Τουρκία: Οι φοιτητές του Boğaziçi University βγάζουν γλώσσα στον Ερντογάν και θυμίζουν Γκεζί

Τουρκία: Οι φοιτητές του Boğaziçi University βγάζουν γλώσσα στον Ερντογάν και θυμίζουν Γκεζί
shutterstock

Η εξέγερση στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, η συσσωρευμένη οργή στην τουρκική κοινωνία και το μήνυμα στους Ελληνες φοιτητές για το δικό τους αγώνα.

Εδώ και σχεδόν δύο μήνες, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη (Boğaziçi University) αντιστέκονται στα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ελέγξει απόλυτα το ίδρυμα μέσω του εκλεκτού του πρύτανη τον οποίο και διόρισε χωρίς να ρωτήσει κανέναν (κατά την προσφιλή του τακτική). Δεν πρόκειται για κάτι απλό διότι στην απολυταρχική-ελέω Ερντογάν- Τουρκία η αντίσταση στα κυβερνητικά σχέδια και την κυβερνητική πολιτική έχει μεγάλο κόστος. Η καταστολή, ακόμα και σε χώρους μέσα στο Πανεπιστήμιο, είναι συχνά ωμή και οι απειλές προς τους εξερμένους φοιτητές λαμβάνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας.

Παρόλα αυτά τα παιδιά του Boğaziçi επιμένουν. Οπως επέμεναν, σχεδόν μέχρι τελικής πτώσεως οι εξεγερμένοι στο πάρκο Γκεζί το 2013. Και όσο επιμένουν, η εικόνα που θέλει να φιλοτεχνήσει ο Ερντογάν για την Τουρκία θα γεμίζει από ρωγμές. Ο αγώνας των Τούρκων φοιτητών έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από κοινωνιολογική αλλά και από καθαρά πολιτική άποψη. Γι’ αυτό και αναζητήσαμε απαντήσεις στα ερωτήματά μας τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Αθήνα όπου, ας μην το ξεχνάμε, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη (όπως και σε άλλες πόλεις της χώρας) οι φοιτητικές κινητοποιήσεις για το μέτρο της θέσπισης της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Κατά μία σύμπτωση, ένα από τα επιχειρήματα των Ελλήνων φοιτητών είναι ότι με την αστυνομία να αναφέρεται απευθείας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα ελληνικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να μοιάζουν με τα πανεπιστήμια της Τουρκίας του Ερντογάν…

Από εκδήλωση συμπαράστασης των φοιτητών στους εργαζομένους του Δήμου του Μάλτεπε

Gleichschaltung αλά Τουρκικά-Πώς ο Ερντογάν θυμίζει τις τακτικές της ναζιστικής Γερμανίας

Η Μπέριβαν Αϊντίν είναι Τουρκάλα δημοσιογράφος, freelance για την ώρα. Παλαιότερα εργαζόταν στην ιστορική προοδευτική εφημερίδα Cumhuriyet, πριν γίνουν πολύ μεγάλες ανακατάξεις και πολλές απολύσεις σε μία ακόμη προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τον Τύπο (και την πιο δημοφιλή αντιπολιτευόμενη εφημερίδα). Η Μπέριβαν προσεγγίζει το ζήτημα κάνοντας έναν εύστοχο παραλληλισμό με την Γερμανία του Μεσοπολέμου.

Ιδού τι έγραψε για λογαριασμό του News24/7:Αυτό που συνέβη (και συνεχίζει να συμβαίνει) στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου έδειξε, αν μπορώ να δανειστώ τον όρο που χρησιμοποίσε ο πολιτικός επιστήμονας Μουράτ Οζμπάνκ, ότι το κυβερνών κόμμα του AKP εξακολουθεί να ακολουθεί την πολιτική του Gleichschaltung.

Ο όρος αυτός περιγράφει τα διαδοχικά βήματα μετά τα οποία οι κοινωνικοί, πολιτικοί και πολιτικοί οργανισμοί στη Γερμανία του μεσοπολέμου έφτασαν να ελέγχονται και να λειτουργούν σύμφωνα με τη ναζιστική ιδεολογία. Η εξάλειψη κάθε είδους αντιπολίτευσης είναι το κλειδί για την επιτυχία οποιουδήποτε ολοκληρωτικού καθεστώτος”.

Είναι αυτό που εξηγήσαμε στον πρόλογό μας. Η επιθυμία της κυβέρνησης να ελέγξει απόλυτα τα δημόσια πανεπιστήμια στην Τουρκία και να τοποθετήσει σε αυτά ανθρώπους απολύτως υποταγμένους στις βουλές της. Μία προσπάθεια που θυμίζει παρόμοιες κινήσεις του ναζιστικού κόμματος στη Γερμανία από το 1933 και μέχρι το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1939…

Η Αϊντίν καταλήγει: “Φάνηκε, επίσης, από τις κινητοποιήσεις ότι το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου είναι το μόνο πραγματικό πανεπιστήμιο στη χώρα, δηλαδή ένα αυτόνομο ίδρυμα που εκτιμά την ακαδημαϊκή ελευθερία. Κανένα άλλο από τα γνωστά και δημοφιλή πανεπιστήμια τη χώρας, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, δεν αντιστάθηκαν στις επιλογές του Ερντογάν για τον διορισμό πρυτάνεων. Μπορεί να περιμένει κανείς κάποια αντίστααη από το Γαλατασαράι, αλλά εκεί η λίστα των ιδρυμάτων που αντιστέκονται, τελειώνει. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα”.

Το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα στην Τουρκία παρόν στους αγώνες των φοιτητών

“ΛΟΑΤΚΙ, γυναίκες και εργαζόμενοι είναι μαζί μας”

Η O.Α φοιτά στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (τα πλήρη στοιχεία της δεν δίνονται για προφανείς λόγους). Από την αρχή μετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις οι οποίες, όπως υποστηρίζει, μπορούν να μετασχηματισμούν σε πολιτικό κίνημα, που μπορεί να φέρει έναν νέο αέρα στη χώρα.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στις συνεχείς διαδηλώσεις;

Ουσιαστικά, ο διορισμός του πρύτανη του Πανεπιστημίου μας από την κυβέρνηση, και προσωπικά τον πρόεδρο Ερντογάν, ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Η κίνηση αυτή μας έδωσε ένα επιπλέον κίνητρο. Είναι σαφές ότι επιθυμούμε ο εκάστοτε πρύτανης να αναδεικνύεται μέσω δημοκρατικών διαδικασιών. Φυσικά, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε σε καμία περίπτωση να τοποθετεί ο πρόεδρος τους εκλεκτούς του στους δήμους και σε άλλα θεσμικά όργανα. Ούτε μπορεί, τέλος, να αγνοείται η θέληση των ψηφοφόρων.

Βλέπουμε όμως ότι δεν συμμετέχουν μόνο φοιτητές…

Μαζί μας αγωνίζεται αρκετός κόσμος από διάφορες κατηγορίες του πληθυσμού. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας του Πανεπιστημίου και όχι μόνο. Έχουμε γυναίκες και εργαζόμενους στο πλάι μας. Οι περισσότεροι είναι μεταξύ 18 και 25 ετών, χωρίς όμως να λείπουν άτομα και μεγαλύτερων ηλικιών.

Μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτικό κίνημα ο αγώνα σας;

Έχω την εντύπωση πως το κίνημά μας μπορεί να μετασχηματιστεί σε πολιτικό κίνημα, αλλά για αυτό θα χρειαστεί συσπείρωση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων, που αντιτίθενται στην εξουσία και στον τρόπο που αυτή εκφράζεται στην Τουρκία σήμερα. Εμείς, ως φοιτητές, έχουμε το καθήκον να κρατήσουμε τη φλόγα αναμμένη και να επεκτείνουμε τον αγώνα μας. Αν αυτό συμβεί, η αντίσταση θα μεγαλώσει παντού.

Είσαι ενημερωμένη για τις αντίστοιχες φοιτητικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα;

Ναι, έχουμε πληροφόρηση. Η φωνή αντίστασης των Ελλήνων φοιτητών έχει φτάσει μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Μας έστειλαν χαιρετισμούς και εμείς ανταποδώσαμε ευχόμενοι καλή επιτυχία στον δικό τους αγώνα.

Γράμμα συμπαράστασης από το πανεπιστήμιο Ντιουκ των ΗΠΑ

Ε. Κάννερ: Εφ’ όλης της ύλης αγανάκτηση απέναντι στον κρατικό αυταρχισμό

Η Έφη Κάννερ διδάσκει τουρκική ιστορία στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Είναι πλήρως ενημερωμένη για τις εξελίξεις των φοιτητικών κινητοποιήσεων στην Τουρκία και μπορεί να αναλύσει με αξιοπιστία και ακρίβεια την κατάσταση που διαμορφώνεται στη γειτονική χώρα. Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο “Ανδρες και γυναίκες στην τροχιά του εκσυγχρονισμού, ο τουρκικός εκσυγχρονισμός από τη σκοπιά των έμφυλων σχέσεων” από τις εκδόσεις Ηρόδοτος.

Οι διαδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου προφανώς έχουν βαθύτερα αίτια πέρα από τον αυθαίρετο διορισμό του πρύτανη. Θέλετε να μας μιλήσετε λίγο για αυτά;

Ο διορισμός πρυτανικών αρχών από το κράτος είναι ιστορικά συνυφασμένος με τον κρατικό αυταρχισμό. Το 1981, μετά το πραξικόπημα του 1980, ιδρύθηκε το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης (Yükesk Öğretim Kurulu/YÖK) με στόχο τον έλεγχο των πανεπιστημίων από το καθεστώς. Όπως έχω γράψει και με άλλες ευκαιρίες, η κατάρριψη της πρακτικής των κρατικών διορισμών των πρυτανικών αρχών ξεκίνησε το 1992 από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου και έτσι όλα τα τουρκικά πανεπιστήμια επανέκτησαν το δικαίωμα να εκλέγουν τις διοικήσεις τους.

Ο διορισμός ως πρύτανη ενός ατόμου, λόγω της ιδιότητάς του ως φίλα προσκείμενου στο καθεστώς, σε ένα πανεπιστήμιο, όπως εκείνο του Βοσπόρου, με τον διεθνή χαρακτήρα του – μαθήματα που γίνονται στα αγγλικά, διδάσκοντες διεθνούς κύρους- αποτελεί, ακόμη και στο συμβολικό επίπεδο, μια απόπειρα εξάλειψης και των τελευταίων υπολειμμάτων της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην Τουρκία. Η αγανάκτηση για τις πρακτικές αυτές και για τον κρατικό αυταρχισμό εν γένει σχετίζεται και με τη βάναυση καταστολή των κινητοποιήσεων. Όλα αυτά εγγράφονται στην ακραία πολιτική καταστολής της κοινωνικής αμφισβήτησης που ακολουθεί το κυβερνών κόμμα τα τελευταία χρόνια. Και βέβαια, στην αγανάκτηση προστίθεται και η διογκούμενη δυσαρέσκεια για τα κοινωνικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στην τουρκική κοινωνία λόγω της πανδημίας.

Βλέπετε ομοιότητες με την εξέγερση στο πάρκο Γκεζί το 2013 και αν ναι ποιες είναι αυτές;

Ναι, υπάρχουν ομοιότητες. Άλλωστε τον παραλληλισμό έκανε έμμεσα και ο ίδιος ο Ερντογάν δηλώνοντας στις 3 Φεβρουαρίου «η χώρα δεν θα ξαναζήσει άλλο Γκεζί». Όπως τότε, έτσι και τώρα, με αφορμή την αντίθεση σε μια συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση, εκφράζεται η εφ’ όλης της ύλης αγανάκτηση απέναντι στον κρατικό αυταρχισμό και τη συντηρητική πολιτική που προωθεί το κυβερνών κόμμα. Αυτό συνενώνει τους φοιτητές και τους διδάσκοντες κάθε πολιτικού προσανατολισμού και δημιουργεί κίνημα συμπαράστασης στις μεγάλες πόλεις της χώρας (π.χ. Άγκυρα, Σμύρνη, Άδανα, Τραπεζούντα).

Έντονη είναι επίσης, όπως και τότε, η βάρβαρη αστυνομική καταστολή και η προσπάθεια κατασυκοφάντησης των διαδηλωτών στην κοινή γνώμη. Όπως τότε ο Ερντογάν χρησιμοποιούσε τον χαρακτηρισμό «çapulcu» (πλιατσικολόγοι) για τους διαμαρτυρόμενους του Γκεζί, έτσι και τώρα χρησιμοποιεί για τους διαδηλωτές το χαρακτηρισμό «terörist» (τρομοκράτες), όρος που βέβαια παραπέμπει στο ΡΚΚ.

Ανοιχτή επιστολή των φοιτητών στον Ερντογάν

Έτσι επιχειρεί να στρέψει την κοινωνία εναντίον τους. Η σεξουαλική ηθική έχει και πάλι αυξημένο ειδικό βάρος σε αυτήν την εκστρατεία. Όπως τότε το ΑΚΡ κατηγορούσε τους διαδηλωτές για επιθέσεις σε γυναίκες με μαντίλα, έτσι και τώρα στοχοποιεί ειδικά τους ΛΟΑΤΚΙ φοιτητές χαρακτηρίζοντάς τους «ανώμαλους». Ειδικά σε αυτούς οι αστυνομικές δυνάμεις επεφύλαξαν μια εξαιρετικά σκληρή μεταχείριση. Επιπλέον, ο Ερντογάν δήλωσε σχετικά με τους διαδηλωτές ότι «βλέπουμε ξανά την ίδια εισβολή στα τζαμιά με κουτιά μπίρας, όπως στην περίοδο του Γκεζί».

Η τουρκική κυβέρνηση προσώρας αντιδρά με καταστολή. Κάμπτει αυτό τους φοιτητές; Ποιες άλλες μεθόδους μετέρχεται το τουρκικό κράτος για να κάμψει την αντίσταση των φοιτητών;

Όχι δεν κάμπτει ούτε τους φοιτητές, ούτε τους διδάσκοντες που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Όπως προανέφερα, εκτός από την άμεση αστυνομική καταστολή, η κυβέρνηση επιχειρεί την κοινωνική απομόνωσή τους. Κυβερνητικά χείλη –και όχι μόνο- έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει το πανεπιστήμιο του Βοσπόρου για αναπαραγωγή του «ελιτισμού» και το έχουν χαρακτηρίσει ξένο με τις «τουρκικές εθνικές παραδόσεις», μια έννοια που εμφανίζεται κατά κόρον στον κυρίαρχο λόγο. Από αυτή την άποψη, είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυρίαρχος λόγος στηλιτεύει ιδιαίτερα την ελευθερία λόγου και δράσης που τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα έχαιραν στο Πανεπιστήμιο. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις πρώτες πράξεις της νέας πρυτανείας ήταν το κλείσιμο της λέσχης των ΛΟΑΤΚΙ φοιτητών του πανεπιστημίου. Το κυβερνών κόμμα επιχειρεί να αυτοπροβληθεί έτσι ως «ηθικός αναμορφωτής» που επιβάλλει την τάξη σε ένα «άντρο ανηθικότητας».

Ποια είναι η υποδοχή που έχουν στις τάξεις του πληθυσμού οι κινητοποιήσεις;

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι κινητοποιήσεις στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου έχουν ξεσηκώσει κύμα συμπαράστασης διεθνώς. Κινητοποιήσεις έχουν γίνει σε διάφορες χώρες –π.χ. Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, HΠΑ- όπου, είτε υπάρχουν τουρκικές κοινότητες, είτε απόφοιτοι του πανεπιστημίου πραγματοποιούν μεταπτυχιακές σπουδές ή εργάζονται. Κείμενο διαμαρτυρίας για τα τεκταινόμενα στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου είχαν υπογράψει στις αρχές Φεβρουαρίου 3.317 πανεπιστημιακοί και διανοούμενοι από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων η Judith Butler και ο Noam Chomsky. Αντίστοιχο ψήφισμα διαμαρτυρίας εξέδωσε και η Middle East Studies Association, διεθνής επιστημονικός φορέας, ο οποίος συγκεντρώνει ερευνητές από κάθε επιστημονικό πεδίο που ερευνούν την ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής.

Αλλά και στο εσωτερικό της Τουρκίας το κίνημα συμπαράστασης είναι εκτεταμένο. Στις αρχές Φεβρουαρίου 83 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ξεκίνησαν καμπάνια συμπαράστασης προς το πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Πρόκειται για γυναικείες, φεμινιστικές, ΛΟΑΤΚΙ, οικολογικές ή φιλειρηνικές οργανώσεις, οργανώσεις με λίγα λόγια που ασκούν κοινωνική αντιπολίτευση. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνένωση όλων αυτών των ομάδων σε ένα κοινό μέτωπο.

Πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι η συνεργασία τους είναι σχετικά πρόσφατη. Χρονολογείται από τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, όταν το ΑΚΡ άρχισε να διολισθαίνει ξεκάθαρα προς τον αυταρχισμό. Και, βέβαια,πρέπει να λάβουμε υπόψη την αγανάκτηση από την αύξηση της έμφυλης βίας και την υπονόμευση της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στη γείτονα, την καταστροφή του περιβάλλοντος που συντελείται εκεί με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και επιπλέον την επιδείνωση των συνθηκών ζωής σε συνθήκες πανδημίας. Τη συμπαράστασή τους στους εξεγερμένους του πανεπιστημίου του Βοσπόρου δήλωσαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή το CHP και το HDP.

Γνωρίζουν στην Τουρκία ότι την ίδια ώρα οι Έλληνες φοιτητές αγωνίζονται για τη μη εφαρμογή του νόμου που αφορά την πανεπιστημιακή αστυνομία;

Βεβαίως. Τούρκοι πανεπιστημιακοί υπέγραψαν κείμενο συμπαράστασης στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα που αγωνίζεται κατά της επιβολής της πανεπιστημιακής αστυνομίας και συμμετείχαν μάλιστα την προηγούμενη Κυριακή (21/2) σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Διδασκόντων του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου τόνισαν, μεταξύ άλλων, τη συνάφεια των σχετικών πρακτικών μεταξύ τουρκικής και ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό οι εξεγερμένοι το έχουν δηλώσει και με άλλες ευκαιρίες. Πριν από λίγες ημέρες, επίσης, οι φοιτητές του πανεπιστημίου του Βοσπόρου έστειλαν μέσω της πλατφόρμας Boğaziçi Dayanışması#9 μήνυμα συμπαράστασης στους συλληφθέντες Έλληνες φοιτητές. Επίσης, Έλληνες πανεπιστημιακοί (όπως η υποφαινομένη) έχουν πραγματοποιήσει συνεντεύξεις σε τουρκικά ΜΜΕ για το θέμα αυτό.

facebook

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version