Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΠΟΥ ΣΕΡΒΙΡΕ “ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ” ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΗ ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ

Από τη Μεσσηνιακή Μάνη στο Μαρούσι. Πώς η οικογένεια Φραγκούλη εξειδικεύτηκε στο business lunch τυχαία. Τα πρώτα βήματα της επιτυχίας, η πτώση και η "αναγέννηση" (Pics)

Θα μπορούσε να στεφθεί «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» όχι μόνο για το 2014, αλλά για τα συνολικά 47 χρόνια προσφοράς στο χώρο του μαγειρευτού, παραδοσιακού φαγητού με τη βοήθεια της οικογένειάς του.

Τον τίτλο θα μπορούσε να κερδίσει όμως και για άλλους λόγους: Γιατί όταν χρειάστηκε να αναμετρηθεί με την κρίση, δεν το έβαλε κάτω. Όταν βάλτωσαν οι φιλοδοξίες του, ξεπέρασε τις δυνάμεις του (και την τσέπη του),  πήρε το ρίσκο των επενδύσεων, ανέστησε το παλαιομοδίτικο – βασισμένο στη φήμη και τις μνήμες του παρελθόντος – μαγαζί του και κατάφερε να γίνει πρώτο θέμα στις ειδήσεις επί τρεις ημέρες το 1996, αφού έπεισε τη Χίλαρι Κλίντον να δοκιμάσει τις σπεσιαλιτέ από τα μαγικά χεράκια της μητέρας του.

Ο λόγος για τον κ. Σταύρο Φραγκούλη, τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου – ταβέρνας – μπαρ (λίγο απ’ όλα) «Αρχοντικό» στο Μαρούσι. Μια επιχείρηση που ξεκίνησε το 1967 σε παραθαλάσσιο χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης – ομώνυμο του καταστήματος – σαν μπακάλικο, μετατράπηκε σε παραδοσιακό καφενείο, μετά ψαροταβέρνα  και προσγειώθηκε στην Αθήνα το 1987 (στην οδό Έβρου, στους Αμπελόκηπους) για να σερβίρει στους Αθηναίους το πρώτο business lunch απευθείας από το ταψί της μητέρας του, στην πόρτα των γραφείων μεγάλων εταιριών.

 

“Στο Αρχοντικό χωρίς φερετζέ η Χίλαρι”, έγραφε ο Τύπος

«Μας πήρε χρόνια να καταλάβουμε πώς ονομάζεται αυτό που κάναμε. Ο κόσμος έπαθε καψούρα με το φαγητό μας γιατί δεν ήταν επαγγελματικό, αλλά ακριβώς αυτό που φτιάχνει η μαμά μου στο σπίτι. Δεν είναι εύκολο να βρεις κάτι τέτοιο», λέει στο WE του NEWS 247 ο κ. Φραγκούλης.

Θυμάται εταιρίες κολοσσούς να σχηματίζουν ουρές καθημερινά στο μαγαζί, πίσω από τον Πύργο Αθηνών. Από την Ideal Standards, μέχρι την Procter and Gamble και σχεδόν σε όλους τους διαδρόμους στα κεντρικά της Vodafone που στεγάζονταν στο κέντρο, μύριζε το φρεσκομαγειρεμένο φαγητό που έβγαινε αχνιστό από την κουζίνα της οικογενειακής επιχείρησης «Αρχοντικό» .

Σε ένα minimal γραφείο στο υπόγειο της ταβέρνας που πρόσφατα μεταφέρθηκε στο Μαρούσι, η συζήτησή μας διαρκεί πάνω από μία ώρα. Ο κ. Φραγκούλης ανοίγει το άλμπουμ από παλιές φωτογραφίες, ξεκλειδώνοντας ευχάριστες στιγμές των προηγούμενων δεκαετιών. Θυμάται εκείνο το τηλεφώνημα που δέχτηκε το 1996 και στάθηκε η αφορμή για να απογειώσει τις delivery παραγγελίες και να γίνει επέκταση στο μαγαζί  σε τέσσερις αίθουσες και στο ωράριο λειτουργίας.

«Τι ακριβώς συνέβη τότε;», τον ρωτάω. «Με πήραν τηλέφωνο από την αμερικάνικη πρεσβεία. Τότε συνεργαζόμουν μαζί τους, είχα αναλάβει να τρέξω το εστιατόριο που στεγάζεται στο κτίριο. Κάποιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν πάθει πλάκα με αυτά που μαγείρευε η μαμά μου. Και μου είπαν στεγνά: Θέλεις να έρθει η Χίλαρι Κλίντον να φάει στο μαγαζί σου; Έπαθα σοκ. Έγραφε τότε ένα βιβλίο για οικογενειακά ήθη και έθιμα και ήθελε να γνωρίσει από κοντά μία οικογένεια με τέσσερις γενιές που γνωρίζει από παραδοσιακό φαγητό. Για να μην στα πολυλογώ, το στήσαμε όλο αυτό. Και πήγε πολύ καλά. Δεν θυμάμαι ατάκες της και ποιο φαγητό της άρεσε περισσότερο. Δεν έχω καλή μνήμη. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι μας έπαιζαν οι τηλεοράσεις επί τρεις ημέρες. Οι κάμερες ακολουθούσαν τη Χίλαρι σε κάθε της βήμα. Και όπως ήταν φυσικό, αφού έτρωγε κάθε μέρα εδώ, οι δημοσιογράφοι έφτασαν στην πόρτα μας».

(Tα δημοσιεύματα του Τύπου έγραφαν για το “Αρχοντικό” και την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ)

(Η οικογένεια Φραγκούλη με την Χίλαρι Κλίντον στο “Αρχοντικό” Αμεπελοκήπων, 1996)

(Η Πρώτη κυρία των ΗΠΑ με τον κ. Φραγκούλη και τον κύριο Νίκο που παραμένει μέχρι σήμερα πιστός υπάλληλος της επιχείρησης)

(ο Σταύρος σε ηλικία 23 ετών με την κα Κλίντον & το φλας του κινητού μου)

Success story κρυμμένο σε φύλλα για πίτα της κυρίας Μαρίας

Και μπορεί το success story του Σαμαρά να έμεινε στα χαρτιά, στην κουζίνα όμως της κυρίας Μαρίας (μητέρα του Σταύρου) κρύβεται το μυστικό μιας επιτυχημένης συνταγής που ακολουθεί πιστά η οικογένεια εδώ και δεκαετίες.

«Δεν έχει βάλει άλλον άνθρωπο στην κουζίνα όλα αυτά τα χρόνια. Έχει μόνο μία βοηθό, αλλά μόνο για να της μεταφέρει ταψιά και να της φέρνει υλικά για παραδοσιακές συνταγές. Ανοίγει φύλλα για σκοπελίτικη πίτα, χτυπάει αυγολέμονα, μαγειρεύει γίγαντες, και τυλίγει λαχανοντολμάδες. Ασταμάτητα. Κάθε πρωί στις 6, μέχρι το απόγευμα».

(Η κυρία Μαρία επί τω έργω… ψιλοκόβει φιλέτο κοτόπουλου)

Ο Σταύρος θυμάται τον εαυτό του από πέντε χρονών να σερβίρει στο «Αρχοντικό» . «Έβλεπες μία παραμάνα (τον μεγάλο δίσκο) και από κάτω δύο ποδαράκια να τρέχουν. Εδώ γεννηθήκαμε, γι’ αυτό το μαγαζί παλέψαμε και εδώ φιλοδοξώ να κλείσω την καριέρα μου, αν και δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή».

Ακόμα και την κρίση, η οικογένεια Φραγούλη την είδε με άλλο μάτι. «Αν δεν ήταν η κρίση, δεν θα είχαμε μεταφερθεί στο Μαρούσι. Αφού χάσαμε τον μονάρχη μας που έδινε εντολές και εμείς υπακούγαμε τυφλά (τον πατέρα μου), έψαξα άλλους τρόπους να εξελιχθώ. Δεν είμαι μίζερος και το ταβερνείο στους Αμπελόκηπους δεν με γέμιζε πια. Έψαξα για άλλο χώρο. Ήρθαμε εδώ στην Κηφισίας. Έκανα μία επένδυση. Δεν ήταν εύκολο. Γιατί δεν τα είχα αυτά τα λεφτά. Χρεώθηκα. Αλλά η κρίση, μάς έβαλε σε μία νοοτροπία που δεν μου ταίριαζε. Υποβιβάσαμε τη δουλειά μας, συρρικνώσαμε το μαγαζί, κάναμε περικοπές σε προσωπικό, σε νυχτερινά live, στο μενού, στα κεράσματα, στις προμήθειες. Στα πάντα. Αλλά αυτό δεν ήμουν εγώ».

Πώς ήταν τον πρώτο μήνα στο νέο κατάστημα στο Μαρούσι; «Με μία λέξη; Κλάψαμε. Δεν πάτησε άνθρωπος. Αλλά δεν το έβαλα κάτω. Όσο πιο πολύ προσπαθείς να μαζευτείς, τόσο η δουλειά σου μειώνεται και όσο προσπαθείς να εξελιχθείς, τόσο η δουλειά σου θα ανεβαίνει. Το βλέπω πια ξεκάθαρα. Αυτό που θα οραματιστείς, αυτό θα σου έρθει. Στο παλιό μαγαζί οραματιστήκαμε την πτώση και ήρθε. Εδώ πρώτα προσλάβαμε κόσμο, κάναμε ανοίγματα και μετά ήρθε ο κόσμος. Από τον δεύτερο μήνα λειτουργίας πιάσαμε τον πρώτο στόχο στο μαγαζί. Εκατό πελάτες τρώνε καθημερινά εδώ και έχουμε εκατό παραγγελίες για εταιρίες».

 

Ο “Άρχοντας” του Αμαρουσίου

Σε έναν χώρο επιμελημένο από τον αρχιτέκτονα Αντώνη Μάντζο, με κυρίαρχα υλικά το τσιμέντο, το τούβλο, το δέρμα, τις ξύλινες κατασκευές σε διάφορες αποχρώσεις (λευκό, λαδί, καφέ) συνδυάζεται αρμονικά το ρετρό με το μοντέρνο στοιχείο.

Στη βιτρίνα του μπουφέ, επιλέξτε το φαγητό που πλησιάζει περισσότερο στις γευστικές σας επιθυμίες και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε μερικά από τα φημισμένα πιάτα της κυρίας Μαρίας, όπως ντολμαδάκια αυγολέμονο, φωλιές μελιτζάνας με μοσχαράκι, μυρωδάτο χοιρινό με σέλινο, ελαφρύ αρνάκι και ψαρόσουπα.

Από το Φεβρουάριο του 2014, το μαγαζί άλλαξε και πάλι φιλοσοφία και σερβίρει δείπνο (μετά τις 18.00 καθημερινά που τελειώνει το business lunch) με διαφοροποιημένο μενού από το μεσημεριανό, με νέα πιάτα έκπληξη, αξιόλογη λίστα κρασιών, signature cocktails, ενώ διαθέτει και μουσικές βραδιές με guest live ή djs.

 

Ο λογαριασμός: Υπολογίστε από 10-15 ευρώ το άτομο, χωρίς κρασί (στις παραγγελίες delivery, οι τιμές είναι χαμηλότερες από το μενού του εστιατορίου). Ενδεικτικά: Από 4 ευρώ (σούπες), από 5,50 ευρώ (μαγειρευτά), από 6,70 ευρώ (ψητά σχάρας).

Επιπλέον πληροφορίες: Το Αρχοντικό 1967 είναι ανοιχτό από Δευτέρα έως και Σάββατο, από τις 12.00 -18.00 για business lunch & 19.00-00.00 (ή για όσο αντέξετε) για το μπαρ και την ταβέρνα.

Διεύθυνση: Κηφισίας 70 και Πάρνωνος, τηλ.: 210- 6120 808, Μαρούσι

Κάντε like στη σελίδα του “Αρχοντικού” και μάθετε περισσότερες πληροφορίες: www.facebook.com/EstiatorioToArchontiko .

Παίξτε τα Games του NEWS 24/7: Σταυρόλεξο, Sudoku, WordroW & Word Search!

 

Ακολουθήστε το NEWS 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα