Τούρκια:Εκτός μάχης το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας

default image

Δεν θα κατέβει στις βουλευτικές εκλογές το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας, μετά την απαγόρευση συμμετοχής στον Ερμπακάν και σε τρία ακόμη στελέχη του κ...

Δεν θα κατέβει στις βουλευτικές εκλογές  το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας(ΑΝΑΡ), μετά την απαγόρευση συμμετοχής στον Ερμπακάν και σε τρία ακόμη στελέχη του κόμματος, αλλά κυρίως λόγω  της αποτυχίας της σχεδιαζόμενης συγχώνευσης την περασμένη εβδομάδα, ανάμεσα στο (ΑΝΑΡ) και το αντιπαλο κεντροδεξιό Κόμμα του Ορθού Δρόμου (DYP).

Το τουρκικό Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε την Παρασκευή, ότι ο πρώην πρωθυπουργός Νετζμετίν Ερμπακάν και τρεις Κούρδοι πρώην βουλευτές δεν μπορούν να μετάσχουν στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, λόγω του βεβαρημένου τους ποινικού μητρώου. Συγκεκριμένα, ο  πρώτος ισλαμιστής πρωθυπουργός στην ιστορία της Τουρκίας, ο 80χρονος σήμερα Ερμπακάν είχε τεθεί  πέρυσι υπό κατ’ οίκον περιορισμό για 11 μήνες επειδή πλαστογράφησε έγγραφα για να υπεξαιρέσει από το κράτος εκατομμύρια τουρκικές λίρες.

Οι κατηγορίες σε βάρος του Ερμπακάν είχαν απαγγελθεί το 2002, αφού προηγουμένως το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε διακόψει τη λειτουργία του Κόμματος της Ευημερίας, του οποίου ηγέτης ήταν ο Ερμπακάν, με την αιτιολογία ότι προσπαθούσε να ανατρέψει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Οι τρεις Κούρδοι πρώην βουλευτές, συνεργάτες της Λεϊλά Ζάνα, είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση το 1994 για συνεργασία με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και έτσι και αυτοί θα έχουν τη μοίρα του Νετζμεντίν Ερμπακάν, όσον αφορά τη συμμετοχή τους στην εκλογική αναμέτρησης της 22ας Ιουλίου.




Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα