Τι κι αν είναι κατηγορούμενος. Ο Φιγιόν δεν παραιτείται

Τι κι αν είναι κατηγορούμενος. Ο Φιγιόν δεν παραιτείται
French right wing candidate for the upcoming presidential election Francois Fillon (R) flanked by his wife Penelope Fillon (L), gestures as they look on during a campaign rally on January 29, 2017 in Paris. The campaign of Fillon, a former prime minister who won the conservative Republicans' nomination last year, has been dealt a serious blow by claims his Welsh-born spouse did nothing to earn half a million euros ($534,000) paid from public funds over eight years. / AFP PHOTO / Eric FEFERBERG AFP

Δίωξη με πολιτική χροιά εναντίον του υπενόησε ο Φιγιόν σε συνέντευξη Τύπου, παρά το γεγονός πως η δικαιοσύνη τον καλεί ώστε να του απαγγείλει κατηγορίες. Φυλλορροούν οι σύμμαχοι του κεντροδεξιού υποψηφίου

Ο προεδρικός υποψήφιος των Γάλλων συντηρητικών Φρανσουά Φιγιόν ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου πως θα συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του, παρόλο που ενημερώθηκε ότι θα κληθεί στις 15 Μαρτίου από τους δικαστές για να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του. Ο υποψήφιος υποστήριξε πως η δικαστική έρευνα σε βάρος του αποτελεί «πολιτική δολοφονία», ενώ ανέφερε πως μένει στον γαλλικό λαό να αποφασίσει δια της ψήφου του για το νέο του πρόεδρο.

Την ίδια ώρα, συνεργάτες της προεκλογικής του καμπάνιας παραιτούνται, χρεώνοντας στον πρώην πρωθυπουργό ανακολουθία λόγων και έργων. Ο Μπρούνο Λε Μέρ, μέλος των Ρεπουμπλικανών, με ανακοίνωσή του θύμισε στον Φιγιόν τη δήλωση περί απόσυρσης σε περίπτωση που θα του απαγγελθούν κατηγορίες. Ως εκ τούτου, υπέβαλε την παραίτησή του. Βροχή οι δημόσιες δηλώσεις συμπαράστασης από το περιβάλλον του. 

Πάντως, ο Φρανσουά Φιγιόν ανέβαλε αιφνιδίως σήμερα μια σημαντική εκδήλωση της προεκλογικής εκστρατείας του. Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Φιγιόν δεν γνωστοποίησε τους λόγους για την απόφασή του της τελευταίας στιγμής να αναβάλει την επίσκεψή του στην ετήσια γεωργική έκθεση του Παρισιού, η οποία θεωρείται σημαντικός σταθμός της προεκλογικής εκστρατείας των προεδρικών υποψηφίων. Ο πρώην πρωθυπουργός επισκέφτηκε τελικά την έκθεση με δύο ώρες καθυστέρηση και αφού διαβεβαίωσε δημόσια πως παραμένει υποψήφιος.

Δεν τα παρατάω, δεν παραδίνομαι, δεν αποσύρομαι. Θα είμαι συνεπής στο ραντεβού με τη δημοκρατία

“Ναι θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Φιγιόν και τόνισε: “Δεν τα παρατάω, δεν παραδίνομαι, δεν αποσύρομαι. Θα είμαι συνεπής στο ραντεβού με τη δημοκρατία”. Όπως άλλωστε τόνισε για μια ακόμη φορά, θεωρεί πως δεν αντιμετωπίστηκε με όσους ισονομίας στην υπόθεση Πενελόπ Φιγιόν και της “πλασματικής” εργασίας που εκείνη φέρεται να κατείχε.

Οι διαρροές

Δεν έφτανε η ήδη αδύνατη θέση του στην προεδρική κούρσα, η σημερινή του τοποθέτηση, καθώς και η είδηση πως θα του απαγγελθούν κατηγορίες, οδηγούν σε ραγδαίες εξελίξεις εντός του συντηρητικού κόμματος. Πρώτος αντέδρασε ο Μπρούνο Λε Μερ, πρώην υποψήφιος για το χρίσμα και εκπρόσωπος ευρωπαϊκών και διεθνών υποθέσεων στην προεκλόγική καμπάνια του Φιγιόν. Ο Λε Μερ δήλωσε πως δεν μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει τον πρώην πρωθυπουργό, καθώς εκείνος εμφανίστηκε ανακόλουθος στα λόγια και τα έργα του.

“Εγώ, αν μου απαγγέλονταν κατηγορίες, δεν θα ήμουν υποψήφιος. Είναι ζήτημα ηθικής” είχε πει περασμένο καλοκαίρι ο Φιγιόν, στοχοποιώντας τον Νικολά Σαρκοζί και την εμπλοκή του στην υπόθεση Πυγμαλίων. Όμως και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου που θέλει γυναίκα και παιδιά να αναλαμβάνουν πόστα κοινοβουλευτικού ακολούθου, χωρίς να εργάζονται στην πραγματικότητα, ο Φιγιόν είχε ανακοινώσει πως ο μόνος λόγος για να αποσυρθεί, θα ήταν αν του απαγγέλλονταν κατηγορίες. “Πιστεύω στο σεβασμό του λόγου” σημείωσε ο Λε Μερ που θυμίζει πως στις 26 Γενάρη, ο υποψήφιος του κόμματός του είχε προαναγγείλει παραίτηση σε περίπτωση που βρεθεί κατηγορούμενος.

Πιστεύω πως η αξιοπιστία των λόγων, συνέχισε ο Λε Μερ “είναι αναπόσπαστο κομμάτι για την αξιοπιστία της πολιτικής”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα