ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ Α ΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ VIDEO GAMES

Στην εποχή των βιντεοπαιχνιδιών ο κόσμος αρχίζει να αναζητά ξανά την συντροφιά μαζί με την ψυχαγωγία, στρέφοντας το βλέμμα στα επιτραπέζια παιχνίδια. Και καθώς ως Έλληνες αγαπάμε το παιχνίδι, δεν το επιζητούμε μόνο αλλά και το δημιουργούμε, με εντυπωσιακά αποτελέσματα και διεθνείς διακρίσεις

Είναι Σάββατο βράδυ και στο καφέ της Κάισσα επί της Μεσογείων γίνεται το αδιαχώρητο. Παρόμοια εικόνα βλέπει κανείς και στο PLAyCE στου Ζωγράφου και τους Αμπελόκηπους, ή στο Playhouse και το Playtime café στο Γουδί. Αμέσως μου έρχεται στο νου η μνήμη των Κέντρων Νεότητας της δεκαετίας του 1980 όπου τα παιδιά κάθε γειτονιάς της Αθήνας μαζεύονταν σε αυτούς τους χώρους κάθε απόγευμα για να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια και πινγκ πονγκ. Στις σιδερένιες βιβλιοθήκες υπήρχαν τα κλασσικά παιχνίδια Μονόπολη, Γκρινιάρης, Φιδάκι κ.ο.κ. Βεβαίως, από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Περάσαμε και από το «κόλλημα» των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα, τείνουμε να επιστρέψουμε σιγά-σιγά στις κλασσικές αξίες, δηλαδή τα επιτραπέζια παιχνίδια. Και τούτο διότι συνδυάζουν την κοινωνικότητα με το παιχνίδι.

Στην φετινή Διεθνή Έκθεση Επιτραπέζιων Παιχνιδιών στο Έσσεν της Γερμανίας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και που μαζί με εκείνην των ΗΠΑ αποτελούν τις μεγαλύτερες στον κόσμο, οι επισκέψεις ξεπέρασαν τις 160.000. Όσοι παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να παίξουν περισσότερα από 850 επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια καρτών και ρόλων και, όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, τα επιτραπέζια παιχνίδια μαζί με τα λεγόμενα παιχνίδια-χόμπι, αποτελούν μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά που μόνον στις ΗΠΑ και τον Καναδά αγγίζει τα 880 εκατομμύρια δολάρια.

«Έχουμε παρατηρήσει διψήφια μεγέθη ανάπτυξης τα τελευταία πέντε χρόνια» τονίζει ο Μίλτον Γκρίπ, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας ICv2. Συγκεκριμένα, από το 2010 οι πωλήσεις των επιτραπέζιων παιχνιδιών αυξάνονται διεθνώς κατά 25% με 40% κάθε χρόνο. Σε σχετικό άρθρο του πριν από δύο χρόνια ο βρετανικός The Guardian μιλούσε για την «χρυσή» επιστροφή των επιτραπέζιων παιχνιδιών. Στην Ευρώπη και όχι μόνον, η Γερμανία θεωρείται ως η καλύτερη αγορά καθώς παρουσιάζει τα υψηλότερα μεγέθη πώλησης παιχνιδιών ανά άτομο.

Όσον αφορά την ελληνική αγορά, πρόκειται για μια σχετικά παρθένα αγορά αλλά με σημαντικότατες προοπτικές ανάπτυξης. Η εταιρεία Κάισσα, η οποία δραστηριοποιείται τουλάχιστον 30 χρόνια στην Ελλάδα στο επιτραπέζιο παιχνίδι και τα παιχνίδια-χόμπι, επιβεβαιώνει τις συγκεκριμένες τάσεις.

«Η ζήτηση για τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι μεγάλη στην Ελλάδα σε σχέση με το παρελθόν. Η κρίση δεν έπληξε ιδιαίτερα τον συγκεκριμένο κλάδο, όπως θα φανταζόταν κανείς. Στους Έλληνες αρέσει το παιχνίδι και αυτή ακριβώς η ανάγκη της ψυχαγωγίας έφερε εκτός από τα παιχνίδια, και τα καφέ με τα επιτραπέζια στο προσκήνιο» υπογραμμίζει ο κ. Γιάννης Κρομμύδας, υπεύθυνος μάρκετινγκ της εταιρείας Κάισσα, διευκρινίζοντας παράλληλα πως τα Κάισσα καφέ είναι franchise.

Τα οικογενειακά επιτραπέζια παιχνίδια και τα παιχνίδια παρέας έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση σήμερα και πλέον οι Έλληνες άρχισαν να ξεφεύγουν από την κλασσική Μονόπολη και να ανακαλύπτουν νέα παιχνίδια που γίνονται συχνά, αυτό που λέμε «κόλλημα». Σε άνοδο, όμως, είναι και οι χομπίστες. Πρόκειται για εκείνους που μετά από μερικά παιχνίδια στο σπίτι, αναζητούν μεγαλύτερη δυσκολία και ενδιαφέρον, αλλά και για τους φανατικούς των παιχνιδιών με κάρτες. Τόσο στα Κάισσα καφέ όσο και σε άλλα καφέ με επιτραπέζια παιχνίδια, διοργανώνονται τουρνουά τουλάχιστον μία με δύο φορές την εβδομάδα, γεγονός που εξηγεί και το αδιαχώρητο εκείνο το σαββατιάτικο βράδυ στην Μεσογείων.

 

Όχι μόνον παίκτες: Οι Έλληνες σχεδιαστές επιτραπέζιων παιχνιδιών που διαπρέπουν στο εξωτερικό

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, ωστόσο, είναι και το γεγονός ότι έχουμε εξαιρετικούς Έλληνες σχεδιαστές επιτραπέζιων παιχνιδιών και, μάλιστα, με διεθνή καριέρα, καθώς έχουν κερδίσει βραβεία στις  εκθέσεις, περίοπτες θέσεις σε καταστήματα και κάνουν σημαντικές εξαγωγές με τα καινοτόμα και αισθητικώς ανεβασμένα, παιχνίδια τους. Αν μη τι άλλο, σε καιρό κρίσης, αποδεικνύεται πως η χώρα μας μπορεί να είναι παραγωγική και καινοτόμα ακόμα και σε χώρους που δεν το φαντάζεται κανείς. Οι ελληνικές εταιρίες Artipia Games, Purple Games, Mage Company και Drawlab  Entertainment, εκδίδουν επιτραπέζια τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, ενώ τα εκπαιδευτικά επιτραπέζια παιχνίδια του Αριστογείτων Φραντζεσκάκη κινούν επίσης το  ενδιαφέρον στην εγχώρια αγορά με την ποιότητά τους. 

Η Artipia Games, η οποία ιδρύθηκε το 2011 από τον Κωνσταντίνο Κοκκίνη, έχει δεχθεί εξαιρετικές κριτικές διεθνώς. Τα παιχνίδια της “Shadows over the Empire”, “Archon: Glory & Machination” και “Among the stars” βρίσκονται πια σε καταστήματα επιτραπέζιων παιχνιδιών σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον σχεδιαστή του τελευταίου παιχνιδιού, Βαγγέλη Μπαγιαρτάκη, το γεγονός ότι η εταιρεία αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από gamers που αγαπάνε πολύ αυτό που κάνουν, γνωρίζουν την αγορά και βλέπουν τι κάνει επιτυχία, είναι και το μυστικό της επιτυχίας.

 

Η Purple Games, η οποία αποτελείται από την Μαρία Όλγα Ραϊμόντο και την Εύη Τσιρογιαννίδου, «γεννήθηκε» στην Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο του 2013. Το πρώτο τους παιχνίδι, το “Intrigue City”, ήταν ένα παιχνίδι στρατηγικής. Το επόμενο επιτραπέζιό τους που παρουσιάστηκε πέρσι στην Έκθεση της Γερμανίας, το “27th Passenger”, αναδείχθηκε στα 40 καλύτερα  της διοργάνωσης. Και τα δύο παιχνίδια έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, μεταξύ αυτών στα γερμανικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά.

 

Η Drawlab Entertainment προέκυψε τον Φεβρουάριο του 2012 από τον Σταύρο και τον Στέλιο Κούρτη και τον Θεμιστοκλή Χατζηδιάκου – Βασκονσέλο. Το πρώτο τους επιτραπέζιο, το “Spells of Doom” που είναι ένα παιχνίδι φαντασίας, κέρδισε σε διαγωνισμό και η εταιρεία φιλοδοξεί να φθάσει ακόμα πιο μακριά. Η εταιρία ασχολείται και  με τον σχεδιασμό πλαστικών και μεταλλικών πιονιών και φιγούρων.

 

Όσον αφορά την Mage Company, είναι και η πιο παλιά… Ιδρύθηκε το 2008 από τον Μιχάλη Ανδρεσάκη και τον Αλέξανδρο Αργυρόπουλο και το πρώτο της παιχνίδι ήταν το  “Eragra: The Unfolding Card Game”. Όπως τονίζουν οι ίδιοι, άρχισαν να αναπτύσσουν αυτό το παιχνίδι τα Χριστούγεννα του 2001 και δεν σταμάτησαν να δουλεύουν πάνω σε αυτό για 9 χρόνια μέχρι να φθάσουν στην τελική του μορφή. Από τότε οι ιδέες άρχισαν να ρέουν σαν νεράκι και ακολούθησαν τα “Strike Dice”, “Biruda”, “Space Rescue” και πολλά άλλα.

 

Ο Αριστογείτων Φραντζεσκάκης προέρχεται από τελείως διαφορετικό χώρο. Εργάσθηκε ως αρχαιολόγος για πολλά χρόνια με συμμετοχή σε ιδιαίτερα σημαντικές ανασκαφές. Η μεγάλη του αγάπη για τα παιδιά και τα παιχνίδια είναι αυτή που το οδήγησε το 2005 στην δημιουργία της AF Games. Ο Φραντζεσκάκης επικεντρώνεται στα εκπαιδευτικά επιτραπέζια παιχνίδια κυρίως για παιδιά από 8 ετών και πάνω. Τα παιχνίδια του «Ακρόπολη», «Το Χρίσμα του Μίνωα», «Πλοές» και «Περσικοί Πόλεμοι» διατίθενται στα πωλητήρια αρκετών μουσείων –μεταξύ αυτών και του Μουσείου της Ακροπόλεως- όπως και σε χώρους όπως ο Ελληνικός Κόσμος και το Ίδρυμα Ευγενίδου.

 

Παίξε τα Games του NEWS 24/7: Σταυρόλεξο, Sudoku, WordroW & Word Search!

 

Ακολουθήστε το NEWS 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα