Ξέπλυμα χρήματος: ‘Ηττα για την ΕΕ η απόρριψη της “μαύρης λίστας”

Ξέπλυμα χρήματος: ‘Ηττα για την ΕΕ η απόρριψη της “μαύρης λίστας”
Εξωτερική άποψη των κεντρικών γραφείων της Κομισιόν στις Βρυξέλλες AP

Οι 28 απέρριψαν ομόφωνα τη λίστα που είχε παρουσιασθεί πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες από την Κομισιόν, μετά από πιέσεις κυρίως της από το Ριάντ και την Ουάσινγκτον.

Οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών μελών της ΕΕ απέρριψαν σήμερα τη μαύρη λίστα κατά του ξεπλύματος κεφαλαίων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, έγινε γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.

«Στη διάρκεια συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, οι 28 απέρριψαν ομόφωνα τη λίστα» που είχε παρουσιασθεί πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες από την Κομισιόν, γνωστοποίησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο πηγές.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ αναμένεται να επικυρώσουν επισήμως αύριο, Πέμπτη, την απόρριψη της λίστας στη διάρκεια συνεδρίασής τους στη βελγική πρωτεύουσα.

Η απόρριψη αναμενόταν μετά τις επικρίσεις για τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για να καταρτιστεί ο κατάλογος και μετά τις πιέσεις από το Ριάντ και την Ουάσινγκτον.

Πρόκειται για μια ήττα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στις 14 Φεβρουαρίου είχε προτείνει να προστεθούν στη λίστα επτά καινούρια κράτη, αυξάνοντας έτσι σε 23 τις χώρες με «υψηλό κίνδυνο».

Μεταξύ των 7 νέων χωρών που προστέθηκαν από την Επιτροπή στη μαύρη λίστα περιλαμβάνονται, εκτός από τη Σαουδική Αραβία, κυρίως ο Παναμάς και τέσσερα αμερικανικά εδάφη: η αμερικανική Σαμόα, το Γκουάμ, το Πόρτο Ρίκο και οι αμερικανικές Παρθένες Νήσοι.

Όπως ο Παναμάς και η Σαουδική Αραβία, αυτά τα τέσσερα εδάφη δεν περιλαμβάνονται στη λίστα της Ομάδας Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής Δράσης (Gafi), του οργανισμού που είναι αρμόδιος για να συντονίζει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την εξυγίανση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και του οποίου προεδρεύουν αυτή τη στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Μεταξύ των 15 χωρών που περιλαμβάνονταν ήδη στον αρχικό κατάλογο είναι το Ιράν, το Ιράκ, το Πακιστάν, η Αιθιοπία, η Βόρεια Κορέα.

Η παρουσία μιας χώρας στη λίστα αυτή δεν συνεπάγεται κυρώσεις, όμως υποχρεώνει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να εφαρμόζουν ενισχυμένους ελέγχους στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές με πελάτες ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις χώρες αυτές.

Από τις περίπου 50 χώρες που εξέτασε, η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα πως 23 παρουσιάζουν «στρατηγικές ελλείψεις» στη μάχη κατά του ξεπλύματος κεφαλαίων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα