AP Photo/Yuri Kageyama

ΕΝΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ

Το Athens Asian Food Festival 2025 θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Οκτωβρίου στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Τα τελευταία χρόνια, η ασιατική κουζίνα έχει κατακτήσει ένα μεγάλο κομμάτι στην αθηναϊκή σκηνή κι αυτό φαίνεται πια έντονα. Από το sushi μέχρι το ramen και από τα bao buns μέχρι τα dumplings, οι κάτοικοι της πόλης απολαμβάνουν γεύσεις που πριν από λίγο καιρό έμοιαζαν “μακρινές”, ενώ τα ταξίδια στην Ασία φέρνουν πίσω νέες γαστρονομικές συνήθειες που πλέον έχουν μπει στην καθημερινότητά μας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έρχεται το Athens Asian Food Festival 2025, το πρώτο φεστιβάλ στην Ελλάδα αφιερωμένο αποκλειστικά στην ασιατική γαστρονομία και κουλτούρα, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Οκτωβρίου στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Το φεστιβάλ γεννήθηκε από ένα κοινό πάθος – αυτό της γαστρονομίας ως μέσο πολιτισμικής ανταλλαγής και διαλόγου.

Όπως εξηγούν οι διοργανωτές, “η ιδέα για το Athens Asian Food Festival γεννήθηκε από την αγάπη μας για τη γαστρονομία ως μέσο πολιτισμικής ανταλλαγής και διαλόγου. Η Ασία έχει μια ανεξάντλητη κουλτούρα γεύσεων, τελετουργιών και παραδόσεων που δεν είχαν μέχρι σήμερα τη δική τους γιορτή στην Ελλάδα, παρόλο που η αθηναϊκή κοινωνία έχει αγκαλιάσει έντονα την ασιατική κουζίνα”.

Η επιλογή της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης ήταν μονόδρομος: “ένας ιστορικός χώρος με κοινωνικό χαρακτήρα, που ξαναγεννήθηκε ως σημείο συνάντησης πολιτισμού και δημιουργίας στο κέντρο της πόλης”.

Πίσω από τη διοργάνωση βρίσκεται μια ομάδα με ποικιλία εμπειριών, καθώς αποτελείται από επαγγελματίες με πολυετή εμπειρία στη γαστρονομία, την παραγωγή φεστιβάλ και τη δημιουργική επιμέλεια πολιτιστικών δράσεων. “Ενώνουμε δυνάμεις από διαφορετικά πεδία – από chefs και food curators, μέχρι event producers, μουσικούς επιμελητές και hospitality experts”. Κοινή τους γραμμή είναι “η σύνδεση της παράδοσης με τις σύγχρονες τάσεις, πάντα με σεβασμό στην αυθεντικότητα και τη βιωσιμότητα”.

Η αυθεντικότητα αποτελεί κεντρικό άξονα του φεστιβάλ, γι’ αυτό και συνεργάζονται με εστιατόρια και chefs από διαφορετικές ασιατικές χώρες – Ιαπωνία, Κορέα, Κίνα, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ – που φέρνουν μαζί τους τις γεύσεις, τις τεχνικές και την ιστορία τους. Παράλληλα, υπάρχει χώρος για το Asian fusion, που “αναδεικνύει πώς η ασιατική κουζίνα εμπνέει τις σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις”.

Μια από τις βασικές παρανοήσεις που θέλουν να καταρρίψουν είναι ότι η ασιατική κουζίνα είναι μία και ενιαία. “Στην πραγματικότητα, η Ασία είναι μια ήπειρος με απίστευτη γαστρονομική ποικιλία”, τονίζουν και συνεχίζουν: “Η αλήθεια είναι ότι πίσω από κάθε πιάτο υπάρχει βαθιά γνώση, παράδοση και συχνά μια φιλοσοφία γύρω από την ισορροπία, την υγεία και τη συνύπαρξη γεύσεων”.

Όσο για τα πιάτα που θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι επισκέπτες; Παραδοσιακά ιαπωνικά street bites και sushi, κλασικό και μη ramen με αυθεντικό ζωμό που μαγειρεύεται για ώρες, bao buns με γέμιση που συνδυάζει την κινεζική παράδοση με σύγχρονες πινελιές.

Από την Ταϊλάνδη, θα παρουσιαστούν πιο αυθεντικές εκδοχές πιάτων από αυτές που συναντάμε στους καταλόγους των εστιατορίων.

Δεν θα λείψουν τα healthy Asian bowls, τα αυθεντικά βιετναμέζικα πιάτα, αλλά και οι πιο ιδιαίτερες γεύσεις του κορεάτικου street food. Όλα συγκεντρωμένα σε έναν ενιαίο χώρο στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, ώστε το κοινό να κάνει ένα γαστρονομικό ταξίδι από χώρα σε χώρα μέσα σε λίγα μόλις βήματα.

Στα σχέδιά τους είναι να εξελιχθεί το φεστιβάλ σε μια πλατφόρμα πολιτισμικής ανταλλαγής, όχι μόνο μέσω της κουζίνας αλλά και μέσα από τέχνες, μουσική και workshops. Όπως συνοψίζουν, στόχος τους είναι να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός που φέρνει την Ασία πιο κοντά στην Αθήνα, μέσα από γεύση, μουσική και πολιτισμό.

“Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ανοιχτή κοινότητα, όπου διαφορετικοί άνθρωποι μοιράζονται εμπειρίες, ενώ παράλληλα να ενισχύουμε την εικόνα της πόλης ως πολυπολιτισμικό προορισμό”.

Σχετικό Άρθρο
Info:

25 & 26/10, Δημοτική Αγορά Κυψέλης, https://www.athensasianfoodfestival.com

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα