Βρετανικό Μουσείο: Σάλος από την κλοπή αντικειμένων – Ερωτήματα για την προστασία των συλλογών

Βρετανικό Μουσείο: Σάλος από την κλοπή αντικειμένων – Ερωτήματα για την προστασία των συλλογών
Το Βρετανικό μουσείο στο Λονδίνο AP

Ένα μέλος του προσωπικού του Βρετανικού Μουσείου απολύθηκε μετά την διαπίστωση ότι "εξαφανίστηκαν, κλάπηκαν ή καταστράφηκαν" αντικείμενα. Άγνωστο, προς το παρόν, αν ανάμεσά τους ήταν και ελληνικά.

Σε εξέλιξη είναι έρευνα από την Μητροπολιτική Αστυνομία μετά την “εξαφάνιση, κλοπή ή καταστροφή” αντικειμένων από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου. Ένα μέλος του προσωπικού απολύθηκε. Οι συλλογές του Μουσείου αριθμούν περισσότερα από 7 εκατ. αντικείμενα, από τα οποία τα 100.000 αντικείμενα είναι ελληνικά. Το περιστατικό δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσον είναι σε θέση να προστατέψει επαρκώς τις αρχαιότητες που έχει στις συλλογές του.

Η κλοπή διαπιστώθηκε πριν μέρες, χωρίς η διοίκηση του μουσείου να έχει ανακοινώσει το πότε ακριβώς. Ενημέρωσαν πρώτα την αστυνομία και κατέληξαν στην απόφαση να απολύσουν τον/την υπάλληλο και να κάνουν τη δημόσια και συντονισμένη ενημέρωση.

Τα κλεμμένα αντικείμενα περιλαμβάνουν χρυσά κοσμήματα και πετράδια από ημιπολύτιμους λίθους καθώς και γυαλί που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. Τα περισσότερα ήταν μικροαντικείμενα που φυλάσσονταν σε αποθήκη για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς, και κανένα δεν είχε εκτεθεί πρόσφατα», όπως αναφέρει το Μουσείο.

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως εδώ και τρία χρόνια είχε γίνει γνωστή η πώληση αρχαίων με προέλευση το Βρετανικό Μουσείο μέσω της πλατφόρμας ebay ενώ, όπως γράφει η ΕΡΤ, πιθανολογείται ότι από το 2016 βγήκαν στο σφυρί ως και 3.000 αντικείμενα.

Η υπόθεση αποτελεί τη μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας στη σύγχρονη ιστορία του Μουσείου.

Σε ερώτηση της ΕΡΤ εάν ανάμεσα στα κλεμμένα ή κατεστραμμένα αντικείμενα βρίσκονται και ελληνικά, δόθηκε η απάντηση ότι δεν μπορεί να γίνει κάποιο σχόλιο διότι η αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πάντως με την πρόσφατη αποκάλυψη ότι το Μουσείο διαθέτει πάνω από 100 χιλιάδες ελληνικά αντικείμενα, εκ των οποίων μόνο 6,493 εκτίθενται και τα υπόλοιπα βρίσκονται σε αποθήκες, είναι πολλές οι πιθανότητες ανάμεσα στα κλεμμένα αντικείμενα να βρίσκονται και ελληνικά.

Ο πρόεδρος του Μουσείου είπε ότι σκοπός της έρευνας είναι η ανάκτηση των αντικειμένων και η αναβάθμιση της ασφάλειας του Μουσείου.

Ο διευθυντής Χάρτγουϊκ Φίσερ ζήτησε συγγνώμη για αυτό που συνέβη και είπε ότι το Μουσείο συνεργάζεται «με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες» για να ολοκληρώσουν έναν οριστικό απολογισμό για το τι λείπει, τι έχει υποστεί ζημιά και τι έχει κλαπεί.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα