24 MEDIA LAB

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΦΩΤΙΑ: ΒODY SHAMING ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΜΦΙΒΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Ένα καλά κρυμμένο μυστικό της πανεπιστημιακής κοινότητας φέρνει στο φως της δημοσιότητας το NEWS 24/7. Μέλος του διδακτικού προσωπικού μεταπτυχιακού προγράμματος κορυφαίας Σχολής ωθούσε με τη συμπεριφορά του/της τους φοιτητές σε απόγνωση.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών “Επιστήμη του Στρες και Προαγωγή της Υγείας” της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ θεωρείται, όχι άδικα, ένα από τα κορυφαία μεταπτυχιακά προγράμμα της Ιατρικής στη χώρα. Λειτουργεί τα τελευταία 15 χρόνια και διευθύνεται από την Δρ Χριστίνα Κανακά, καθηγήτρια Παιδιατρικής -Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας.

Οπως τονίζεται στην ιστοσελίδα του μεταπτυχιακού, πρόκειται για ένα πρόγραμμα “του οποίου η ίδρυση βασίστηκε και βασίζεται, στην κάλυψη της δεδομένη ανάγκης για εκπαίδευση και έρευνα πάνω στην επιστήμη του στρες, ένα γνωστικό αντικείμενο με ευρεία εφαρμογή, το οποίο διαρκώς αναπτύσσεται και βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς έρευνας και πρακτικής, στο πλαίσιο της βελτίωσης και της προστασίας της ψυχικής και σωματικής υγείας αλλά και της ποιότητας ζωής και της ευεξίας”.

Τι γίνεται όμως όταν στο εν λόγω πρόγραμμα που όπως τονίστηκε έχει ως στόχο τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας, εργάζεται καθηγητής/καθηγήτρια που με τη συμπεριφορά του/της προς τους φοιτητές κάθε άλλο προάγει τον συγκεκριμένο στόχο;

Στις τάξεις του κατά τα άλλα εξαιρετικού μεταπτυχιακού προγράμματος, είναι κοινό μυστικό εδώ και πολλά χρόνια ότι το εν λόγω μέλος του διδακτικού προσωπικού έχει τουλάχιστον προσβλητική συμπεριφορά η οποία έχει προκαλέσει κατά καιρούς σοβαρά προβλήματα σε φοιτήτριες και φοιτητές.

Το NEWS 24/7 έχει στα χέρια του καταγγελίες και μαρτυρίες από τέσσερις πρώην φοιτητές/φοιτήριες οι οποίοι βεβαιώνουν ότι η συνεργασία τους με τον καθηγητή/καθηγήτρια αποδείχθηκε αδιέξοδη και πολλές φορές ιδιαίτερα επιβαρυντική για την ψυχική τους ηρεμία. Εκφράζονται δε την ίδια ώρα σοβαρές αμφιβολίες για το επίπεδο κατάρτισης του συγκεκριμένου καθηγήτη/καθηγήτριας, τις εν γένει σπουδές του/της και το βαθμό στον οποίο μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του/της με καθαρά επιστημονικά κριτήρια.

“Κανείς και ποτέ δεν κατάλαβε ποιο είναι το πρώτο πτυχίο του/της. Διατηρώ επιφυλάξεις και έχω πολύ μεγάλες αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποιο δείχνει να έχει μετεκπαιδευτεί σε χώρα του εξωτερικού. Είναι γεγονός ότι οι καυγάδες μαζί του/της ήταν καθημερινό φαινόμενο και είχα ενημερώσει σχετικά αυτούς που έπρεπε” τονίζει στο NEWS 24/7 επιστημονική πηγή που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της.

“Εκανε πολλές από τις δημοσιεύσεις του/της σε ξένα περιοδικά με τη δική μας βοήθεια που ήταν απαραίτητη έτσι και αλλιώς αφού δεν γνωρίζει την αγγλική γλώσσα” συμπληρώνει η ίδια πηγή από την οποία μαθαίνουμε ότι καθηγητής/καθηγήτρια με σειρά επιστημονικών δημοσιεύσεων (πάνω από 100) σε ξένα επιστημονικά περιοδικά δεν μιλά Αγγλικά σε καλό επίπεδο.

“Είναι ένας άνθρωπος υπερφιλόδοξος, ήθελε πολύ να φτάσει ψηλά. Σχεδίασε, όχι μόνος του/μόνη της και ένα πρόγραμμα το οποίο εν συνεχεία θέλησε να προωθήσει στα σχολεία. Σ’ αυτό το πρόγραμμα θελήσαμε να εφαρμόσουμε μία σύγχρονη επιστημονική μέθοδο αλλά όταν ήρθε η κρίσιμη ώρα των πιλοτικών ερευνών υπήρξε διαφωνία. Καταγράφησαν τότε πολλές αποχωρήσεις επιστημόνων και το εν λόγω πρότζεκτ κατάντησε μία καρικατούρα. Το περίεργο είναι ότι αυτό το πρόγραμμα εγκρίθηκε από το ΙΕΠ ενώ πριν γι’ αυτό είχε εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον εν ενεργεία υπουργός και η σύζυγός του. Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να πιστέψω πως το πρότζεκτ αυτό πήρε την έγκριση του ΙΕΠ και μπήκε τελικά στα σχολεία”.

Τουτέστιν, μέχρι στιγμής μιλάμε για έναν καθηγητή/καθηγήτρια που κάνει διεθνή καριέρα του χωρίς να διαθέτει στοιχειώδεις γνώσεις, όπως η γνώση της Αγγλικής Γλώσσας, ο οποίος/η οποία προχωρά σε δημοσιεύσεις σε ξένα περιοδικά με την αμέριστη και απαραίτητη βοήθεια των φοιτητών του/της και ο οποίος/η οποία δείχνει να μετέτρεψε ένα άρτιο επιστημονικό πρότζεκτ σε πρόγραμμα χωρίς επιστημονικές δάφνες το οποίο παρόλα αυτά πήρε έγκριση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

“Συνεχές body shaming”

To πιο προβληματικό σημείο όμως της παρουσίας του/της στο χώρο του μεταπτυχιακού έχει να κάνει με την προσβλητική της συμπεριφορά. Τα body shaming σχόλια σε φοιτήτριες και φοιτητές έδιναν και έπαιρναν, γεγονός που οδήγησε κάποια από τα θύματα ακόμα και σε κρίσεις πανικού.

Πηγή μάς αναφέρει τα εξής:”Η συμπεριφορά ήταν προσβλητική. Δεν είναι δυνατόν να λέει σε φοιτήτρια “μα καλά πώς θα κάνεις τη δουλειά με τόσα κιλά που κουβαλάς πάνω σου;”. Ηταν δημόσια σχόλια που γίνονται ενώπιον όλων και έφερναν σε πολύ δύσκολη θεση τα θύματα. Σ’ άλλο φοιτητή είχε πει “με τα κιλά που έχεις πάρει, μία μέρα θα πεθάνεις”. Πολλές φορές τα θύματα ξεσπούσαν σε κλάματα και προσπαθούσαμε να τα συνεφέρουμε στους διαδρόμους του πανεπιστημίου, η κατάσταση ήταν ανυπόφορη από όπου και αν το πιάσει κανείς”.

Η ίδια πηγή συνεχίζει: “Στις δημοσιεύσεις αυτό που είναι δικό του/της είναι το όνομά του/της. Τα υπόλοιπα είναι δουλειά των φοιτητών και των φοιτητριών του/της. Κάποιες από τις έρευνές του/της έγιναν χωρίς εγκεκριμένα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε όμως έτσι να μιλάμε για αξιοπιστία και επιστημονικό αποτέλεσμα. Πίεζε πάντως τους φοιτητές να ακολουθούν το πρόγραμμά του/της έτσι ώστε ο ίδιος/η ίδια να επωφελείται από τις δημοσιεύσεις”.

Σύμφωνα με άλλη πηγή δεν ήταν λίγες φορές που εν ο λόγω καθηγητής/καθηγήτρια ξέφευγε με τη συμπεριφορά του/της. “Πάνω από φοιτήτρια, που έκλαιγε και ήταν φανερό ότι βρισκόταν υπό το καθεστώς κρίσης πανικού, συνέχιζε να ουρλιάζει και να κάνει παρατηρήσεις. Το επεισόδιο έληξε μόνο όταν τον/την απομάκρυναν συνεργάτες του/της” μάς τονίζει χαρακτηριστικά.

Τέλος, όπως μάς βεβαιώνουν, προχωρούσε σε αυθαίρετα ιατρικά συμπεράσματα χωρίς ο ίδιος/ η ίδια να δηλώνει γιατρός. “Δεν είναι δυνατόν να λες σε ασθενή ο οποίος περπατά με βοήθεια και πάσχει από σοβαρή νευρολογική νόσο που επηρεάζει την κινητικότητα ότι αν ακολουθήσει το πρόγραμμά του/της θα περπατήσει μόνη της. Δεν στηρίζεται κάπου αυτό το συμπέρασμα και δεν μπορεί να λέγεται σε ασθενή παρουσία μάλιστα φοιτητών και φοιτητριών”.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν κοινό μυστικό στο χώρο του μεταπτυχιακού εδώ και αρκετά χρόνια. Υπάρχουν πολλοί και πολλές που γνωρίζουν άριστα πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις. Παρόλα αυτά ο εν λόγω καθηγητής/καθηγήτρια συνεχίζει να διδάσκει κανονικά σαν να μην έχει συμβεί τίποτα γεγονός που προκαλεί εύλογες απορίες αλλά και ανασφάλεια στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του προγράμματος.

Προφανώς, η επικεφαλής του μεταπτυχιακού, η ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ και ο (νέος) Πρύτανης του Πανεπιστημίου οφείλουν, τώρα πια, να πάρουν δημοσίως θέση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα