ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ειδήσεις και πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Φον ντερ Λάιεν: Ψάχνουμε τρόπους να αξιοποιήσουμε δεσμευμένους πόρους Ρώσων ολιγαρχών

Την αξιοποίηση δεσμευμένων πόρων ολιγαρχών από τη Ρωσία, με σκοπό την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ερευνά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπέρ της σύνδεσης μακροπρόθεσμης ανοικοδόμησης της χώρας η Φον ντερ Λάιεν.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Πέντε αποφάσεις της Κομισιόν φέρνουν τα πάνω κάτω σε Ανανεώσιμες και εξοικονόμηση ενέργειας

Αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών σε σχέση με την ακρίβεια, αλλά και τις δυνατότητές τους να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες στην ενέργεια έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο Στόμα του Λάκη - Podcast: Ο "Σαντάμ" Μητσοτάκης και η πραγματική νίκη του Τσίπρα στις εκλογές

Στο Στόμα του Λάκη - Podcast: Ο «Σαντάμ» Μητσοτάκης και η πραγματική νίκη του Τσίπρα στις εκλογές

"Στο Στόμα του Λάκη" αυτή τη βδομάδα: η επίσκεψη Κυριάκου στις ΗΠΑ, τα αγγλικά του Αλέξη, το μήνυμα της κάλπης του ΣΥΡΙΖΑ και τα νέα παιδιά που παραιτούνται από τις δουλειές τους.

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Υποχρεωτική η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες - Τι μπορεί και τι συμφέρει να κάνει ο καταναλωτής

Η Ε.Ε. δεσμεύεται ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα θεσπίσει νομοθεσία με στόχο αφενός να περιορίσει την αδειοδότηση το πολύ στους τρείς μήνες, αφετέρου να διασφαλίσει πως όλα τα κτίρια θα είναι έτοιμα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Δημοσιογράφοι στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο

Το Ευρωκοινοβούλιο "κατέβασε" την έκθεση για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Εξαφανίστηκε από το site του Ευρωκοινοβουλίου η έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου που κατατάσσει τη χώρα μας στην τελευταία θέση. Τι προηγήθηκε.

Αγωγοί φυσικού αερίου

Κομισιόν: Το προσχέδιο για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία - Τα μέτρα για τους καταναλωτές

Στη δημοσιότητα το προσχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΕ για την ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Ρωσία.

Ζοζέπ Μπορέλ

Μπορέλ: "Ελπίζω το ΝΑΤΟ να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας για Φινλανδία - Σουηδία"

Η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να κάνουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ αυξάνει την ενότητα, σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος ελπίζει πως θα ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Ζοζέπ Μπορέλ

Μπορέλ: "Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να ξεμπλοκαριστεί η κατάσταση με τις κυρώσεις"

Ότι θα προχωρήσουν σύντομα οι συνομιλίες για το εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου διαβεβαίωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Πετρέλαιο

ΕΕ: Μια χώρα εμποδίζει το μπλοκ να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, καταγγέλλει η Λιθουανία

Η Λιθουανία καταγγέλλει πως όλη η ΕΕ κρατείται "όμηρος" από την Ουγγαρία, καθώς είναι η μόνη χώρα που αντιτίθεται στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Σωλήνες φυσικού αερίου

Φυσικό αέριο: Πλαφόν στην τιμή εξετάζει η Κομισιόν, αν η Ρωσία διακόψει την παροχή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται αυτόν τον μήνα να αποκαλύψει ένα λεπτομερές σχέδιο για την διακοπή εισαγωγής ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία μέχρι το 2027. Πιθανή η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην περίπτωση πλήρους διακοπής της ρωσικής παροχής.

Στιγμιότυπο από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη

Σύμβουλος Ερντογάν: "Η Ρωσία θέλει να καθίσει στο τραπέζι με Ουκρανία και Δύση"

Την άποψη ότι η Ρωσία θέλει να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών όχι μόνο με την Ουκρανία, αλλά και με την Δύση, εξέφρασε ο βασικός σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Αγωγός

Εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και αύξηση της λαϊκής οργής - Ο μεγάλος κίνδυνος για την ΕΕ

Η Ευρώπη θέλει να εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι αν οι πολίτες της αντέχουν να τα υποστηρίξουν στην πράξη.

Οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ

Με συνοπτικές διαδικασίες η προσχώρηση Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ως το τέλος του μήνα θα έχει υπογραφεί το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, εφόσον καταθέσουν το αναμενόμενο αίτημα ένταξης τους στο ΝΑΤΟ, την επόμενη εβδομάδα. Ποιες διαδικασίες ακολουθούν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν

Πούτιν: Ευθείες απειλές κατά της ελίτ της Δύσης - "Θυσιάζουν τον υπόλοιπο κόσμο"

Για δύσκολες και δυσεπίλυτες συνέπειες εάν συνεχιστεί η εμμονή της Δύσης με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, απειλώντας ευθέως τη δυτική ελίτ.

Εργοστάσιο της Gazprom

Κομισιόν: Η πληρωμή του ρωσικού αερίου σε ρούβλια παραβιάζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Την πάγια θέση της ότι το διάταγμα Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης

Βαρουφάκης: Ιδρύσαμε το ΜέΡΑ25 γιατί δε βρήκαμε σε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ενδείξεις ότι υπάρχει σχέδιο για τη χώρα

Τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία του ΜέΡΑ25 περιέγραψε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του ενόψει της έναρξης του συνεδρίου του κόμματος το βράδυ. Τι είπε για τα άλλα κόμματα και τις συνεργασίες.

Σταθμός φυσικού αερίου της Gazprom

Ρωσία: Δεν θα δίνει αέριο σε όσους είναι στον κατάλογο κυρώσεων - Έκλεισε τον Πολωνικό διάδρομο

Σταματά τον εφοδιασμό με αέριο σε οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων η Ρωσία. Η Gazprom ανακοίνωσε πως σταματά τις εξαγωγές αερίου από την Πολωνία και τον αγωγό Yamal-Europe.

Εγκαταστάσεις φυσικού αερίου

Κομισιόν: Κανένα άμεσο ζήτημα ασφάλειας για τον εφοδιασμό αερίου

Για αντίκτυπο σε μέρος της διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την ΕΕ έκανε λόγο εκπρόσωπος της Κομισιόν, μετά την αδυναμία της Ουκρανίας για έλεγχο σε σταθμό συμπίεσης που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει άμεσο ζήτημα εφοδιασμού.

Εξέδρα άντλησης πετρελαίου στη Ρωσία

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Εμμένει στο "όχι" η Ουγγαρία, καθυστερεί η συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ

"Φρένο" από την Ουγγαρία στην επίτευξη συμφωνίας για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ζητά εγγυήσεις για την ενεργειακή της ασφάλεια. Συνεχίζονται αν και με καθυστέρηση οι συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ.

Εξαγωγές πετρελαίου

Ουγγαρία: "Απαράδεκτη" η πρόταση της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Για μια "απαράδεκτη πρόταση που δεν προσφέρει λύση στα τεράστια προβλήματα" κάνει λόγο η Ουγγαρία, σχολιάζοντας την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Επιβάτες χωρίς μάσκα σε αεροπλάνο

ΕΕ: Μη υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε αεροδρόμια και αεροπλάνα από 16 Μαΐου

Οι ECDC και EASA καταργούν τη σύσταση για υποχρεωτική χρήση μασκών στα αεροδρόμια και στις πτήσεις. Οι κανόνες θα διαφέρουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία. Τι ισχύει για τους ευάλωτους επιβάτες.

Ζοζέπ Μπορέλ

Οι Βρυξέλλες καταδικάζουν τις κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας

Η ΕΕ καταδίκασε την κακόβουλη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας. Εξετάζονται περαιτέρω μέτρα πρόληψης, αποθάρρυνσης, αποτροπής και απάντησης.

Αγωγός φυσικού αερίου

Κομισιόν: Έκτακτο σχέδιο για ενεργειακό μπλακ άουτ με τηλεργασία και Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα

Το ενδεχόμενο ενός ενεργειακού "μπλακ άουτ" προσπαθεί να αποφύγει η Κομισιόν, αν η Ρωσία "κλείσει τη στρόφιγγα". Τηλεργασία και περιορισμός στις μετακινήσεις μεταξύ των μέτρων που εξετάζει.

Πυροσβέστες στα ερείπια βομβαρδισμένου κτιρίου στην Οδησσό

Ουκρανία: Η Ρωσία βομβαρδίζει την Οδησσό - Χτύπησαν εμπορικό κέντρο

Πυραυλικές επιθέσεις εξαπέλυσαν από τη Δευτέρα οι ρωσικές δυνάμεις στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Οδησσού. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και πέντε ακόμη τραυματίστηκαν από πλήγματα σε ένα εμπορικό κέντρο και μια αποθήκη.

Εμανουέλ Μακρόν

Μακρόν: "Η Ουκρανία θα καθορίσει τις προϋποθέσεις των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία"

Προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο τερματισμός του πολέμου και όχι η ταπείνωση της Ρωσίας, διαμήνυσε ο Εμανουέλ Μακρόν από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Φον ντερ Λάιεν: Υπέρ της εγκατάλειψης του κανόνα της ομοφωνίας στην ΕΕ

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποστηρίζει μια τροποποίηση των συνθηκών της ΕΕ, "αν είναι απαραίτητο". Τοποθετήθηκε και υπέρ της εγκατάλειψης του κανόνα της ομοφωνίας.

Πετρέλαιο

ΕΕ: Η Βουλγαρία θα ασκήσει βέτο στο εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου, αν δεν εξαιρεθεί

Η Βουλγαρία διαμηνύει πως θα ασκήσει βέτο στο εμπάργκο της ΕΕ στο πετρέλαιο της Ρωσίας, εάν δεν προβλεφθεί εξαίρεσή της από το έκτο πακέτο κυρώσεων. Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία ζητούν, επίσης, να εξαιρεθούν.

Αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου

ΕΕ: Χωρίς συμφωνία οι συνομιλίες για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Από βδομάδα θα συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, προκειμένου να επιτευχθεί συνολική συμφωνία στο 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. "Φρένο" λόγω Ουγγαρίας και Σλοβακίας.