Tι θα συμβεί αν πιείτε νερό από τη λεκάνη της τουαλέτας

Tι θα συμβεί αν πιείτε νερό από τη λεκάνη της τουαλέτας
Το πόσιμο νερό θα είναι πρόβλημα για το 66% του πληθυσμού της γης, το 2025. iStock

Η κλιματική κρίση προκαλεί ήδη προβλήματα λειψυδρίας στα 3/4 του πληθυσμού του πλανήτη. Αναμένεται να ενταθούν έως το 2025. Η πιο προσβάσιμη πηγή καθαρού νερού είναι η λεκάνη της τουαλέτας. Αλλά μη δοκιμάσετε αυτό το νερό, ακόμα.

Το 2025 το 66% του πληθυσμού της γης αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα με την ανεπάρκεια καθαρού -πόσιμου- νερού. Ήδη περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι – τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού- αντιμετωπίζουν τώρα ακραία λειψυδρία, για τουλάχιστον ένα μήνα κάθε χρόνο -λόγω της κλιματικής κρίσης.

Μήπως ήλθε η ώρα να δούμε κάποιες εναλλακτικές; Η σειρά διαδικτυακών ντοκιμαντέρ με τίτλο ‘What If‘ πρότεινε την πιο προσβάσιμη “και μοναδική πηγή καθαρού νερού”: τη λεκάνη της τουαλέτας μας.

Η πραγματικότητα για τη λεκάνη μας

Το νερό που τρέχει από το καζανάκι είναι το ίδιο με εκείνο που τρέχει από τις βρύσες του σπιτιού μας. Το θέμα είναι ότι άπαξ και κάνει τη διαδρομή του στο εσωτερικό της λεκάνης, αναμειγνύεται με ό,τι άλλο έχει ‘βρεθεί’ εκεί. Δηλαδή, τα χημικά του καθαρισμού και τα 10 τρισεκατομμύρια βακτήρια που… προσφέρουμε εμείς, δια της οδού που αντιλαμβάνεστε.

Ας υποθέσουμε ότι είστε στο και μη παρέκει, χωρίς εναλλακτική και ενώ φλερτάρετε με την αφυδάτωση (και όσα προκαλεί αυτή), η μόνη επιλογή που υπάρχει είναι να πιείτε το νερό της λεκάνης. Θα το κάνετε;

Κατ’ αρχάς, η χρήση του καζανακίου δεν ‘εξαφανίζει’ όλα τα μικρόβια. Δεύτερον, αν όντως, είναι επιλογή αναγκαία για τη ζωή σας, θα είναι χρήσιμο να βράσετε το νερό αυτό, πριν το πιείτε. Διαφορετικά, θα αποκτήσετε στομαχικά προβλήματα και διάρροια, ενώ δεν αποκλείεται να ανεβάσετε πυρετό, να εμφανίσετε μολύνσεις στο δέρμα και να πάθετε δηλητηρίαση αίματος.

Την ίδια ώρα, κάπου στον πλανήτη πίνουν νερό που έχει προκύψει από ανακύκλωση λυμάτων.

Σε χώρες όπως η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ και η Αυστραλία και σε πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Καλιφόρνια ήδη πίνουν ‘ανακυκλωμένα απόνερα’. Μπορεί να καθαριστεί τόσο καλά, που το χρησιμοποιούν σε βιομηχανικές διαδικασίες που απαιτούν καθαρό νερό.

Η Καλιφόρνια είχε ιστορικό ξηρασίας που έκανε αναγκαία τη δημιουργία του US Drought Monitor, το 2000. Είναι υπηρεσία που παρακολουθεί τις εξελίξεις σε αυτό τον τομέα. Έκτοτε, η μεγαλύτερη περίοδος ξηρασίας ήταν οι 376 εβδομάδες που άρχισαν το Δεκέμβριο του 2011 και τελείωσαν το Μάρτιο του 2019.

Μεταξύ των εναλλακτικών που εμπνεύστηκαν οι κυβερνώντες της πολιτείας, ήταν η ανακύκλωση λυμάτων (βλ. ανακύκλωση νερού), η αφαλάτωση νερού και η αυξημένη αποθήκευση υπόγειων υδάτων.

Τα ανακτημένα λύματα είναι τα λύματα που απορρίπτονται από κτίρια και διεργασίες, επεξεργάζονται σε ειδική εγκατάσταση και στη συνέχεια επαναχρησιμοποιούνται, σε εφαρμογές όπως η άρδευση και η βιομηχανία. Υπάρχουν δήμοι που ανακτούν τα λύματα και τα πωλούν (σε πολύ χαμηλότερες τιμές από το πόσιμο νερό) σε πελάτες, ώστε να βοηθήσουν στη μείωση της ζήτησης για γλυκό νερό, στις κοινότητες.

Πώς γίνεται η ανακύκλωση νερού

Υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες για την επεξεργασία των λυμάτων. Ένας συνδυασμός μπορεί να πληροί αυστηρά πρότυπα επεξεργασίας, ώστε να διασφαλίσει ότι το επεξεργασμένο νερό είναι ασφαλές από άποψη υγιεινής. Δηλαδή απαλλαγμένο από παθογόνους παράγοντες.

Κάποιες από τις τυπικές τεχνολογίες (που εξαλείφουν επιβλαβείς μικροοργανισμούς και πολύπλοκες οργανικές ενώσεις) είναι οι οζονισμός (χημική διεργασία καθαρισμού, με τη χρήση όζοντος), υπερδιήθηση (μέθοδος αποχωρισμού των στερεών σωματιδίων που περιέχονται στο υγρό ενός κολλοειδούς, με τη χρήση πορώδους μεμβράνης), αερόβια επεξεργασία (βιοαντιδραστήρας μεμβράνης), μπροστινή όσμωση (χρησιμοποιεί μια ημιπερατή μεμβράνη για να πραγματοποιήσει το διαχωρισμό του νερού από τις διαλυμένες ουσίες), αντίστροφη όσμωση (χρησιμοποιεί μια μερικώς διαπερατή μεμβράνη για να διαχωρίσει ιόντα , ανεπιθύμητα μόρια και μεγαλύτερα σωματίδια από το πόσιμο νερό), προηγμένη οξείδωση (επεξεργασία νερού από βελτιστοποιημένη έγχυση όζοντος).

Σε απλά ελληνικά, η διαδικασία ανακύκλωσης συνήθως συνεπάγεται την απολύμανση των λυμάτων με αέριο όζον ή υπεριώδες φως, για την απομάκρυνση ιών και βακτηρίων. Στη συνέχεια φιλτράρεται μέσω μεμβρανών με μικροσκοπικούς πόρους, για την απομάκρυνση στερεών και ιχνηλατών ρύπων.

*Το What If ανήκει στην εταιρία Underknown, με έδρα στο Τορόντο του Καναδά. “To ‘και αν τι’ είναι απλές λέξεις που προκάλεσαν αμέτρητες θεωρίες, ανακαλύψεις και εφευρέσεις -τα περισσότερα από όσα γνωρίζουμε για τον εαυτό μας και το σύμπαν. Ελάτε μαζί μας σε μια φανταστική περιπέτεια που βασίζεται σε επιστημονική θεωρία”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα