Το Ισραήλ βομβάρδισε αγορά στη Γάζα – Οι IDF ζητούν πληροφορίες για τους ομήρους

Διαβάζεται σε 8'
Βομβαρδισμοί στη Γάζα
Βομβαρδισμοί στη Γάζα AP

Φέιγ βολάν επιστρατεύουν οι IDF προκειμένου να ωθήσουν τους κατοίκους στη Γάζα να δώσουν πληροφορίες για τους ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς. Νέοι βομβαρδισμοί σε πολυσύχναστη αγορά και περιοχή κοντά σε νοσοκομείο.

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ που πλήττουν με σφοδρότητα περιοχές της Γάζας εν αναμονή της ευρείας κλίμακας επίθεσης που έχει προαναγγείλει το Ισραήλ, ενώ ο απολογισμός των νεκρών αμάχων αυξάνεται δραματικά.

Από τους βομβαρδισμούς δεν εξαιρούνται ούτε οι περιοχές όπου βρίσκονται τα νοσοκομεία, ούτε και πολυσύχναστα μέρη, συνθήκη που προκαλεί χάος και τρόμο στους κατοίκους της περιοχής.

Ένας από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας έγινε στόχος, ενώ αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε και στην πόλη Χαν Γιουνίς – κοντά στο νοσοκομείο al-Nasser.

Τα βλήματα έπληξαν αγορά στη γειτονιά Nuseirat, μια από τις μεγαλύτερες αγορές από τις οποίες πρόσφυγες προμηθεύονται βασικά αγαθά. Ένα σπίτι καταστράφηκε επίσης στην περιοχή, στην οποία βρίσκονταν πολλοί κάτοικοι. Δεκάδες άνθρωποι έχουν αναφερθεί νεκροί και δεκάδες τραυματίες.

Στα νοσοκομεία της Γάζας συρρέουν διαρκώς τραυματίες και άμαχοι με αποτέλεσμα αυτά να αδυνατούν να περιθάλψουν όσους έχουν ανάγκη, την ώρα μάλιστα που δεν προστατεύονται από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Οι νεκροί που μεταφέρονται εκεί ή οι ασθενείς που καταλήγουν είναι τόσοι πολλοί που τα νεκροτομεία έχουν γεμίσει, με αποτέλεσμα να έχουν στηθεί σκηνές στα προαύλια των νοσοκομείων για να τοποθετηθούν οι σοροί.

Χαμάς: Στους 5.791 οι νεκροί, εκ των οποίων 2.360 παιδιά

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 5.791 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη των ισραηλινών πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας.

Μεταξύ των νεκρών αυτών βρίσκονται 2.360 παιδιά, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνοντας ότι μόνον το προηγούμενο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 704 Παλαιστίνιοι.

Οι τραυματίες ανέρχονται σε συνολικά 16.297, κατέληξε.

Το ελεγχόμενο από τη Χαμάς Υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε επίσης ότι λόγω των επιθέσεων των IDF στη Λωρίδα, 12 νοσοκομεία και 32 κλινικές σταμάτησαν να παρέχουν υπηρεσίες στους κατοίκους.

Περίπου 220 όμηροι, ισραηλινοί, ξένοι ή με διπλή υπηκοότητα, απήχθησαν απο ενόπλους της Χαμάς στη διάρκεια της αιματηρής επίθεσης. Έκτοτε ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά ως αντίποινα τη Λωρίδα της Γάζας.

Λίγο νωρίτερα, οι IDF ανακοίνωσαν ότι η πολεμική αεροπορία επιτέθηκε και σκότωσε έναν τρομοκράτη που προσπάθησε να εκτοξεύσει πύραυλο από τον Λίβανο προς τη Δυτική Γαλιλαία.

Μήνυμα των IDF στους κατοίκους στη Γάζα – “Δώστε πληροφορίες αν θέλετε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά σας”

Ο ισραηλινός στρατός έριξε σήμερα φέιγ-βολάν στη Λωρίδα της Γάζας, στα οποία καλεί τους κατοίκους της να του γνωστοποιήσουν, έναντι οικονομικής αμοιβής, οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να διαθέτουν για τους ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν αυτά τα φέιγ-βολάν, που έριξαν ισραηλινά αεροσκάφη και τα οποία κατέληξαν στο έδαφος στο Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Αν θέλετε ένα καλύτερο μέλλον για εσάς και για τα παιδιά σας, κάντε το καλό και στείλτε μας ασφαλείς και χρήσιμες πληροφορίες για τα πρόσωπα που απήχθησαν και βρίσκονται ενδεχομένως στη ζώνη σας», έγραφαν στα αραβικά τα φέιγ-βολάν.

«Ο ισραηλινός στρατός σας υπόσχεται να κάνει τα πάντα για να διαφυλάξει την ασφάλεια τη δική σας και των εστιών σας, καθώς και μια οικονομική ανταμοιβή», προστίθεται στο φέιγ-βολάν. «Σας εγγυόμαστε πλήρη διακριτικότητα».

Στο έγγραφο υπάρχουν ένας αριθμός τηλεφώνου και διευθύνσεις στις εφαρμογές μηνυμάτων Telegram, Whatsapp και Signal, μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να έρθει σε επικοινωνία με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις για να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με τους ομήρους.

Ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε αμέσως σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου για τα φέιγ-βολάν.

Η 85χρονη όμηρος που απελευθέρωσε η Χαμάς περιγράφει όσα έζησε

Μία ηλικιωμένη Ισραηλινή όμηρος, που αφέθηκε ελεύθερη από τη Χαμάς στη διάρκεια της νύχτας, είπε πως χτυπήθηκε από μαχητές κατά τη μεταφορά της στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, αλλά στη συνέχεια είχε καλή μεταχείριση στη διάρκεια της αιχμαλωσίας της στον παλαιστινιακό θύλακο.

Η 85χρονη Γιοτσεβέντ Λίφσιτς ήταν μια από τις δύο γυναίκες που αφέθηκαν ελεύθερες αργά χθες, Δευτέρα. Η άλλη γυναίκα που απελευθερώθηκε ήταν η Ισραηλινή Νούριτ Κούπερ, 79 ετών. Όμως οι σύζυγοι και των δύο, ηλικίας 83 και 84 ετών, παραμένουν όμηροι μαζί με άλλους περίπου 220 πολίτες στα χέρια της Χαμάς.

«Πέρασα από κόλαση, δεν πιστεύαμε ούτε ξέραμε ότι θα φθάναμε σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε στους δημοσιογράφους, καθισμένη σε αναπηρική καρέκλα έξω από το νοσοκομείο του Τελ Αβίβ όπου μεταφέρθηκε μετά την απελευθέρωσή της.

Με αδύναμη όψη, η Λίφσιτς είπε πως την έβαλαν πάνω σε μοτοσικλέτα και την μετέφεραν από το κιμπούτς της στη γειτονική Γάζα.

«Όταν ήμουν πάνω στη μοτοσικλέτα, το κεφάλι μου ήταν στην μία πλευρά και το υπόλοιπο κορμί μου στην άλλη πλευρά. Οι νεαροί με χτύπησαν στον δρόμο. Δεν μου έσπασαν τα πλευρά, αλλά πονούσα και δυσκολευόμουν να αναπνεύσω».

Άπαξ και έφθασε στη Γάζα, είπε πως οι απαγωγείς της την οδήγησαν μέσα σε σήραγγες, τις οποίες συνέκρινε με ιστό της αράχνης, και τη μεταχειρίστηκαν καλά.

Η Λίφσιτς είπε πως την επισκέφθηκε γιατρός, ο οποίος και εξασφάλισε ότι η ίδια και άλλοι όμηροι θα έπαιρναν το ίδιο είδος φαρμάκων που έπαιρναν και στο Ισραήλ.

Είπε πως ο ισραηλινός στρατός δεν έλαβε αρκετά σοβαρά υπόψη την απειλή της Χαμάς, και πως ο πολυδάπανος φράκτης ασφαλείας, που υποτίθεται ότι θα κρατούσε μακριά τους μαχητές, «δεν βοήθησε καθόλου».

Η κόρη της ηλικιωμένης, η Σάρον Λίφσιτς, που ζει στο Λονδίνο, καλλιτέχνης και ακαδημαϊκός, είπε πως είναι «απίστευτο» που ξαναβρέθηκε μαζί της – «που κρατάει το χέρι της και τη φιλάει στο μάγουλο».

«Είναι πολύ έξυπνη και θέλει πολύ να μοιραστεί τις πληροφορίες, να περάσει τις πληροφορίες στις οικογένειες των άλλων ομήρων με τους οποίους ήταν μαζί», δήλωσε στο BBC.

Είπε πως θα εξακολουθήσει να κάνει εκστρατεία για την απελευθέρωσή του πατέρα της, του Όντεντ Λίφσιτς, και των υπόλοιπων ομήρων.

«Ελπίζω να τον φροντίζουν και να έχει την ευκαιρία να μιλάει», είπε η Σάρον Λίφσιτς.

«Μιλάει καλά αραβικά, άρα μπορεί να επικοινωνήσει πολύ καλά με τους ανθρώπους εκεί.

»Γνωρίζει πολλούς ανθρώπους στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι ΟΚ.

»Η μητέρα μου είπε πως τους φρόντιζαν και υπήρχε ένας γιατρός εκεί, αυτό είναι πολύ καθησυχαστικό για όλους.

»Είναι τόσοι οι άνθρωποι που έχουμε χάσει — είναι μια μικρή αχτίδα φωτός αλλά υπάρχει επίσης τεράστιο σκοτάδι».

Η Λίφσιτς είπε πως η ίδια και η μητέρα της εξακολουθούν να ονειρεύονται την ειρήνη με τους Παλαιστίνιους, ακόμη κι αν μια αναμενόμενη χερσαία εισβολή στη Γάζα από το Ισραήλ απειλεί να προκαλέσει ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή.

«Πρέπει να βρούμε τρόπους γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική. Το αντίθετο, με κάνει ακόμη πιο αποφασισμένη», είπε.

«Ο δρόμος έχει γίνει μακρύτερος — έχουμε να κάνουμε με πένθος και απώλεια σε επίπεδο που δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ξεπεράσουμε, αλλά ως έθνη πρέπει να βρούμε έναν δρόμο προς τα εμπρός».

ΟΗΕ: Η Γάζα χρειάζεται ανεμπόδιστη ροή της βοήθειας

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσαν σήμερα για ανεμπόδιστη ροή της βοήθειας στη Γάζα, η οποία είναι αντιμέτωπη με ανθρωπιστική κρίση έπειτα από δύο εβδομάδες εντατικών ισραηλινών επιθέσεων.

“Καλούμε για ανεμπόδιστη και συνεχή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατρικής βοήθειας ώστε να συνεχίσουν να εισέρχονται στη Γάζα”, δήλωσε η Ταμάρα Αλριφάι, εκπρόσωπος του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

“Τα φορτηγά που έχουν φθάσει μέχρι τώρα είναι μόνο σταγόνες απέναντι στις τεράστιες ανάγκες των ανθρώπων στον δρόμο”.

Η UNRWA ανέφερε πως τα καύσιμα, που δεν έχουν σταλεί στη Λωρίδα της Γάζας μαζί με την ανθρωπιστική βοήθεια, είναι κρίσιμης σημασίας.

“Τα καύσιμα είναι εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη επειδή χωρίς καύσιμα, τα φορτηγά δεν μπορούν να κινηθούν”, δήλωσε η Αλριφάι. “Χωρίς καύσιμα, οι γεννήτριες δεν μπορούν να παράγουν ηλεκτρισμό για νοσοκομεία, για φούρνους και για το εργοστάσιο αφαλάτωσης νερού”.

Οι παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα μέσω του σημείου διέλευσης της Ράφα από την Αίγυπτο ξεκίνησαν το Σάββατο έπειτα από εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, όμως υπηρεσίες του ΟΗΕ λένε ότι δεν επαρκούν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο ΠΟΥ ανέφερε πως τα φάρμακα και οι υγειονομικές προμήθειες παραδόθηκαν σε τρία νοσοκομεία αναφοράς στη νότια Γάζα αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται να φθάσει στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στον κόσμο.

Εξακολουθούμε να μην μπορούμε να φθάσουμε στα νοσοκομεία στον βορρά με τις ιατρικές προμήθειες ή τα καύσιμα που χρειάζονται απεγνωσμένα”, δήλωσε ο δρ Ρικ Μπρέναν, Διευθυντής Περιφερειακών Έκτακτων Καταστάσεων του ΠΟΥ για την Περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Μπρέναν είπε πως το ένα τρίτο των νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι τώρα λειτουργικά τη στιγμή που η ιατρική επιβάρυνση είναι τεράστια, και πως περίπου τα δύο τρίτα των κλινικών δεν λειτουργούν.

“Έχουμε γονατίσει ζητώντας για αυτή τη συνεχή, αυξημένη, προστατευμένη ανθρωπιστική επιχείρηση”, είπε.

“Κάνουμε έκκληση σε όλους εκείνους που είναι σε κατάσταση να πάρουν μια απόφαση ή να επηρεάσουν εκείνους που παίρνουν αποφάσεις να μας δώσουν ανθρωπιστικό χώρο για να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα