Vox: Αποθέωση του Φράνκο και θεωρίες συνωμοσίας για το κλίμα σε μεγάλη συγκέντρωση

Vox: Αποθέωση του Φράνκο και θεωρίες συνωμοσίας για το κλίμα σε μεγάλη συγκέντρωση
Από τη συγκέντρωση του Vox AP

Σε παραλήρημα εναντίον κάθε προοδευτισμού εξελίχθηκε η μεγάλη συγκέντρωση του ακροδεξιού Vox στη Μαδρίτη την Κυριακή.

Μία ηχηρή έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του έκανε την Κυριακή το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα Vox, γεμίζοντας το στάδιο του Βισταλέγρε (ένα από τα μεγαλύτερα κλειστά γήπεδα στη Μαδρίτη), με την ηγεσία του να επαναλαμβάνει τα συνήθη μηνύματα μίσους κατά της Αριστεράς, του νόμου για την ιστορική μνήμη, της εκταφής του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, τους μετανάστες και τις φεμινίστριες.

Παρά τον εορταστικό τόνο της συγκέντρωσης, το φάσμα της εκλογικής κατάρρευσης επλανάτο πάνω από το Βισταλέγρε, καθώς οι νεότερες δημοσκοπήσεις θέλουν τα ποσοστά του Vox να υποχωρούν, με πολλούς δεξιούς ψηφοφόρους να επιστρέφουν στο Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) ενόψει της αναμέτρησης της 10ης Νοεμβρίου.

Ο κύριος άξονας των ομιλιών στη συγκέντρωση ήταν οι επιτυχίες του Vox στον έναν χρόνο που κύλισε από την περυσινή ανάλογη συγκέντρωση στο Βισταλέγρε: Η είσοδος του κόμματος στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο, η συμμετοχή του στις τοπικές κυβερνήσεις τριών σημαντικών Περιφερειών, της Ανδαλουσίας, της Μαδρίτης και της Μούρθιας. Σε πείσμα των δημοσκοπήσεων, ο ηγέτης του κόμματος, Σαντιάγο Αμπασκάλ, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτελέσμα και ζήτησε να ενισχύσουν οι ψηφοφόροι το Vox «ώστε να μπορέσει να φθάσει στην εξουσία για να πολεμήσει τους εχθρούς της πατρίδας και τα φίμωτρα της δικτατορίας των προοδευτικών».

Ο Αμπασκάλ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εκταφή του Φράνκο, τον οποίο αποκάλεσε «στρατηγό» ή «στρατιώτη» και τόνισε πως η μεταφορά της σορού του από το μνημείο της Κοιλάδας των Πεσόντων είναι μία πρόφαση με απώτερο στόχο να ξαναγραφτεί η Ιστορία και να απονομιμοποιηθεί η μοναρχία.

Για τον ίδιο είναι μία ευκαιρία για να «καλυφθούν οι ντροπές» και «το εγκληματικό παρελθόν» του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος PSOE. Όσον αφορά τη μετανάστευση, ο Αμπασκάλ σημείωσε πως «κανείς δεν θα μας πει πώς πρέπει να ζούμε και να προσευχόμαστε» και κατηγόρησε την ΕΕ γιατί δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες «έρχονται για να διαλύσουν την κοινωνική συνοχή στις γειτονιές και λαμβάνουν περισσότερα επιδόματα από τις χήρες και τους συνταξιούχους».

Μάλιστα, καταφέρθηκε και κατά του κινήματος για την προστασία του περιβάλλοντος, δηλώνοντας πως στερούνται επιστημονικής βάσης τα μέτρα που προτείνονται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς είναι προτάσεις «των μεγάλων πολυεθνικών σε συμμαχία με την Αριστερά». Για τον ακροδεξιό πολιτικό, το ζήτημα του περιβάλλοντος δεν είναι πρωτεύουσας σημασίας γιατί «υπάρχει μία εθνική έκτακτη ανάγκη πριν από την κλιματική». Κι εντόπισε την εθνική έκτακτη ανάγκη στο «πραξικόπημα στην Καταλονία», που διακυβεύει την ακεραιότητα της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα