Θετικά βλέπει η Ουκρανία το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτών από τη Δύση – Ποιες χώρες διαφωνούν

Διαβάζεται σε 3'
Ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις
AP Photo/Kin Cheung

Το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων από χώρες της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία βλέπει θετικά το Κίεβο. Ποιες χώρες εκφράζουν τις διαφωνίες τους.

Θετικό χαρακτήρισε σήμερα, Τρίτη (27/2) σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι το ότι άνοιξε μια συζήτηση στη Δύση σε ότι αφορά το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων στον πόλεμο στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι δείχνει επίγνωση του κινδύνου που θέτει για την Ευρώπη η ρωσική επιθετικότητα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες, Δευτέρα (26/2), ότι η αποστολή δυτικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία δεν θα πρέπει “να αποκλειστεί” στο μέλλον, αν και σημείωσε ότι δεν υπάρχει συναίνεση για κάτι τέτοιο, την ώρα που οι σύμμαχοι συμφωνούσαν να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την αποστολή περισσότερων πυρομαχικών στο Κίεβο.

«Αυτό δείχνει, πρωτίστως, απόλυτη επίγνωση των κινδύνων που θέτει στην Ευρώπη μια μιλιταριστική, επιθετική Ρωσία», υπογράμμισε ο Μιχάιλο Ποντολιάκ σε γραπτή του δήλωση, στην οποία σχολιάζει τη δήλωση Μακρόν. «Το ότι άνοιξε μια συζήτηση για το ενδεχόμενο άμεσης υποστήριξης της Ουκρανίας με ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να θεωρηθεί ως επιθυμία να δοθεί η σωστή έμφαση, να σηματοδοτηθούν σαφέστερα οι κίνδυνοι», πρόσθεσε ο Ποντολιάκ.

Σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να επιταχυνθεί η παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, υπογράμμισε επίσης ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου. Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα ότι θα είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, αν χώρες μέλη της Συμμαχίας στείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε παράλληλα στο Reuters ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να αποστείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία και ότι δεν υπάρχουν επίσης σχέδια να σταλούν στρατεύματα του NATO να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Οι αντιδράσεις των χωρών στη δήλωση Μακρόν

Η Πολωνία και η Τσεχία δήλωσαν πως δεν σκέπτονται να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, αφού αυτή η επιλογή αναφέρθηκε για ευρωπαϊκές χώρες σε συνάντηση στο Παρίσι, όμως συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αγορά περισσότερων πυρομαχικών για το Κίεβο.

Ο Μακρόν προειδοποίησε, ωστόσο, πως δεν υπάρχει συναίνεση σε αυτό το στάδιο, ενώ σύμμαχοι συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειες για την προμήθεια περισσότερων πυρομαχικών στο Κίεβο καθώς η μάχη του κατά της εισβολής της Ρωσίας εισέρχεται στον τρίτο χρόνο.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σχόλια του Μακρόν, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ είπαν πως η επιλογή της αποστολής στρατευμάτων δεν εξετάζεται από τις κυβερνήσεις τους. “Είμαι πεπεισμένος πως θα πρέπει να αναπτύξουμε τις ατραπούς υποστήριξης που ξεκινήσαμε μετά την επίθεση της Ρωσίας”, δήλωσε ο Φιάλα σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Τουσκ κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στην Πράγα. Ο Τουσκ πρόσθεσε: “Η Πολωνία δεν σχεδιάζει να στείλει τα στρατεύματά της στο έδαφος της Ουκρανίας”.

Ο Τουσκ καλωσόρισε το σχέδιο της Τσεχίας να αγοράσει εκατοντάδες χιλιάδες φυσίγγια πυρομαχικών από χώρες εκτός Ευρώπης για να προμηθεύσει την Ουκρανία. Η Πράγα αναζητεί εταίρους για χρηματοδότηση.Ο Τουσκ και ο Φιάλα θα συναντήσουν τους ομολόγους τους από τη Σλοβακία και την Ουγγαρία σήμερα, με το θέμα της Ουκρανίας να διχάζει την ομάδα.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος εναντιώνεται στη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, είχε επισημάνει πρώτος πριν από τη συνάντηση του Παρισιού πως αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σκέπτονται να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία σε διμερή βάση, προειδοποιώντας πως αυτό θα κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε σήμερα πως η Ουγγαρία δεν επιθυμεί να στείλει όπλα ή στρατεύματα στην Ουκρανία και η θέση αυτή είναι “σταθερή σαν πέτρα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα