Βραβείο Ζαχάροφ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά την άμεση αποφυλάκιση του διανοούμενου Ιλχάμ Τότι

Ιλχάμ Τότι

Η βράβευσή του τον Σεπτέμβρη με το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ προκάλεσε την οργή του Πεκίνου τον περασμένο μήνα. Ανάλογη οργισμένη αντίδραση αναμένεται και τώρα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί την άμεση αποφυλάκιση του Ουιγούρου διανοούμενου Ιλχάμ Τότι, τον οποίο τίμησε με το βραβείο Ζαχάροφ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα 2019, δια στόματος του προέδρου του Νταβίντ Σασόλι.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τού εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του για το έργο του και ζητεί την άμεση απελευθέρωσή του από τις κινεζικές αρχές», δήλωσε ο Νταβίντ Σασόλι ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τονίζοντας ότι ο πανεπιστημιακός αφοσιώθηκε «στην βελτίωση της κατανόησης ανάμεσα στους Ουιγούρους και τους Χαν στην Κίνα».

ADVERTISING

Πρώην καθηγητής Οικονομίας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, ο Ιλχάμ Τότι καταδικάσθηκε το 2014 από την κινεζική δικαιοσύνη έπειτα από δίκη που προκάλεσε την κατακραυγή κυβερνήσεων και οργανώσεων για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Ιλχάμ Τότι τιμήθηκε τον Σεπτέμβριο και με το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ του Συμβουλίου της Ευρώπης από κοινού με την Πρωτοβουλία των Νέων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η βράβευσή του προκάλεσε την οργή του Πεκίνου τον περασμένο μήνα. Ανάλογη οργισμένη αντίδραση αναμένεται και τώρα.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network