Απώλεια βάρους: 6 λόγοι για να επιλέξετε υποκατάστατα γεύματος

Απώλεια βάρους: 6 λόγοι για να επιλέξετε υποκατάστατα γεύματος

Όταν μιλάμε για απώλεια βάρους, τότε σίγουρα δεν μιλάμε για κάτι καινούργιο. Υπήρχαν, βέβαια, περίοδοι στην ανθρώπινη ιστορία όπου το πάχος ήταν συνώνυμο του πλούτου, αλλά κατά κανόνα αντιλαμβανόμαστε ως υγιές και καλλίγραμμο ένα σώμα αδύνατο.

Γι’ αυτό και η απώλεια βάρους απασχολεί εδώ και πολλές δεκαετίες μια πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Για την ακρίβεια, σήμερα υπάρχει τέτοια υπερπληροφόρηση για την απώλεια βάρους, που σχεδόν καθημερινά συναντάμε «μαγικές» δίαιτες αστραπή, fad diets που αλλάζουν με το χρόνο και αναρίθμητα «success stories» με εξαντλητικές δίαιτες, που μόνο σύγχυση δημιουργούν σε όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος. Έτσι, λοιπόν, η απώλεια βάρους έχει λανθασμένα συσχετιστεί από τον περισσότερο κόσμο ως μια διαδικασία που θα πρέπει να συνοδεύεται από πείνα, αποκλεισμό των υδατανθράκων ή και διαφόρων άλλων ομάδων τροφίμων και εξαντλητικές ώρες νηστείας.

Γιατί δεν καταφέρνουμε να χάσουμε βάρος

Σύμφωνα με τον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Στέφανο Δημητριάδη, οι περισσότεροι που αποτυγχάνουν να χάσουν το βάρος που επιθυμούν – και εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι υγείας, είτε καταφεύγουν σε βραχυπρόθεσμες λύσεις για να χάσουν με ταχύτητα τα περιττά κιλά, είτε γιατί αρκετές από τις διατροφικές συστάσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν με ευκολία στη καθημερινότητα μας.

Οι επιστημονικές μελέτες όμως, έχουν αναδείξει τα χαρακτηριστικά της διατροφής που πρέπει να ακολουθούμε όταν θέλουμε να χάσουμε σωστά και αποτελεσματικά βάρος. Και η πραγματικότητα είναι ότι η διατροφή δεν θα πρέπει να στερεί καμία ομάδα τροφίμων, δεν θα πρέπει να είναι χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά, ενώ θα πρέπει να μας χορταίνει σε βαθμό που να μη νιώθουμε έντονο το αίσθημα της πείνας. Μια σωστή διατροφή για απώλεια κιλών θα πρέπει να μας δίνει τόση ενέργεια όση απαιτείται να φέρουμε εις πέρας της καθημερινές μας δραστηριότητες ενώ ταυτόχρονα να είναι ισορροπημένη στα θρεπτικά συστατικά της. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βασικός μας στόχος δεν είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη απώλεια βάρους, αλλά η μακροχρόνια διατήρηση των αποτελεσμάτων.

Τι είναι τα υποκατάστατα γεύματος

Ας είμαστε, όμως, ειλικρινείς και ας δώσουμε στον εαυτό μας ένα ελαφρυντικό, αφού οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής πολλές φορές δεν μας αφήνουν και πολλά περιθώρια για κατάλληλη προετοιμασία των γευμάτων που απαιτούνται σε ένα πρόγραμμα διατροφής. Η έλλειψη χρόνου, οι πολλές ώρες εργασίας αλλά και η έλλειψη προετοιμασίας μας οδηγούν σε «απερίσκεπτες» επιλογές και γρήγορο φαγητό. Η απάντηση βρίσκεται στα υποκατάστατα γεύματος, έναν ισχυρό σύμμαχο στην απώλεια βάρους που πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.

Σύμφωνα με τον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Στέφανο Δημητριάδη ως υποκατάστατο γεύματος νοείται κάθε τρόφιμο ή συμπλήρωμα το οποίο μπορεί να έχει τη μορφή σκόνης-μπάρας-έτοιμου ροφήματος και είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά με σκοπό να αντικαταστήσουν πλήρως ένα γεύμα. Κάθε γεύμα που καταναλώνουμε θα πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη δομή-σύσταση και διατροφική αξία για να ενισχύει την υγεία και να μας παρέχει επαρκή ενέργεια.

6 λόγοι που θα σας πείσουν να εντάξετε τα υποκατάστατα γεύματος στη διατροφή σας

Τα υποκατάστατά γευμάτων χάρη στη σύνθεσή τους προορίζονται με σκοπό να παρέχουν συστατικά που περιέχονται σε ένα πλήρες γεύμα. Χάρη στα αρκετά πλεονεκτήματα τους μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά ένα άτομο σύμφωνα με τις ανάγκες του στη διαδικασία απώλειας βάρους του. Μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη είναι:

  1. Η ευκολία χρήσης τους: Αποτελεί ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα, μιας και η προετοιμασία τους είναι εύκολη, γρήγορη και μπορεί να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

  2. Περιέχουν λίγες θερμίδες: Τα περισσότερα υποκατάστατα γεύματος περιέχουν 200-400 θερμίδες. Οι θερμίδες αυτές, είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες ενός μέσου ανθρώπου αλλά και ταυτόχρονα λίγες με σκοπό να επιτευχθεί το αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή το θερμιδικό έλλειμμα για την απώλεια βάρους που επιθυμούμε.

  3. Είναι υψηλά σε πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη είναι ένα βασικό στοιχείο που συμβάλλει στη διατήρηση ή/και στην αύξηση της μυϊκής μάζας, προκαλεί αυξημένο κορεσμό και συμβάλλει σημαντικά στη φυσιολογική λειτουργία του μεταβολισμού μας.

  4. Μπορούν να αντικαταστήσουν επεξεργασμένα, βλαβερά τρόφιμα: Η έλλειψη χρόνου προετοιμασίας και κατανάλωσης των γευμάτων τις περισσότερες φορές οδηγεί στην επιλογή τροφών πλούσιων σε θερμίδες, ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι.

  5. Μπορεί να έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά συγκριτικά με ένα μικρό γεύμα: Τα υποκατάστατα γεύματος είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να περιέχουν μια ευρεία γκάμα θρεπτικών συστατικών. Αντιθέτως, τα μικρά γεύματα όταν δεν είναι σχεδιασμένα από Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, μπορεί να στερούνται πολύτιμων θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό. Έτσι, η επιλογή τους μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω κάποιες ήδη υπάρχουσες ή μελλοντικές διατροφικές ανεπάρκειες του ατόμου, όπως για παράδειγμα η βιταμίνη D, το ασβέστιο και ο σίδηρος, που υπάρχουν σε ανεπάρκεια σε αρκετό κόσμο ανά την υφήλιο

  6. Μπορεί να επιταχύνουν περαιτέρω την απώλεια βάρους: Ο εμπλουτισμός των διαφόρων υποκατάστατων γεύματος με φυτικές ίνες και πρωτεΐνες παρέχει τον απαραίτητο κορεσμό που προσδίδει ένα πλήρες γεύμα χωρίς όμως να περιέχονται περιττές θερμίδες.

Πώς επιλέγουμε τα κατάλληλα υποκατάστατα γεύματος

Η επιλογή των κατάλληλων υποκατάστατων γεύματος είναι πολύ σημαντική. Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει κάθε υποκατάστατο γεύματος είναι να περιέχει 200-400 θερμίδες, λιγότερα από 5 γρ λίπους, 3-5γραμμάρια φυτικών ινών και 10-20 γρ πρωτεϊνών ανά μερίδα. Σημαντική είναι, επίσης, και η περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενώ κάθε μερίδα θα πρέπει να δίνει τουλάχιστον το 1/3 της Σ.Η.Π (συνιστάμενης ημερήσιας πρόσληψης).

Επιπλέον, θα πρέπει να δίνουμε έμφαση στον τρόπο, το χρόνο και στη διάρκεια εφαρμογής τους, δηλαδή ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να εστιάζει στον κατάλληλο συνδυασμό τους με τρόφιμα όπως ρόφημα αμυγδάλου, αγελαδινό γάλα, γιαούρτι, ξηροί καρποί και berries, τα οποία εμπλουτίζουν σημαντικά τη θρεπτική αξία του γεύματος, ενισχύουν το κορεσμό και διευκολύνουν την απώλεια βάρους.

Με 9 διαφορετικές γεύσεις Πρωτεϊνούχων Ροφημάτων Formula 1, η Herbalife Nutrition κάνει την επιλογή του υποκατάστατου γεύματος απλή υπόθεση, αφού καλύπτουν στο έπακρο τις καθημερινές διατροφικές μας ανάγκες διαθέτοντας όλα απαιτούμενα χαρακτηριστικά ενός υποκατάστατου γεύματος*.

Τα Πρωτεϊνούχα Ροφήματα Formula 1 περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτική πρωτεΐνη με 18g ανά μερίδα, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες με τη ταυτόχρονη κάλυψη περίπου κατά 38% των αναγκών σε βιταμίνες και μέταλλα, αποτελούν την ιδανική λύση για όσους επιθυμούν να τα δοκιμάσουν. Ξεχωρίζουν για τη γεύση, την ποιότητα και τα θρεπτικά τους συστατικά, συμβάλλοντας παράλληλα στη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων. Επίσης, να προσθέσουμε πως τα προϊόντα απευθύνονται και σε άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, καθώς παρασκευάζονται από αποκλειστικά vegan συστατικά, ενώ δεν περιέχουν γλουτένη και τεχνητές χρωστικές ουσίες.

Herbalife Nutrition

Η Herbalife Nutrition είναι μια παγκόσμια εταιρεία που, από το 1980, που αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων με σπουδαία προϊόντα διατροφής και προσφέρει στους Ανεξάρτητους Συνεργάτες της μια οικονομικά αποδοτική επιχειρηματική ευκαιρία. Η εταιρεία προσφέρει υψηλής ποιότητας, επιστημονικά τεκμηριωμένα προϊόντα, τα οποία πωλούνται σε περισσότερες από 90 χώρες από καινοτόμους Ανεξάρτητους Συνεργάτες, που παρέχουν προσωπική καθοδήγηση και υποστήριξη, εμπνέοντας τους πελάτες τους να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής. Η Herbalife Nutrition είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο στις κατηγορίες των υποκατάστατων γεύματος και των πρωτεϊνούχων συμπληρωμάτων διατροφής συνδυαστικά. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας της Εταιρείας για την εξάλειψη της πείνας, η Herbalife Nutrition έχει αναλάβει επίσης τη δέσμευση να προσφέρει διατροφή και εκπαίδευση σε κοινότητες ανά την υφήλιο που έχουν ανάγκη.

Τα προϊόντα διατίθενται αποκλειστικά μέσω των Ανεξάρτητων Συνεργατών Herbalife Nutrition.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.herbalife.gr

Facebook, Instagram, Youtube, Tik Tok

*Για τον έλεγχο του βάρους: Η υποκατάσταση δύο από τα κύρια ημερήσια γεύματα μιας δίαιτας μειωμένων θερμίδων με υποκατάστατα γεύματος συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Για ισορροπημένη διατροφή και διατήρηση του βάρους: Η υποκατάσταση ενός από τα κύρια ημερήσια γεύματα μιας δίαιτας μειωμένων θερμίδων με ένα υποκατάστατο γεύματος συμβάλλει στη διατήρηση του βάρους μετά την απώλεια βάρους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα