Η Βαρκελώνη φλέγεται: Άγρια καταστολή των διαδηλωτών- Η Αστυνομία δείχνει το σκληρό της πρόσωπο

Η Βαρκελώνη φλέγεται: Άγρια καταστολή των διαδηλωτών- Η Αστυνομία δείχνει το σκληρό της πρόσωπο
Ταραχές στην Ισπανία AP

Έκτη μέρα διαδηλώσεων σήμερα στην Ισπανία και ο απολογισμός μέχρι στιγμής είναι 579 τραυματίες, ενώ ήδη 4 άνθρωποι έχουν χάσει την όρασή τους από πλαστικές σφαίρες της Αστυνομίας. Η Καταλονία παραλύει και η Αστυνομία δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο.

Σε τεταμένη ατμόσφαιρα βρίσκεται η Καταλονία τις τελευταίες ημέρες με χιλιάδες υποστηρικτές της ανεξαρτησίας να κατεβαίνουν στους δρόμους καθημερινά.

Ταραχές στην Ισπανία AP

Η εξέγερση του λαού ξεκίνησε τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, όταν χιλιάδες αυτονομιστές διαδήλωσαν κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, αντιδρώντας στην καταδίκη από το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας εννέα αυτονομιστών σε ποινές κάθειρξης από εννέα έως 13 χρόνια για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017.

Επεισόδια στο Αεροδρόμιο Βαρκελώνης AP

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Καταλονίας Alba Vergés, μέχρι στιγμής 4 άνθρωποι έχουν τυφλωθεί από το ένα μάτι και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν δεχτεί για νοσηλεία 579 άτομα σε ολόκληρη την Καταλονία.

“Είναι ιατρικά αδύνατον να αποδειχθεί ότι η τύφλωση των τεσσάρων ατόμων προήλθε από πλαστικές σφαίρες που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικοί”, δήλωσε ο Alba Verges, ωστόσο πρόσθεσε ότι “είναι προφανές τί συνέβη”, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για τη χρήση πλαστικών σφαιρών εναντίον των διαδηλωτών από την αστυνομία.

“Δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε πλαστικές σφαίρες, θέλουμε μία αστυνομία που να ανταποκρίνεται στην εποχή μας, στον 21ο αιώνα”, σχολίασε ο υπουργός Υγείας Καταλανίας.

Ταυτόχρονα, ο Verges επέκρινε επίσης τον υπουργό Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε-Μάρλασκα, γιατί “ανησυχεί μόνο για μερικούς από τους τραυματίες, τους αστυνομικούς”.

Οι ταραχές

Ήδη από την πρώτη μέρα των διαδηλώσεων οι δυνάμεις της αστυνομίας έδειξαν το σκληρό τους πρόσωπο, μην διστάζοντας να επιτεθούν, να χτυπήσουν με γκλοπ και να προχωρήσουν σε εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών.

Το βράδυ της Παρασκευής 18 Οκτωβρίου, η Βαρκελώνη έζησε την πιο έντονη νύχτα αστικών ταραχών των τελευταίων δεκαετιών, με περίπου 525.000 ανθρώπους να κατακλύζουν τους δρόμους της πόλης. Φωτιές σε κάδους, πετροπόλεμος διαδηλωτών με δυνάμεις της Αστυνομίας, η οποία απαντούσε με ρίψη δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.

Μόνο για εκείνη τη μέρα οι υγειονομικές αρχές έκαναν λόγο για 182 τραυματίες σε όλη την περιφέρεια, περιλαμβανομένων 152 στη Βαρκελώνη. Περίπου 17 αστυνομικοί χρειάστηκε επίσης να διακομιστούν σε νοσοκομεία της πόλης.

Άγρια επεισόδια στην Βαρκελώνη AP

Την Παρασκευή στη Βαρκελώνη οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας κήρυξαν επίσης γενική απεργία, οι επιπτώσεις της οποίας έγιναν αισθητές στην περιοχή.

Η διάσημη βασιλική Σαγκράδα Φαμίλια παρέμεινε κλειστή, ενώ η όπερα Λισέου ακύρωσε τις παραστάσεις. Πολλά καταστήματα δεν λειτούργησαν και σύμφωνα με τις αρχές 57 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο, την ώρα που η κυκλοφορία διακόπηκε σε πολλούς δρόμους.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Seat έκλεισε το εργοστάσιό της στο Μαρτορέλ, κοντά στη Βαρκελώνη, όπου εργάζονται 6.500 άνθρωποι.

Ταραχές στην Ισπανία AP

Η αναταραχή στην Καταλονία οδήγησε επίσης στην αναβολή από την ομοσπονδία ποδοσφαίρου του αγώνα της 26ης Οκτωβρίου μεταξύ Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της Βαρκελώνης, από τη Δευτέρα και την έναρξη των κινητοποιήσεων, πυρπολήθηκαν 700 κάδοι απορριμμάτων με τις ζημιές στην πόλη να υπολογίζονται σε περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τους διαδηλωτές, Ισπανός δικαστής διέταξε την Παρασκευή το κλείσιμο των ιστοσελίδων που συνδέονται με την οργάνωση υπέρ της ανεξαρτησίας Democratic Tsunami, που καθοδηγεί τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας στα σημεία των διαδηλώσεων.

Το άγριο πρόσωπο της Αστυνομίας

Μόνο τις δύο πρώτες ημέρες των ταραχών υπήρξαν τουλάχιστον 250 τραυματίες και πάνω από 100 συλλήψεις διαδηλωτών.

Η Καταλανική αστυνομία χτυπάει ανελέητα τους διαδηλωτές.

Βίντεο και φωτογραφίες κατέγραψαν τη σκληρή καταστολή από την Αστυνομία εναντίον του κόσμου που διαδήλωνε. Ξύλο με γκλοπ, χρήση πλαστικών σφαιρών, συλλήψεις διαδηλωτών χωρίς κριτήρια, απλά κατά τύχη, όποιον έβρισκαν μπροστά τους…

Υ.Γ. Η ανεξαρτησία είναι ένα θέμα που προκαλεί μεγάλο διχασμό στην Καταλονία, η οποία είναι η πιο πλούσια περιφέρεια της Ισπανίας: σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο, η υποστήριξη σε αυτήν βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο χρόνων, με το 48,3% των ερωτηθέντων να τάσσονται κατά και το 44% υπέρ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version