Βόρεια Μακεδονία: Έκτακτο διάγγελμα Ζόραν Ζάεφ

Βόρεια Μακεδονία: Έκτακτο διάγγελμα Ζόραν Ζάεφ
O Ζόραν Ζάεφ AP

Διάγγελμα στον λαό της Βορείου Μακεδονίας θα απευθύνει σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ. Δεν αποκλείεται σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών τις επόμενες ώρες. Ραγδαίες οι εξελίξεις.

Μετά το νέο γαλλικό βέτο στην ένταξη της Βορείου Μακεδονίας στην ΕΕ, επικρατεί πολιτικός αναβρασμός στα Σκόπια. Ο Ζόραν Ζάεφ θα πραγματοποιήσει διάγγελμα, ενώ όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει μέσα στο Σαββατοκύριακο συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Ήδη ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτ δέχτηκε πρόσκληση για συνάντηση την Κυριακή.

Για την Παρασκευή εξάλλου προγραμματίστηκε συνάντηση του Ζάεφ με τον επικεφαλής του VMRO Χρίστιαν Μικόσκι ο οποίος ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει αποτύχει σε όλα.

Το πιο πιθανό, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας, ακόμα και τα εντόνως φιλοκυβερνητικά, είναι ο Ζάεφ να ανακοινώσει την παραίτησή του κατά το διάγγελμά του.

Εν τω μεταξύ το ιταλικό πρακτορείο Ansa μεταδίδει ότι ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τελεί ήδη υπό παραίτηση έχοντας πάρει σχεδόν την απόφασή του.

Ιδού και η αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών Νικολα Ντιμιτρόφ. “Αν δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις της Ευρώπης, που έχουν δοθεί ήδη από το 2003, οι πολίτες της χώρας μας θα πρέπει να το ξέρουν”.

Σημειώνεται ότι στην συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε σχετικά με τις φήμες περί παραίτησης Ζάεφ: “Είναι ένα θέμα που αφορά την ίδια την Βόρεια Μακεδονία”.

Γιούνκερ: Ιστορικό λάθος

Στην τελευταία επίσημη τοποθέτησή του ως πρόεδρος της Κομισιόν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε “ιστορικό λάθος” τη μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και ο Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι η συμφωνία των Πρεσπών ήταν μεγάλο επίτευγμα και ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία δεν έχουν καμία ευθύνη γι’ αυτό.

Ο σκόπελος της Γαλλίας

Η Γαλλία είναι μια από τις τρεις χώρες που εμπόδισαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την αποσύνδεση των δύο υποψηφιοτήτων. Οι συζητήσεις ήταν μακρές και δύσκολες όσον αφορά το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ, σημείωσε γαλλική διπλωματική πηγή. «Δεν εγκρίθηκε κανένα κείμενο για το ζήτημα αυτό διότι δεν υπάρχει συμφωνία για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις», επιβεβαίωσε.

Η Γαλλία έχει ζητήσει να υπάρξει αναμόρφωση της διαδικασίας εισδοχής νέων κρατών μελών, την οποία χαρακτηρίζει «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική» και για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με οποιαδήποτε υποψήφια χώρα απαιτείται η έγκριση με ομοφωνία των χωρών-μελών της ΕΕ.

Τα Τίρανα και τα Σκόπια εξέφρασαν, από την πρώτη στιγμή, απογοήτευση για τη γαλλική πρωτοβουλία — με τη στήριξη της Ολλανδίας και της Δανίας — νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε επίπεδο υπουργών η οποία είχε αποτέλεσμα να αποτραπεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν επισήμανε πως οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να αθετούν τις υποσχέσεις τους.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τάχθηκε σθεναρά την Πέμπτη υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των δύο χωρών. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην Τουλούζη την Τετάρτη, η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι υποστηρίζει επίσης τη γαλλική θέση περί ανάγκης αναμόρφωσης των διαδικασιών διεύρυνσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα