Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί από τον σεισμό 7,9 Ρίχτερ στο Νεπάλ. Καταστράφηκε το ιστορικό κέντρο του Κατμαντού

default image

Ισχυρή σεισμική δόνηση στο Νεπάλ, με εστιακό βάθος μόλις 2 χλμ. Προκλήθηκε χιονοστιβάδα στο Έβερεστ, νεκροί ορειβάτες. Έκκληση βοήθειας από την κυβέρνηση της χώρας. Μετασεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ (Pics + Vids)

Τους 1.400 έφτασε ο αριθμός των νεκρών, μέχρι στιγμής από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 7,9 Ρίχτερ στο Νεπάλ.

Ανάμεσά τους 634 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Κοιλάδα του Κατμαντού και τουλάχιστον 300 στην πρωτεύουσα. Μάλιστα, από τη σεισμική δόνηση κατέρρευσε ο ιστορικός πύργος Νταράρα, ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από τα συντρίμμια, σύμφωνα με έναν φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

“Τα πάντα άρχισαν να τρέμουν. Τα πάντα έπεσαν στο έδαφος. Οι τοίχοι κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου γκρεμίστηκαν. Οι πύλες στο εθνικό στάδιο κατέρρευσαν” περιέγραψε ένας κάτοικος του Κατμαντού, ο Ανούπα Σρέστα.

“Γύρω μου, οι τοίχοι των σπιτιών κατέρρεαν στο δρόμο. Όλες οι οικογένειες βρίσκονται έξω στις αυλές, ο ένας δίπλα στον άλλο, το έργο των συνεργείων διάσωσης συνεχίζεται” μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στο Κατμαντού.

 

Το απόγευμα, κάτοικοι και αστυνομικοί έσκαβαν με τα χέρια στα ερείπια τού πύργου για να ανασύρουν παγιδευμένους ανθρώπους. Μία ομάδα διασωστών αναπτύχθηκε αργότερα στα ερείπια του πύργου, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι. Φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων είδε τουλάχιστον δέκα πτώματα που ανασύρθηκαν από τα ερείπια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 50 άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι κάτω από τους σωρούς χώματος και τούβλων.

Ο πύργος Νταράρα κατασκευάστηκε το 1832 και ανοικοδομήθηκε μετά τον σεισμό του 1934. Είχε ύψος 50 μέτρα και ήταν ένα από τα γνωστά μνημεία της πολιτισμικής κληρονομιάς του Κατμαντού, μαζί με την Πλατεία Ντέρμπαρ και την στούπα Σουαγιαμπούναθ. Πολλοί ξένοι επισκέπτες και Νεπαλέζοι ανέβαιναν τα 213 σκαλοπάτια του μέχρι την κορυφή του και τον εξώστη που εξασφάλιζε θέα σε ολόκληρη την κοιλάδα του Καμπαντού. Στον πύργο υπήρχε ιερό αφιερωμένο στον θεό Σίβα.

Η Πλατεία Ντέρμπαρ πριν και μετά το σεισμό

Η Πλατεία Ντέρμπαρ, το ιστορικό κέντρο του Κατμαντού, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, παρουσιάζει την ίδια εικόνα καταστροφής, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει σχηματίζοντας σωρούς τούβλων.

Τα κτίρια της Πλατείας Ντέρμπαρ κτίσθηκαν από τους βασιλείς της δυναστείας Μάλα ανάμεσα στον 12ο και τον 18ο αιώνες και σύμφωνα με την Unesco, αποτελούσαν το μοναδικό υπόδειγμα συμβίωσης του ινδουισμού, του βουδισμού και του ταντρισμού. σύμφωνα με την Unesco.

Στο Twitter οι Νεπαλέζοι εκφράζουν τη συντριβή τους. “Η Πλατεία Ντέρμπαρ δεν υπάρχει πια. Σύμβολο μάλλον της τραγωδίας που έπληξε σήμερα το Νεπάλ”, έγραψε ο @kashishds.

Στο Κατμαντού σύμφωνα με μία αξιωματούχο της πρεσβείας της Ολλανδίας μία πισίνα ξενοδοχείου άδειασε τελείως από το νερό, ενώ πραγματοποιούνταν μία δεξίωση με αφορμή την εθνική εορτή της Ολλανδίας.

“Ήταν τρομαχτικό, ξαφνικά όλα το νερό βγήκε από την πισίνα και παρέσυρε όλο τον κόσμο, τα παιδιά ούρλιαζαν”, περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην περιοχή του όρους Έβερεστ η χιονοστιβάδα που προκάλεσε ο φονικός σεισμός του Νεπάλ καταπλάκωσε ένα τμήμα του κεντρικού καταυλισμού που χρησιμοποιούν οι ορειβάτες που πραγματοποιούν αναβάσεις στο Έβερεστ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 10 άνθρωποι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού του Νεπάλ.

“Ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί, μεταξύ των νεκρών ενδέχεται να βρίσκονται ξένοι αλλά και οδηγοί σέρπα”, επισήμανε αξιωματούχος του υπουργείου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποστολή μίας ομάδας διασωστών και την αποδέσμευση ενός πρώτου πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία αρωγής USAID.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται για την εξέλιξη της κατάστασης στο Νεπάλ. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τα σχέδιά τους για την παροχή βοήθειας προς τη χώρα.

Στην Ινδία τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, στο Θιβέτ δύο είναι οι νεκροί, στο Μπαγκλαντές τουλάχιστον 1 άνθρωπος έχασε την ζωή του ενώ 50 εργάτες τραυματίστηκαν σε ένα εργοστάσιο στο Σαβάρ, στα προάστια της Ντάκα, πέφτοντας ο ένας πάνω στον άλλο ενώ προσπαθούσαν πανικόβλητοι να σωθούν.

Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο διακρίνονται ερείπια σπιτιών, δρόμοι που έχουν ανοίξει και γυναίκες, με μωρά στην αγκαλιά.

Το αμερικανικό γεωολογικό ινστιτούτο USGS αρχικά είχε ανακοινώσει ότι η δόνηση ήταν μεγέθους 7,7 βαθμών και ότι προερχόταν από εστιακό βάθος 31 χιλιομέτρων, ωστόσο στη συνέχεια αναθεώρησε την εκτίμησή του, ανεβάζοντας το μέγεθος του σεισμού στους 7,9 βαθμούς και διευκρινίζοντας ότι το εστιακό βάθος ήταν μόλις 2 χιλιόμετρα.

“Ισχυρές δονήσεις έγιναν αισθητές εδώ στο Δελχί και σε πολλές άλλες περιοχές της Ινδίας”, είπε μια παρουσιάστρια στο τηλεοπτικό κανάλι NDTV.

“Βλέπετε εικόνες από τα στούντιό μας στο Δελχί όπου όλα έτρεμαν για πολλή ώρα, για ένα λεπτό ή και περισσότερο”, συνέχισε η δημοσιογράφος ενώ η κάμερα έδειχνε τα φώτα στο ταβάνι να κουνιούνται.

Ένας αξιωματικός υπηρεσίας στην αστυνομική διεύθυνση του γειτονικού, πυκνοκατοικημένου κρατιδίου Μπιχάρ είπε ότι έχουν σπάσει τα τηλέφωνα, καθώς όλοι καλούν για να ζητήσουν ή να δώσουν πληροφορίες.

Έκκληση για βοήθεια από ορειβάτες στο Έβερεστ

Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε το Νεπάλ προκάλεσε το σχηματισμό χιονοστιβάδας στην περιοχή του Όρους Έβερεστ, από την οποία έχουν ανασυρθεί νεκροί 8 ορειβάτες.

Ο ορειβάτης Άλεξ Γκαβάν από τη Ρουμανία έγραψε στον Twitter ότι προκλήθηκε “τεράστια χιονοστιβάδα” και ”πολλοί, πολλοί” άνθρωποι βρίσκονται στο βουνό.

“Τρέχω για να γλιτώσω την ζωή μου μακριά από τη σκηνή μου. Ισχυρότατος σεισμός ταρακούνησε τον καταυλισμό βάσης στο Έβερεστ και έπειτα, μια τεράστια χιονοστιβάδα”, έγραψε.


Ένας άλλος ορειβάτης, ο Ντάνιελ Μαζούρ, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι ο καταυλισμός βάσης των ορειβατών στο Έβερεστ έχει “υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές” και ότι η ομάδα του έχει παγιδευτεί.

“Σας παρακαλώ προσευχηθείτε για όλους”, απηύθυνε έκκληση.

Τον Απρίλιο του 2014 μια χιονοστιβάδα είχε προκαλέσει τον θάνατο 16 Νεπαλέζων οδηγών στο Όρος Έβερεστ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα