορούν επίσης να καταρρεύσουν.

Είναι αδύνατο να υπολογιστεί πόσα παιδιά έχουν γεννηθεί με αυτόν τον τρόπο. Οι μεγαλύτεροι ιστότοποι υπολογίζουν, χωρίς τεκμηρίωση, ότι είναι υπεύθυνοι για περίπου 1.000 γεννήσεις ο καθένας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα