Τουρκία: Δεν παραιτείται ο Μπαϊκάλ

default image

Ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, παρά τα αποτελέσματα του κόμματός του στις βουλευτικές ...

Ο κύριος ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, παρά τα αποτελέσματα του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής και τα αιτήματα για την αποχώρησή του από την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, από το οποίο ξεκίνησε η πολιτική κρίση που οδήγησε στις πρόωρες εκλογές, ο Μπαϊκάλ τάχθηκε εξάλλου υπέρ μιας “συμβιβαστικής” λύσης, κατά την πρώτη παρέμβασή του μετά τη συντριπτική νίκη του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) στις εκλογές. “Ο πρόεδρος πρέπει να υπερασπίζεται ειλικρινώς το Σύνταγμα”, το οποίο θεσπίζει το λαϊκό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, υπογράμμισε ο Μπαϊκάλ επαναλαμβάνοντας πως επιθυμεί να επιλεγεί ένας υποψήφιος εκτός των κομμάτων. 

 Ερωτηθείς σχετικά με μια νέα υποψηφιότητα του υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος είναι πρώην ισλαμιστής και δεξί χέρι του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπαϊκάλ αρνήθηκε να απαντήσει πριν συναντηθεί με τον Ερντογάν. Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία για τη συνάντηση αυτή. Ο Μπαϊκάλ απαντώντας στα περί παραίτησης, δήλωσε πως η κατάσταση δεν χρήζει μιας τέτοιας απόφασης. “Δεν υπήρξαν τέτοια αιτήματα από τη βάση του κόμματος”, διαβεβαίωσε, ενώ συμπλοκές είχαν ξεσπάσει το βράδυ της Κυριακής κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μπροστά στην έδρα του CHP στην Άγκυρα μεταξύ οπαδών του και άλλων που ζητούσαν την παραίτησή του. 

Μέρος του τουρκικού Τύπου ζητεί την παραίτηση της ηγεσίας του CHP υπογραμμιζοντας την αποτυχία της να μετατρέψει σε ψήφους την τεράστια κινητοποίηση των οπαδών του λαϊκού κράτους εναντίον της κυβέρνησης στη διάρκεια της πολιτικής κρίσης.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα