Το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου ΕΕ – ΗΠΑ και ο “από σπόντα” μεγάλος κερδισμένος

Το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου ΕΕ – ΗΠΑ και ο “από σπόντα” μεγάλος κερδισμένος
Χαρτονομίσματα ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνας iStock

Προειδοποιήσεις από την ΕΕ για "πολύ επικίνδυνο παιχνίδι" μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ στον τομέα του εμπορίου. "Αγοράστε ευρωπαϊκό", τα αντίποινα που εξετάζουν Γαλλία και Γερμανία.

Η Κίνα θα είναι ο μόνος νικητής εάν ξεσπάσει πόλεμος επιδοτήσεων μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών“.

Ως προειδοποίηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η παραπάνω δήλωση του Τσέχου υπουργού Βιομηχανίας και Ενέργειας Γιόζεφ Σικέλα, ο οποίος προήδρευσε στη συνεδρίαση των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ την Παρασκευή (25/11).

Ο Σικέλα χαρακτήρισε “πολύ επικίνδυνο παιχνίδι” ένα πιθανό ράλι επιδοτήσεων και τόνισε ότι ο νικητής θα μπορούσε να βρίσκεται σε άλλη ήπειρο, όχι στην Ευρώπη ούτε στην Αμερική, με εκπρόσωπό του να καθιστά σαφές πως αναφερόταν στην Κίνα.

Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται σε μία στιγμή που οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ κλιμακώνονται και ήδη φαίνονται τα πρώτα “σύννεφα” στις σχέσεις τους, με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους να φαίνεται πως είναι έξαλλοι με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και κατηγορούν τους Αμερικανούς ότι “έκαναν περιουσία” από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ οι χώρες της ΕΕ υποφέρουν.

Όπως αναφέρει το Politico, οι Βρυξέλλες δείχνουν να αγανακτούν με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού της Αμερικής, ο οποίος χορηγεί επιδοτήσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις αξίας 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε “πράσινες” επιχειρήσεις των ΗΠΑ, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι χώρες της ΕΕ φοβούνται ότι ο συγκεκριμένος νόμος των ΗΠΑ – βασικά μέρη του οποίου θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου – θα μπορούσε να απομυζήσει επενδύσεις από την Ευρώπη και να καταστρέψει τη βιομηχανική βάση του μπλοκ.

Οι δωρεές των ΗΠΑ αξίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι παράνομες σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου Ολιβιέ Μπεχ σε δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση. Εάν οι ΗΠΑ δεν τροποποιήσουν τον νόμο περί μείωσης του πληθωρισμού, η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει «καταναγκαστικά» μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες επωφελούνται από τους ίδιους όρους με τις αμερικανικές εταιρείες, είπε επίσης ο Μπεχ.

Η σύγκρουση έρχεται σε μια εποχή που οι δυτικές κυβερνήσεις βρίσκονται ήδη υπό τεράστια δημοσιονομική πίεση από το σοκ στις τιμές της ενέργειας που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον απόηχο της πανδημίας COVID-19. Με την παγκόσμια οικονομία να βρίσκεται ήδη σε ανοδική πορεία, ένας αδιάκοπος αγώνας επιδοτήσεων θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφικός – με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει τους μεγαλύτερους κινδύνους επειδή δεν έχει την οικονομική δύναμη για να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο την Ουάσιγκτον.

Τα αντίποινα στις ΗΠΑ από Γερμανία – Γαλλία

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Politico, η Γερμανία και η Γαλλία εξετάζουν αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ με τη μορφή μιας ενέργειας “αγοράστε ευρωπαϊκό” που θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους καταναλωτές της ΕΕ να αγοράσουν τοπικά προϊόντα.

Και εάν τα πράγματα κλιμακωθούν, η ΕΕ θα μπορούσε να ανταπαντήσει επιβάλλοντας δασμούς σε προϊόντα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. Θα μπορούσε επίσης να αναπτύξει ένα νέο διεθνές μέσο προμηθειών που κλείνει τους δημόσιους διαγωνισμούς σε εταιρείες από χώρες που κάνουν διακρίσεις σε βάρος του μπλοκ, δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.

Ωστόσο, ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις προέτρεψε τους εμπλεκόμενους να δουν τη μεγαλύτερη εικόνα, τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης της διατλαντικής ενότητας εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

“Ήμουν στο Κίεβο την περασμένη Παρασκευή. Η κατάσταση είναι δραματική, με συνεχείς ρωσικές επιθέσεις σε ζωτικής σημασίας υποδομές. Οι άνθρωποι έχουν στερηθεί νερό, θερμότητα και ηλεκτρισμό. Πρέπει να εμβαθύνουμε τη διατλαντική ενότητα απέναντι σε αυτές τις φρικτές επιθέσεις. Και χρειαζόμαστε τις ΗΠΑ να διατηρήσουν την υποστήριξή τους ώστε η Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο”, είπε ο Ντομπρόβσκις

Σε αυτό το ζοφερό γεωπολιτικό πλαίσιο, ο Ντομπρόβσκις προειδοποίησε τέλος, για “τον κίνδυνο να συγχέουμε τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού με την ευρύτερη σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα