“Τρόικα” για το Κόσοβο

default image

Μία "τρόικα" από εκπροσώπους των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της ΕΕ θα συντονίζει τις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσ...

Μία “τρόικα” από εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Ευρωπαικής Ενωσης θα συντονίζει τις νέες διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του μελλοντικού καθεστώτος της από το 1999 υπό διοίκηση του ΟΗΕ σερβικής επαρχίας του Κοσόβου, στη βάση της συμφωνίας που επετεύχθη αργά χθες το βράδυ στη Βιέννη κατά τη συνάντηση της αποκαλούμενης “Ομάδας επαφής για το Κόσοβο” στην οποία ανήκουν ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Βρετανία. 

Κατά τη δίωρη και πλέον συνάντηση στη γερμανική πρεσβεία στη Βιέννη, των επικεφαλής των διευθύνσεων Βαλκανίων των Υπουργείων Εξωτερικών των έξι χωρών της Ομάδας Επαφής, δεν διευκρινίσθηκε ο χρόνος έναρξης ούτε και η μορφή διεξαγωγής των νέων διαπραγματεύσεων όπως επίσης και η χρονική διάρκειά τους την οποία οι ΗΠΑ και η ΕΕ θέλουν να περιορίσουν σε 120 ημέρες ενώ η Ρωσία ζητά να μην υπάρξει χρονικός περιορισμός. 

Ανοικτό παραμένει μετά τη συνάντηση της Ομάδας Επαφής την Τετάρτη, το ποιός θα εκπροσωπεί την ΕΕ στην “τρόικα”, όπως επίσης και το εάν βάση των νέων διαπραγματεύσεων θα αποτελέσει το αποκαλούμενο Σχέδιο Αχτισάαρι του πρώην διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το Κόσοβο, πρώην προέδρου της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι, ο οποίος ανακοίνωσε χθες πως η αποστολή του έχει τελειώσει και πως δεν πρόκειται να αναλάβει νέα εντολή σε σχέση με το Κόσοβο. 

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής του κ. Αχτισάαρι στη διαμεσολάβηση για το Κόσοβο, πρώην γενικός γραμματέας του αυστριακού Υπουργείου Εξωτερικών, Αλμπερτ Ρόχαν, εκτίμησε σε δηλώσεις του στην Αυστριακή Τηλεόραση πως το Πακέτο Αχτισάαρι θα αποτελέσει τη βάση των νέων διαπραγματεύσεων. Ως “μη διαπραγματεύσιμο” θεωρεί το Σχέδιο Αχτισάαρι και ο εντεταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης για το Κόσοβο Φρανκ Ουίσνερ, ενώ αντίθετα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ έχει τονίσει απερίφραστα πως οι προτάσεις Αχτισάαρι δεν μπορούν να παίξουν πλέον κανένα ρόλο στις διαπραγματεύσεις.

Ο πρώην διαμεσολαβητής του ΟΗΕ πρότεινε στο Σχέδιό του το οποίο κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την ανεξαρτησία της σερβικής επαρχίας υπό διεθνή επιτήρηση. Η κοσοβάρικη πλευρά αποδέχεται ως διευθέτηση του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου μόνον την πλήρη ανεξαρτησία του ενώ το Βελιγράδι προτείνει μια ευρύτερη αυτονομία της επαρχίας στο πλαίσιο πάντα της Σερβίας.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα