Βίντεο: Συγκλονιστικές μαρτυρίες θυμάτων βιασμού στην Ταχρίρ

Βίντεο: Συγκλονιστικές μαρτυρίες θυμάτων βιασμού στην Ταχρίρ

Σοκάρουν οι μαρτυρίες γυναικών που έπεσαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης στην πλατεία Ταχρίρ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά του Αιγύπτιου προέδρου (Vid)

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις πήραν οι σεξουαλικές επιθέσεις στην πλατεία Ταχρίρ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, με τα επίσημα στοιχεία να κάνουν λόγο για 91 επιθέσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις βιασμούς σε διάστημα τεσσάρων μόλις ημερών.

"Οι επιθέσεις υπογραμμίζουν την αποτυχία της κυβέρνησης και όλων των πολιτικών κομμάτων να αντιμετωπίσουν τη βία που υφίστανται οι γυναίκες σε καθημερινή βάση σε δημόσιους χώρους", υποστήριξε ο αναπληρωτής διευθυντής της οργάνωσης Human Rights Watch Joe Stork. 

Η οργάνωση, που έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για θύματα σεξουαλικών επιθέσεων, δέχτηκε 46 καταγγελίες στις 30 Ιουνίου, 17 την 1η Ιουλίου και 23 στις 2 Ιουλίου. Μία από τις γυναίκες, σύμφωνα με εθελοντές της οργάνωσης, χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση μετά τον βιασμό της με αιχμηρό αντικείμενο.

Βάσει μαρτυριών, συνήθως μια ομάδα ανδρών επιχειρεί να απομονώσει μία γυναίκα από την παρέα της και την περικυκλώνει. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που διαρκεί από λίγα λεπτά έως και περισσότερο από μία ώρα, ο αριθμός των δραστών αυξάνεται.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δράστες επιτίθενται με ρόπαλα και μαχαίρια σε άλλες γυναίκες και ακτιβιστές που έχουν επιχειρήσει να σώσουν το θύμα, με ορισμένες γυναίκες να αναφέρουν πως ορισμένοι εμφανίζονται ότι θέλουν να τις διασώσουν και τελικά απλά συνειδητοποιούν ότι επιχειρούν να τις αποπροσανατολίσουν.

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες

Σε μία από τις περιπτώσεις βιασμού, η 30χρονη μουσικός Yasmine El Baramawy εμφανίστηκε πρόθυμη να περιγράψει στην οργάνωση Human Rights Watch την επίθεση που δέχτηκε στην πλατεία Ταχρίρ στις 23 Νοεμβρίου 2012 και διήρκεσε 90 λεπτά.

Αφού την έριξαν στο έδαφος, έσκισαν τα ρούχα της και όσο η επίθεση συνεχιζόταν, ο αριθμός των δραστών αυξήθηκε από 15 σε περισσότερους από 100 άνδρες.

"Σήκωσα το κεφάλι μου και είδα 30 άνδρες σε έναν φράκτη. Όλοι τους είχαν χαμογελαστά πρόσωπα και βιντεοσκοπούσαν την επίθεση με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Έβλεπαν μία γυμνή γυναίκα που δεχόταν επίθεση και ξυλοδαρμό. Δεν μπορώ να καταλάβω τι αστείο έβρισκαν σε αυτό. Αυτό είναι κάτι που ακόμα με προβληματίζει και δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι".

Ο 24χρονος Karim Massoud, εθελοντής της οργάνωσης Human Rights Watch, περιγράφει τα όσα έζησαν στην προσπάθειά τους να προστατέψουν μία 20χρονη γυναίκα από τη μανία του πλήθους το βράδυ της 30ης Ιουνίου.

"Χρησιμοποίησαν όπλα για να μας επιτεθούν. Καταφέραμε να την πάρουμε μέσα σε μία καφετέρια, όπου και την ντύσαμε γιατί δεν είχε το παντελόνι της. Μόνη διέξοδος ήταν το παράθυρο. Τη συνόδευσα στο ασθενοφόρο που δέχτηκε επίθεση από το πλήθος.

Αιμορραγούσε πολύ στο ασθενοφόρο αλλά είχε τις αισθήσεις της. Όταν φτάσαμε στο νοσοκομείο, ο γιατρός είπε ότι έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να σταματήσει η κολπική αιμορραγία". 

Εθελοντές αναφέρουν ότι έχουν δεχτεί επίθεση με αλυσίδες, μπαστούνια, μαχαίρια, ζώνες και καρέκλες όταν επιχείρησαν να βοηθήσουν γυναίκες που δέχονταν επίθεση. Μη μπορώντας να ενεργήσουν μεμονωμένα, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να χρειάστηκαν και 45 λεπτά για να διασώσουν γυναίκες που δέχονταν επίθεση από ομάδα δεκάδων ατόμων.

Ο Dirk Wanrooij, επίσης εθελοντής, περιγράφει την άγρια επίθεση 15 ανδρών κατά μιας νέας κοπέλας που ξεκίνησε στη μέση του δρόμου.

"Έσπρωξαν την κοπέλα στον φράχτη ενός κτιρίου. Υπήρχαν πολλά όπλα. Χρησιμοποίησαν μαστίγια, ζώνες, ξύλινα ραβδιά και ρόπαλα. Ο αριθμός των ανδρών αυξήθηκε σε 40. Ήταν πολύ βίαιη επίθεση. Ορισμένοι μάρτυρες φώναζαν ότι είναι ιερόδουλη και άλλοι ότι πρέπει να κάνουμε κάτι".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το βίντεο από τον ομαδικό βιασμό δημοσιογράφου στην πλατεία Ταχρίρ

Ομαδικός βιασμός 22χρονης δημοσιογράφου στην πλατεία Ταχρίρ

Λάρα Λόγκαν: Με βίασαν 300 άτομα με τα χέρια

Μαρτυρίες

SHARE:

24Media Network