Το ελληνικό βότανο που καταπολεμά καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και 23 βακτήρια – 1 κ.γ. αρκεί
Διαβάζεται σε 5'
Στα ελληνικά σπίτια υπάρχει ένα υλικό που είναι εύκολο στη χρήση και ισχυρότερο από πολλά αντιβιοτικά, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα.
- 09 Δεκεμβρίου 2025 09:22
Ήξερες πως η ρίγανη είναι ισχυρότερη από πολλά αντιβιοτικά και ένα δώρο για την υγεία σου; Την έχεις στο ντουλάπι σου. Ήλθε η ώρα να τη βάλεις στα φαγητά σου.
Ερευνητές έχουν προτείνει πως αρκεί ένα κουταλάκι του γλυκού στο φαγητό, για να πάρεις την αντιβακτηριακή δράση, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της πέψης.
Ας δούμε αναλυτικά, τι προσφέρει στην υγεία το αυτόφυτο βότανο που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα έως σήμερα, ως μπαχαρικό, αλλά και ως φαρμακευτικό βότανο, με επιστημονικές έρευνες να έχουν αποδείξει τα οφέλη του.
Έχουμε και ένα δώρο: πώς θα φτιάξεις το έλαιο ρίγανης, των πολλαπλών οφελών.
Η ρίγανη δεν σημαίνει τυχαία η “χαρά του βουνού”
Όλες οι χώρες της Μεσογείου παράγουν ρίγανη, ωστόσο η ελληνική ποικιλία θεωρείται από τις πιο ποιοτικές και αρωματικές παγκοσμίως. Προφανώς και ο λόγος είναι το κλίμα και το έδαφος της Ελλάδας. Το βότανο είναι ανθεκτική στην ξηρασία και το ψύχος και ιδανική για κήπους και γλάστρες.
Το όνομα προέρχεται από τις λέξεις “όρος” και “γάνος” (χαρά). Μαζί δίνουν τη “χαρά του βουνού”.
Ο μύθος αναφέρει πως η (θεά) Αφροδίτη ήταν αυτή που καλλιέργησε τη ρίγανη στον Όλυμπο, ως σύμβολο ευτυχίας και για αυτό χρησιμοποιούνταν σε γαμήλιες τελετές.
Ο Ιπποκράτης ήταν εκείνος που δοκίμασε τις θεραπευτικές της ιδιότητες και ο Αριστοτέλης αυτός που έγραψε για εκείνες.
Ας δούμε τώρα, τι έδειξαν οι μελέτες πως μπορεί να προσφέρει η ρίγανη στην υγεία μας.
Τα επιστημονικά βεβαιωμένα οφέλη της ρίγανης στην υγεία
Η ρίγανη λοιπόν, έχει μελετηθεί επαρκώς μέσα στα χρόνια, με τους ερευνητές να επιβεβαιώνουν πως όντως υπάρχουν πολλοί λόγοι να τη χρησιμοποιούμε στην διατροφή μας. Άλλωστε, αυτό μπορούμε να το κάνουμε πολύ απλά.
Τι έχει βρει η επιστήμη για τη ρίγανη;
Αντιοξειδωτικά και Πρόληψη Χρόνιων Ασθενειών
Η ρίγανη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, δηλαδή ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των βλαβών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Η συσσώρευση τους έχει συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις, όπως αναφέρει και η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο National Library of Medicine.
Χάριν των αντιοξειδωτικών της, η ρίγανη μπορεί να βοηθήσει και στη μείωση της φλεγμονής, δηλαδή της φυσιολογικής απόκρισης που εμφανίζεται, ως αποτέλεσμα ασθένειας ή τραυματισμού. Η χρόνια φλεγμονή πιστεύεται πως συμβάλλει στην ανάπτυξη ασθενειών, όπως οι καρδιακές και οι αυτοάνοσες παθήσεις και ο διαβήτης.
Αντιβακτηριδιακές Ιδιότητες Ρίγανης ως Φυσικό Αντιβιοτικό
Το αιθέριο έλαιο ρίγανης έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη και θυμόλη, δύο αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη βλαβών στα κύτταρα, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Το ίδιο έλαιο φαίνεται πως βελτιώνει τις τιμές της χοληστερόλης και την υγεία του εντέρου. Η έρευνα δείχνει επίσης, ότι έχει πολλά υποσχόμενες εφαρμογές στη διαχείριση του πόνου.
Εργασία έδειξε ότι η ρίγανη είναι αποτελεσματική έναντι 23 ειδών βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη. Κράτα πως είναι ένας φυσικός τρόπος να αντιμετωπίζουμε λοιμώξεις.
Αντιϊκές και Αντιφλεγμονώδεις Ιδιότητες
Η καρβακρόλη και η θυμόλη έχουν συνδεθεί και με αντιικές ιδιότητες. Σε μελέτη που έγινε, σε δοκιμαστικό σωλήνα, η καρβακρόλη απενεργοποίησε τον νοροϊό, την ιογενή λοίμωξη που προκαλεί διάρροια, ναυτία και πόνο στο στομάχι και μάλιστα, εντός μίας ώρας από τη θεραπεία. Σε άλλη εργασία -σε δοκιμαστικό σωλήνα-, διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένες ενώσεις απενεργοποίησαν το 90% του ιού του απλού έρπητα, εντός μόλις μίας ώρας
Bonus: Η περιεκτικότητα της ρίγανης σε καρβακρόλη φαίνεται ότι μπορεί να κάνει το βότανο και “βοήθημα” στην απώλεια βάρους.
Βάλε λοιπόν, από σήμερα τη ρίγανη στη διατροφή σου.
Πώς θα φτιάξεις έλαιο ρίγανης
Η αποξηραμένη ρίγανη μπορεί να έχει μια θέση σε πολλές παρασκευές και δη τα λαδερά φαγητά και τα κρέατα. Μια κουταλιά του γλυκού σε βραστό νερό δίνει ρόφημα που βοηθά στο κρυολόγημα.
Αν θέλεις να φτιάξεις το έλαιο, θα χρειαστείς ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη ή αποξηραμένη -ιδανικά βιολογική-, 3 φλιτζάνια εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ένα γυάλινο βάζο.
- Πλένεις καλά τη ρίγανη, στεγνώσεις καλά για να αποφύγεις την υγρασία (και άρα τα βακτήρια), αφαιρείς τους μίσχους και θρυματίζεις τα φύλα με το χέρι ή σε μπλέντερ.
- Γεμίζεις το βάζο με τη ρίγανη και την καλύπτεις πλήρως με το ελαιόλαδο. Σφραγίζεις και αφήνεις σε σκοτεινό, ζεστό (από 25 έως 40 βαθμούς Κελσίου) μέρος, για από 2 έως τέσσερις εβδομάδας. Δεν παραλείπεις να ανακινείς καθημερινά.
- Φιλτράρεις (με τούλι) και αποθηκεύεις σε σκούρο μπουκάλι.
Δυο με τρεις σταγόνες σε νερό βοηθούν την πέψη και το ανοσοποιητικό, ενώ η επάλειψη στο δέρμα βοηθά σε δερματικούς ερεθισμούς και μυϊκούς πόνους.
Προφανώς και αν έχεις υποκείμενα ή είσαι έγκυος, πριν κάνεις οτιδήποτε επικοινωνείς με τον γιατρό σου.