Zeevlam: Η θαλάσσια ομίχλη της Βόρειας Θάλασσας και των Κάτω Χωρών

H Zeevlam ονομάζεται επισήμως "ομίχλη οριζόντιας μεταφοράς" επειδή οι υδρατμοί μετακινούνται οριζόντια. Σχηματίστηκε από τη μεταφορά υγρού και σχετικά θερμού αέρα πάνω από την ψυχρότερη επιφάνεια του νερού.
- 21 Απριλίου 2021 07:57
Η “Zeevlam” είναι μια αναδυόμενη ομίχλη από τη θάλασσα η οποία εμφανίζεται κυρίως την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού στις Κάτω Χώρες. Σημειώθηκε, καλύπτωντας μεγάλη έκταση, στο στενό της Μάγχης στις 20 Απριλίου 2021.
Το θαλασσινό νερό αυτήν την περίοδο είναι πολύ κρύο, ενώ η επιφάνεια του εδάφους μπορεί να θερμανθεί σημαντικά. Ο θερμός αέρας που περνά πάνω από το κρύο θαλασσινό νερό δημιουργεί ομίχλη. Οι θερμοκρασίες της θάλασσας στο στενό μεταξύ Αγγλίας και Βελγίου ήταν γύρω στους 7 με 8 βαθμούς Κελσίου, όπως απεικονίζεται στην εικόνα που ακολουθεί. Οι άνεμοι στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας έφεραν από την ακτή θερμό αέρα, και όταν ο αέρας ήρθε σε επαφή με την “παγωμένη θάλασσα” κοντά στην ακτή, η θερμοκρασία του έπεσε απότομα με αποτέλεσμα να υγροποιηθούν οι υδρατμοί και να σχηματίσουν ομίχλη.
Οι θερμοκρασίες που επικρατούσαν στη στεριά στις Κάτω χώρες ήταν υψηλότερες και έφταναν τοπικά και τους 17 με 18 βαθμούς. Η ομίχλη αυτή ονομάζεται «ομίχλη οριζόντιας μεταφοράς» επειδή οι υδρατμοί μετακινούνται οριζόντια Έτσι σχηματίστηκε αυτή η ομίχλη από τη μεταφορά υγρού και σχετικά θερμού αέρα πάνω από την ψυχρότερη επιφάνεια του νερού. Απαραίτητος όρος δημιουργίας της είναι η ψυχρή επιφάνεια της θάλασσας να είναι τόσο ψυχρή που να μπορεί να κατεβάσει την θερμοκρασία του υπερκείμενα διερχόμενου θερμού και υγρού αέρα κάτω από το σημείο δρόσου του.
Η ομίχλη “οριζόντιας μεταφοράς” μπορεί να σχηματιστεί και σε μεγάλης έκτασης αέρια μάζα όταν λόγω κατανομής των βαρομετρικών πιέσεων (κατά συνέπεια και της φοράς των ανέμων) κινείται από χαμηλότερα (άρα θερμότερα) γεωγραφικά πλάτη σε υψηλότερα (άρα ψυχρότερα). Τότε ο αέρας αυτός μπορεί να κορεσθεί εύκολα καθώς φτάνει πάνω από θάλασσες εύκρατων πλατών. Τα 85 εως 90% των ομιχλών που απαντώνται σε ανοιχτή θάλασσα είναι τύπου “οριζόντιας μεταφοράς”. Εάν κατά τη διάρκεια της ημέρας ο άνεμος αρχίσει να πνέει κατά μήκος της ακτής από τη θάλασσα, η ομίχλη της θάλασσας μπορεί να εισχωρήσει στην ενδοχώρα. Όταν μπει η ομίχλη στην ενδοχώρα θερμαίνεται και διαλύεται ξανά. Η θαλάσσια ομίχλη μεταναστεύει μόνο 10-20 χλμ μέσα στην ενδοχώρα. Αυτό το φαινόμενο στο οποίο ένας θαλάσσιος άνεμος μεταφέρει ομίχλη από τη θάλασσα στην ενδοχώρα ονομάζεται Zeevlam στις Κάτω Χώρες και είναι πολύ δύσκολη η πρόγνωσή της
Η ομίχλη της θάλασσας εμφανίζεται σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά ίσως η πιο ακραία μορφή αυτού μπορεί να συμβεί στο Σαν Φρανσίσκο. Η πόλη είναι γνωστή για τη γέφυρα Golden Gate όπου μπορεί να εμφανιστεί παχύ στρώμα ομίχλης. Οι θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ στεριάς και ωκεανού είναι ακόμη μεγαλύτερες εκεί απ’ ότι στην προηγούμενη περίπτωση που είδαμε παραπάνω
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις