ΠΑΝΑΓΗΣ ΜΑΜΟΣ: “Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ”
Ο Παναγής Μάμος, εγγονός του πρώτου διπλωματούχου Έλληνα ζυθοποιού, Πέτρου Μάμου, μίλησε στο NEWS 24/7 για το όρμα της οικογένειας, για το μυστικό της επιτυχίας της αγαπημένης μπύρας, καθώς και για τη συνεργασία με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία.
Η επιτυχία μιας συνταγής καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα συστατικά της. Στην περίπτωση της μπύρας ΜΑΜΟΣ, αυτά τα “συστατικά” που έφεραν την επιτυχία δεν είναι τα υλικά, αλλά οι άνθρωποι. Άνθρωποι με μεράκι, άνθρωποι με όραμα που εξελίσσονται, αλλά ταυτόχρονα δίνουν μεγάλη σημασία στην παράδοση και στις ρίζες τους.
Ο Πέτρος Μάμος ήταν αυτός που ξεκίνησε το ταξίδι της αγαπημένης μπύρας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ήταν ο πρώτος Έλληνας διπλωματούχος ζυθοποιός που αναζήτησε τα μυστικά του τέλειου ζύθου στις κορυφαίες ζυθοποιητικές ακαδημίες της εποχής του και τα εφάρμοσε για να δημιουργήσει την μπύρα που έχει μέχρι και σήμερα θέση σε κάθε ελληνικό σπίτι.
Σήμερα, την παράδοση συνεχίζει ο Παναγής Μάμος, ο εγγονός του Πέτρου Μάμου, ο οποίος – μιλώντας στο NEWS 24/7 – μοιράστηκε το μυστικό της επιτυχίας της μπύρας που “εζυμώθηκε με πάθος”, θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια, αναφέρθηκε στη συνεργασία του brand με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, αλλά και στο όραμά του.
Πως ήταν τα παιδικά σας χρόνια μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια με ισχυρή και ιστορική παράδοση στην ζυθοποιία; Ξέρατε πάντα ότι θα ασχοληθείτε με την οικογενειακή επιχείρηση;
Είμαι μέλος μιας οικογένεια που γνώριζε, αλλά και συνεχίζει να γνωρίζει και σήμερα, καλά την τέχνη της ζυθοποίησης. Θυμάμαι με νοσταλγία τα παιδικά μου χρόνια μέσα στο ζυθοποιείο της ΜΑΜΟΣ, όπου ήταν και η κατοικία μας, έξω από το κέντρο της πόλης της Πάτρας. Μεγάλωσα μέσα σε αυτό το ζυθοποιείο και για αυτό στις αναμνήσεις μου υπάρχουν πάντα έντονες οι οσμές και οι γεύσεις του λυκίσκου, της βύνης, της μαγιάς, της μπύρας.
Το όνομα της οικογένειάς μου ήταν και παραμένει συνδεδεμένο με τη μπίρα και είμαι περήφανος για αυτό. Ο παππούς μου, Πέτρος Μάμος ήταν ο πρώτος διπλωματούχος Έλληνας ζυθοποιός απόφοιτος της φημισμένης Ακαδημίας Ζυθοποιών του Μονάχου, με διεθνή εμπειρία στις πιο φημισμένες ζυθοποιίες της εποχής εκείνης.
Το «ασίγαστο πάθος και το μεράκι του» που πέρασε αρχικά στον πατέρα μου, επίσης διπλωματούχο απόφοιτο της Ακαδημίας Ζυθοποιών του Μονάχου και στη συνέχεια σε εμένα και τα αδέλφια μου, δεν είναι απλά λόγια της -ενδιαφέρουσας ελπίζω- επικοινωνίας μας προς τους καταναλωτές. Είναι μέρος του DNA της νεότερης γενιάς της επιχείρησης και έτσι η συνέχιση της λειτουργίας της ήταν όχι μόνο μία συνειδητή επιλογή για εμένα αλλά και ένα όνειρο – στόχος που κατάφερα να εκπληρώσω.
Μνήμες, αρώματα και γεύσεις μιας άλλης γνήσιας εποχής
Ποιο ήταν το δικό σας, προσωπικό όραμα που εμφυσήσατε στην Μάμος;
Το όραμά μου ήταν η Μάμος να γίνει και πάλι, όπως και στο παρελθόν, η αγαπημένη μπίρα των καταναλωτών και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Από το 1976, όταν οι επικρατούσες τότε συνθήκες μας οδήγησαν στην απόφαση να αναστείλουμε την παραγωγή της, είχα θέσει ως στόχο ζωής την επανακυκλοφορία της και μαζί με τα αδέρφια μου δουλέψαμε με ζήλο για αυτό.
Ήξερα όμως ότι για να κερδίσει και πάλι την προτίμηση των καταναλωτών, δεν έπρεπε να γίνουν εκπτώσεις στην ποιότητα των πρώτων υλών της, να μην αλλοιωθεί η μοναδική συνταγή της, ο εξοπλισμός του ζυθοποιείου να είναι σύγχρονης τεχνολογίας, να παραχθεί και να διακινηθεί από υψηλής ποιότητας εξειδικευμένο προσωπικό. Και νομίζω ότι το αποτέλεσμα μας δικαιώνει. Σήμερα η απόλαυση ενός ποτηριού με μπίρα Μάμος είναι αρκετή για να φέρει στο παρόν μνήμες, αρώματα και γεύσεις μιας άλλης γνήσιας εποχής, ακριβώς όπως τότε, που η Μάμος «εζυμώνονταν με πάθος».
Στην αναβίωση της μπίρας το 2017 επιλέξατε να συνεργαστείτε με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Ποια ήταν τα κριτήρια για αυτή σας την απόφαση;
Όταν αποφασίσαμε να επανακυκλοφορήσουμε την Μάμος, μιλήσαμε με τους ανθρώπους της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, με τους οποίους καταλάβαμε ότι μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα. Να αναβιώσουμε το ξεχωριστό αυτό προϊόν σεβόμενοι την παράδοσή του, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, διατηρώντας αναλλοίωτη την παλιά συνταγή του παππού μου Πέτρου Μάμου, συνταγή στην οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και η σημερινή επιτυχία της μπύρας μας.
Η συνεργασία αυτή μας διασφάλισε μία ακόμα σημαντική παράμετρο για εμάς, ότι η παραγωγή της ΜΑΜΟΣ θα γίνεται, και πάλι, στην Πάτρα, στην πόλη που γεννήθηκε. Και μάλιστα σε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ζύθου στη χώρα. Επίσης, το μοντέλο συνεργασίας που συμφωνήσαμε ορίζει ότι τα μέλη της οικογένειάς μας παραμένουν αποκλειστικοί ιδιοκτήτες του Εμπορικού Σήματος – brand «ΜΑΜΟΣ – Ζυθοποιία 1876», «Μπύρα ΜΑΜΟΣ» και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει μόνο την άδεια χρήσης σήματος κάτι που ήταν για εμάς κριτήριο για την επίτευξη της συμφωνίας.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει πάνω από μισό αιώνα παρουσίας και εμπειρίας στον κλάδο της ζυθοποιίας στην πατρίδα μας και γνωρίζει άριστα την τεχνολογία παρασκευής υψηλής ποιότητας ζύθων, αλλά και το πώς να χτίζει και να προωθεί επιτυχημένα brands στην αγορά, ενώ παραδοσιακά τα προϊόντα της προηγούνται στην προτίμηση – επιλογή των Ελλήνων καταναλωτών.
Και οι άνθρωποι που συνεργαζόμαστε, από την παραγωγή μέχρι την διανομή των προϊόντων, έχουν την ίδια φιλοσοφία και σέβονται συνεργάτες και καταναλωτές με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν και οι εργαζόμενοι στο δική μας οικογενειακή επιχείρηση. Το οικογενειακό κλίμα που επικρατεί στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία μου θυμίζει το αντίστοιχο οικογενειακό κλίμα που επικρατούσε και στην ΜΑΜΟΣ.
Οι νέες γενιές έμαθαν το προϊόν, οι παλαιότερες ενθουσιάζονται
Η ΜΑΜΟΣ έχει γίνει γνωστή πια σε όλη την Ελλάδα και έχει αγκαλιαστεί από το καταναλωτικό κοινό. Πως βλέπετε αυτή την μεγάλη ανάπτυξη και εξέλιξη της μπίρας σας;
Πράγματι, η Μάμος είναι σήμερα διαθέσιμη στην αγορά από τον Έβρο έως το Καστελόριζο και έχει κερδίσει σε μικρό χρονικό διάστημα από την επανακυκλοφορία της το 2017, ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς σε εθνικό επίπεδο. Οι νέες γενιές έμαθαν και προτιμούν το προϊόν μας και οι παλαιότερες ενθουσιάζονται που βρίσκουν πάλι την ΜΑΜΟΣ στην αγορά.
Το γεγονός αυτό, της θερμής υποδοχής της μπύρας μας από τους φίλους του ποιοτικού ζύθου στην πατρίδα μας, αλλά και των ξένων επισκεπτών, επιβεβαιώνει αφενός την υψηλή ποιότητα του προϊόντος και αφετέρου την τάση των καταναλωτών να επιλέγουν υψηλής ποιότητος παραδοσιακά αυθεντικά προϊόντα. Είμαστε χαρούμενοι και ευγνώμονες που σήμερα η μπύρα μας προτιμάται – επιλέγεται και από τους πλέον απαιτητικούς λάτρεις του ποιοτικού ζύθου.
Ο χάρτης της ζυθοποιίας συνολικά στη χώρα έχει αλλάξει πολύ την τελευταία δεκαετία. Πολλές ετικέτες, μικρές ζυθοποιίες, μεγάλες εισαγωγές. Τι είναι αυτό που κάνει την ΜΑΜΟΣ να ξεχωρίζει κατά την προσωπική σας άποψη;
Η μπίρα ΜΑΜΟΣ είναι ένα προϊόν με σημαντική ιστορία και παράδοση, όπως προανέφερα. Μαζί της μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές Ελλήνων. Αποτελούσε ανέκαθεν συνώνυμο της υψηλής ποιότητας στη χώρα μας, ενώ φημιζόταν για την απαράμιλλη γεύση της. Ήταν μάλιστα, το πρώτο ελληνικό προϊόν ζύθου που έλαβε σημαντικά διεθνή βραβεία.
Ο Πέτρος Μάμος, είχε προσαρμόσει τη μπύρα του στην ελληνική κουζίνα και τις ελληνικές προτιμήσεις. Είναι μία αρωματική, πικρή, ξανθιά Pils μπύρα που παράγεται από εκλεκτής ποιότητας πρώτες ύλες, όπως η βύνη που χρησιμοποιούμε, η οποία παράγεται από υψηλής ποιότητας 100% ελληνικό κριθάρι, ενώ η μοναδική συνταγή που χρησιμοποιούμε είναι αυτή του παππού μου Πέτρου Μάμου που παραμένει αναλλοίωτη, όπως προανέφερα.
Υπάρχει δική σας αγαπημένη στιγμή ΜΑΜΟΣ μέσα στην καθημερινότητά σας; Πώς προτιμάτε να την απολαμβάνετε;
H Μάμος συνοδεύει πάντα τις όμορφες οικογενειακές στιγμές μου. Θα έλεγα ότι ποτέ δεν λείπει από το Κυριακάτικο τραπέζι μας, στο οποίο απολαμβάνω παραδοσιακές σπιτικές συνταγές παρέα με τα παιδιά και τις δύο μικρές εγγονές μου.