Τουσκ για μεταναστευτικό: Ανάγκη δημιουργίας χρηματοδοτικού μηχανισμού

O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ
O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ AP

"Η παράνομη μετανάστευση θα παραμείνει πρόκληση εδώ και δεκαετίες και όχι χρόνια", ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης

Μια εικόνα για το τι συνέβη στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου έδωσε ο απολογισμός που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Πρόκειται για τη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην "σκιά" της επιστολής που είχε στείλει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα κράτη μέλη, κάνοντας αναφορά στις "διχαστικές" υποχρεωτικές ποσοστώσεις για το προσφυγικό.

Μετά την έντονη αντίδραση της Κομισιόν, αλλά και αρκετών χωρών, ο Ντόναλντ Τουσκ κάπως υπαναχώρησε. Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι λήξαν, όπως φαίνεται από την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.

ADVERTISING

"Η παράνομη μετανάστευση θα παραμείνει πρόκληση εδώ και δεκαετίες και όχι χρόνια, και ως εκ τούτου χρειαζόμαστε μια διαρθρωτική λύση υπό τη μορφή ενός σταθερού και προβλέψιμου χρηματοδοτικού μέσου της ΕΕ. Πρότεινα στους ηγέτες να δημιουργήσουμε έναν μόνιμο μηχανισμό χρηματοδότησης στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, προκειμένου να περιορίσουμε τις ροές παράνομης μετανάστευσης. Και σήμερα μπορώ να αναφέρω στο Σώμα ότι υπήρξε μονοσήμαντη συμφωνία ως προς την ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου μηχανισμού. Θα το συζητήσουμε λεπτομερέστερα στη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου", είπε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Όμως ο διάβολος κρύβεται στις… λεπτομέρειες. "Η εσωτερική διάσταση της συζήτησης για τη μετανάστευση ήταν, όπως αναμενόταν, λιγότερο συναινετική, αν και επιβεβαίωσε την ιεράρχηση των στόχων μας. Το να προστατεύσουμε την επικράτειά μας και να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας να μην επιτρέψουμε ξανά στην κρίση του 2015, έρχονται πρώτα. Επιπλέον, ενώ όλοι αποδέχονται την ανάγκη αλληλεγγύης, δεν υπάρχει επί του παρόντος συναίνεση ως προς το τι θα έπρεπε να σημαίνει στην πράξη. Η πρόκληση τώρα είναι να εκφράσουμε την αρχή της αλληλεγγύης, ώστε όλα τα κράτη μέλη να συμβάλλουν με συγκεκριμένους όρους και με δίκαιο τρόπο. Όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν σκληρά για να βρουν συμβιβασμό μέχρι τον Ιούνιο. Θα αξιολογήσουμε την πρόοδο ήδη τον Μάρτιο", πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Φωτογραφία:AP Photo/Olivier Matthys

SHARE:

24Media Network