Βομβαρδισμός στη Γάζα: Τι θέλουν να “προλάβουν” οι Ισραηλινοί

default image

Τι ανακοίνωσε το Ισραήλ σε περίπτωση που γίνει δεκτή η Παλαιστίνη στον ΟΗΕ. Απειλές μέχρι και για "εξάρθρωση της Παλαιστινιακής Αρχής"

Σε δράση για την ανατροπή του Μαχμούντ Αμπάς από τη θέση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής προσανατολίζεται το Ισραήλ σε περίπτωση που γίνει δεκτό από τη συνέλευση του ΟΗΕ το παλαιστινιακό αίτημα για αναγνώριση της Παλαιστίνης ως Κράτους-Παρατηρητή.

Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε πως θα καταθέσει το αίτημα για αναβάθμιση της θέσης των Παλαιστινιακών Εδαφών στον ΟΗΕ στις 29 Νοεμβρίου, στο όνομα της ΟΑΠ (Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης).

Σε έγγραφο του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών που έφερε στο φως το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο οποίο μάλιστα ο Αμπάς αναφέρεται με το ψευδώνυμο που διατηρούσε την εποχή της παρανομίας “Αμπού Μάζεν”, λέγεται ότι (σε αυτή την περίπτωση) “η ανατροπή του θα ήταν η μόνη λύση.

Οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση θα σήμαινε να σηκώσουμε λευκή σημαία και να παραδεχθούμε την ήττα της ισραηλινής ηγεσία απέναντι στην πρόκληση αυτή (που αποτελεί) παραβίαση κόκκινης γραμμής”.

Παράλληλα, το κείμενο που βρίσκεται τα χέρια του υπουργού Εξωτερικών κ. Άβιγκντορ Λίμπερμαν, προς έγκριση, αναφέρει ως μια άλλη εναλλακτική λύση την “εξάρθρωση της Παλαιστινιακής Αρχής”, κάτι που αλλού αναφέρεται ως ανάγκη “το Ισραήλ να κάνει (τον Αμπάς) να το πληρώσει ακριβά”.

Το έγγραφο αναφέρει αντίθετα ότι εάν η Παλαιστινιακή Αρχή παραιτηθεί του αιτήματός της προς τον ΟΗΕ, θα πρέπει να ανταμειφθεί με αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα προσωρινά σύνορά του.

Ενήμερος για τον βομβαρδισμό ήταν ο Ομπάμα

Ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες ενημέρωσε την Τετάρτη τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα για τη δολοφονία του επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας επισημαίνοντας ότι ο Άχμεντ αλ Τζαμπάαρι ήταν ένας “κατά συρροή δολοφόνος”, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του ισραηλινού προέδρου.

Ο Πέρες δήλωσε στον Ομπάμα ότι η δολοφονία του αλ Τζαμπάαρι ήταν η απάντηση του Ισραήλ στις αυξανόμενες επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

“Το Ισραήλ δεν θέλει να αναζωπυρώσει τα πάθη, όμως τις τελευταίες πέντε ημέρες εξαπολύονται συνεχώς πύραυλοι εναντίον του Ισραήλ και μητέρες και παιδιά δεν μπορούν να κοιμηθούν ήρεμα τη νύχτα”, πρόσθεσε ο Πέρες μιλώντας στον Αμερικανό πρόεδρο.

“Υπάρχει ένα όριο σε αυτά που το Ισραήλ μπορεί να ανεχθεί”, υπογράμμισε ο ισραηλινός πρόεδρος, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα την ισραηλινή μεθοριακή πόλη Σντερότ.

Έκτακτη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου

Οι άραβες υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν το Σάββατο στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο για να συζητήσουν τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Άχμεντ μπιν Χίλι στο Ρόιτερς.

“Ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε τους άραβες υπουργούς Εξωτερικών να συμμετάσχουν σε μια συνάντηση αυτό το Σάββατο στο Κάιρο για να εξετάσουν την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας”, δήλωσε ο μπιν Χίλι.

Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν και από το αιγυπτιακό πρακτορείο Mena.

Σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου είχε ζητήσει νωρίτερα και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ δήλωσε από την πλευρά του μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι “φαίνεται πως το Ισραήλ προετοιμάζει μια συνολική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις αιγυπτιακές προσπάθειες να επανέλθει η ηρεμία”.

“Υπήρχε ένα ξεκάθαρο σχέδιο των Ισραηλινών να δολοφονηθεί ο (επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Χαμάς Άχμεντ) αλ Τζααμπάρι και να βομβαρδιστεί ευρέως η Λωρίδα της Γάζας”, εκτίμησε ο Ερεκάτ.

Σημειώνεται ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε την Τρίτη στους Άραβες ΥΠΕΞ, που συνεδρίαζαν στο Κάιρο, πως θα ζητήσει την αναβάθμιση της Παλαιστίνης στο καθεστώς του κράτους παρατηρητή του ΟΗΕ κατά τη ΓΣ του Οργανισμού στις 29 Νοεμβρίου.

Μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου προ εβδομάδος “υπήρξε συμφωνία να ζητήσουμε την αναβάθμισή μας στις 29 Νοεμβρίου”, δήλωσε ο Αμπάς.

Όπως ευελπιστεί ο πρόεδρος, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να ασκήσει πιέσεις στον ΟΗΕ να αναγνωρίσει το αίτημά του, “η πλειοψηφία που απαιτείται για την ψηφοφορία θα είναι στο πλευρό μας”.

ΟΗΕ: Έκκληση για αποφυγή της ανάφλεξης στη Γάζα

Την ίδια ώρα έκκληση να αποφύγουν μία κλιμάκωση των εχθροπραξιών απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προς το Ισραήλ και την παλαιστινιακή Χαμάς, η οποία διατηρεί υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας.

“Ο γενικός γραμματέας καλεί σε άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Νεζίρσκυ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για πάγια θέση του Μπαν Κι Μουν.

“Και οι δύο πλευρές πρέπει να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους στο φως του διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου, που επιβάλλει την προστασία των αμάχων σε κάθε περίπτωση”, δήλωσε ο Νεζίρσκυ.

Πηγή: Reuters

Δείτε φωτογραφίες από τον βομβαρδισμό εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα