ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΣ ΤΕΛΕΙΑ ΜΠΑΤΖΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Κάθε πίτα στο Starata κρύβει μια ιστορία -από τη Θεσσαλία και από την καθημερινή προσπάθεια ανθρώπων που αγαπούν τη δουλειά τους. Μιλήσαμε με τον Μπάμπη και τη Βάνα για τις πίτες τους, τις παραδοσιακές συνταγές και την αφοσίωση που κάνει ένα προϊόν κάτι παραπάνω από απλό street φαγητό.
Στο Starata στη Χαριλάου Τρικούπη, η μέρα ξεκινά πολύ πριν ξημερώσει. Ο Μπάμπης και η Βάνα Ελευθερίου, που κατάγονται από την Καρδίτσα, ξυπνούν γύρω στις 4:00 το πρωί για να ετοιμάσουν τις πίτες τους, και φεύγουν κοντά στις 6:00 το απόγευμα, κουβαλώντας μαζί τους το ίδιο χαμόγελο με το οποίο πέρασαν το πρωί την πόρτα.
Οι πίτες τους έχουν ρίζες από τη Θεσσαλία και φτιάχνονται με φρέσκα, αγνά υλικά, με συνταγές που θυμίζουν καθημερινό φαγητό στα οικογενειακά τραπέζια. Το όνομα Starata θέλει να αποτυπώσει τον χαρακτήρα του μαγαζιού: ειλικρινές, αληθινό, όπως και η σχέση τους με τους πελάτες. Η ειλικρίνεια αυτή φαίνεται σε όλα -στις τιμές, που τις κρατούν χαμηλές, αλλά και στην ποιότητα των προϊόντων, που παραμένει υψηλή.
Αυτό που κάποιοι λένε “στη δουλειά είμαστε οικογένεια”, εδώ γίνεται ορατό στην πράξη: οι εργαζόμενοι λειτουργούν σαν να βρίσκονται στην κουζίνα ενός σπιτιού, φτιάχνοντας πίτες με μεράκι και φροντίδα. Άλλωστε, ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται όλη η δουλειά είναι η θετική διάθεση και η πίστη ότι το φαγητό ενώνει τους ανθρώπους.
Στο Starata δεν μετράνε χρώματα ή καταγωγές· μετράει η καρδιά και το χαμόγελο που μοιράζονται. Και αν κάποιος σταθεί μισή ώρα έξω από το μαγαζί, θα δει πόσο αγαπητοί είναι στον κόσμο: οι περαστικοί χαιρετούν τον Μπάμπη, τη Βάνα και τους εργαζόμενους σαν να είναι φίλοι.
Μιλήσαμε με τον Μπάμπη και τη Βάνα για τις πίτες, τις συνταγές τους, την καθημερινότητα του μαγαζιού και την αγάπη τους για αυτό που κάνουν.
-Πώς ξεκίνησε το Starata;
-Το μαγαζί γεννήθηκε μέσα στην κρίση, σε δύσκολες στιγμές. Η πίτα ήταν πάντα μέρος της ζωής μας, τόσο λόγω καταγωγής μας από τη Θεσσαλία όσο και λόγω της αξίας της καλής, αγνής τροφής. Είναι μια τροφή που ποτέ δεν τη βαριέσαι. Με μια σαλάτα δίπλα, γίνεται πλήρες γεύμα, όπως τρώγαμε και στο σπίτι μας. Το φτιάξαμε από την αρχή με τα χέρια μας, πόντο πόντο. Ο πατέρας μου (σσ. του Μπάμπη) ήταν οικοδόμος και έχω δουλέψει για χρόνια στην οικοδομή, οπότε έχω μάθει πώς να χτίζεις κάτι από το μηδέν. Το 2018 ανοίξαμε το Starata και από τότε κάθε μέρα είναι πρόκληση αλλά και χαρά.
-Πώς είναι η καθημερινότητά σας εδώ;
-Ξυπνάμε γύρω στις 4 το πρωί, κάτι που δεν είναι εύκολο. Αλλά η καλή διάθεση και η αγάπη για τη δουλειά μας κάνουν να φεύγουμε κάθε απόγευμα με χαμόγελο. Μέσα στο μαγαζί, όλες οι έγνοιες και τα προβλήματα εξαφανίζονται. Είναι ένας τρόπος ζωής, όχι απλά δουλειά. Δεν είναι απλώς επάγγελμα· είναι χαρά, δημιουργία και σύνδεση με τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται και αγαπούν τις πίτες μας. Κάθε μέρα εδώ μας θυμίζει ότι η δουλειά μπορεί να είναι και πηγή έμπνευσης και ικανοποίησης.
-Πώς προέκυψε το όνομα Starata;
-Το όνομα Starata συνδυάζει δύο στοιχεία πολύ σημαντικά για εμάς. Από τη μία δείχνει κάτι ξεκάθαρο, ειλικρινές και αληθινό απέναντι στον κόσμο. Από την άλλη κρύβει μέσα του τη λέξη «στάρι», το σιτάρι από το οποίο βγαίνει το αλεύρι με το οποίο φτιάχνουμε τις πίτες. Είναι μια λέξη που αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα του μαγαζιού: καθαρό, σταράτο, χωρίς περιττά στοιχεία, με έμφαση στην ποιότητα, τη φροντίδα για το φαγητό και τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται.
-Γιατί θέλατε το εργαστήριο να βρίσκεται μπροστά στον κόσμο;
-Θέλαμε να είναι κοντά στον κόσμο το μαγαζί. Να βλέπουν οι πελάτες πώς φτιάχνονται οι πίτες, να βλέπουν ζωντανά την καθημερινότητά μας. Η φιλοσοφία του Starata είναι «σταράτη» -καθαρή. Σαν ένα μελίσσι που δουλεύει συντονισμένα, με ηρεμία, αγάπη και καλή οργάνωση.
-Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε όταν στήνατε το μαγαζί από το μηδέν;
-Το να φτιάξεις ένα μαγαζί από το μηδέν δεν είναι εύκολο, ειδικά σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Υπήρχαν πολλές προκλήσεις: να μάθουμε τις διαδικασίες, να στήσουμε τον χώρο, να βρούμε τα σωστά υλικά και να δημιουργήσουμε κάτι που να αντιπροσωπεύει την ποιότητα και τις αξίες μας. Αλλά η κοινή πορεία και η αγάπη μας για αυτό που κάνουμε μας βοήθησαν να τα ξεπεράσουμε όλα.
-Ποιες είναι οι αξίες που διέπουν το μαγαζί και τη σχέση σας με τους πελάτες;
-Η βασική αξία είναι η ειλικρίνεια και ο σεβασμός προς όλους. Δεν έχει σημασία η κοινωνική θέση ή η καταγωγή. Όλοι αντιμετωπίζονται με την ίδια συμπεριφορά, από τον εισαγγελέα μέχρι τον μεροκαματιάρη. Σημασία έχει η καρδιά και το χαμόγελο που μοιραζόμαστε. Αυτή η φιλοσοφία διαπνέει όλη την καθημερινή μας λειτουργία και δημιουργεί μια ζεστή ατμόσφαιρα για τους πελάτες.
-Πώς η καταγωγή σας από τη Θεσσαλία επηρεάζει τις συνταγές σας;
-Η καταγωγή μας από τη Θεσσαλία έχει καθοριστική σημασία για τις συνταγές. Είναι συνταγές γεμάτες γεύση και ιστορία, που θυμίζουν οικογενειακά τραπέζια και καθημερινές στιγμές από τα παιδικά χρόνια. Η παράδοση και η ποιότητα της Θεσσαλίας είναι η βάση όλων των πιτών μας.
-Υπάρχει κάποιο αγαπημένο προϊόν;
Η αλήθεια είναι ότι δεν ξεχωρίζουμε καμία πίτα περισσότερο από τις άλλες. Όλες φτιάχνονται με την ίδια φιλοσοφία. Παρ’ όλα αυτά, θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι η γαλατόπιτα και η μπατζίνα έχουν μια ξεχωριστή θέση στο μαγαζί, καθώς είναι παραδοσιακές συνταγές της Θεσσαλίας που περνούν από γενιά σε γενιά, από τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας. Αυτές οι πίτες κάνουν τη διαφορά, μιας και είναι πιο δύσκολο να τις βρίσκεις στην Αθήνα. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε κάποια, γιατί κάθε πίτα φτιάχνεται με την ίδια φροντίδα. Αν έπρεπε όμως να επιλέξουμε, η γαλατόπιτα και η μπατζίνα είναι ιδιαίτερες για εμάς, γιατί κουβαλάνε την ιστορία και την παράδοση των οικογενειών μας.
-Πώς καταφέρνετε να διατηρείτε την ίδια αγάπη και φροντίδα σε όλες τις πίτες, χωρίς να ξεχωρίζετε κάποια;
-Κάθε πίτα που βγαίνει από το Starata φτιάχνεται με την ίδια λογική: φρέσκα υλικά, μεράκι και φροντίδα. Δεν υπάρχει προτίμηση, γιατί για εμάς η κάθε πίτα είναι σημαντική και όλες πρέπει να είναι το ίδιο νόστιμες και ποιοτικές. Είναι η φιλοσοφία μας να μην ξεχωρίζουμε τίποτα, αλλά να δίνουμε σε κάθε προϊόν την ίδια προσοχή.
-Πώς μπορείτε και κρατάτε τις τιμές χαμηλές, παρά τη χρήση υψηλής ποιότητας πρώτων υλών;
Θέλουμε οι πίτες μας να είναι προσιτές σε όλους. Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε μόνο φρέσκα και ποιοτικά υλικά, προσπαθούμε να κρατάμε τις τιμές χαμηλές, γιατί πιστεύουμε ότι το καλό και αυθεντικό φαγητό πρέπει να φτάνει σε κάθε άνθρωπο. Για εμάς, η σχέση με τον κόσμο είναι πιο σημαντική από το κέρδος -το να βλέπουμε τους ανθρώπους να φεύγουν χαρούμενοι και χορτασμένοι είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή.
-Τι σας δίνει δύναμη και έμπνευση να συνεχίζετε καθημερινά, παρά την κούραση και τις πολλές ώρες δουλειάς;
-Παρά την κούραση, αυτό που μας δίνει ζωή και χαρά είναι η αγάπη του κόσμου και η χαρά που βλέπουμε στα πρόσωπα των πελατών. Κάθε μέρα που περνάμε εδώ, νιώθουμε ότι η προσπάθειά μας ανταμείβεται: οι πελάτες αγαπούν τις πίτες, ξέρουν ότι η ποιότητα παραμένει υψηλή. Η ίδια η διαδικασία της δουλειάς, η φροντίδα που βάζουμε σε κάθε πίτα και η αίσθηση ότι προσφέρουμε κάτι αληθινό και καλό, μας γεμίζει ενέργεια και μας κρατάει ζωντανούς. Το γεγονός ότι όλα φτιάχνονται με φρέσκα υλικά, χωρίς κατεψυγμένα ή κονσέρβες, μας κάνει να νιώθουμε ότι προσφέρουμε κάτι που έχει ψυχή και σημασία για τον κόσμο.
-Τι σημαίνει για εσάς να βλέπετε τους ανθρώπους να απολαμβάνουν τις πίτες σας;
-Είναι μια αίσθηση που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Κάθε φορά που βλέπουμε έναν πελάτη να δοκιμάζει τις πίτες μας και να χαμογελάει, νιώθουμε ότι όλα όσα κάναμε -οι ώρες κούρασης, τα πρωινά ξυπνήματα, η καθημερινή προσπάθεια- ανταμείβονται. Μας γεμίζει ζωή και μας δίνει μια βαθιά αίσθηση ολοκλήρωσης. Όταν οι άνθρωποι φεύγουν ευχαριστημένοι, αισθανόμαστε ότι προσφέρουμε κάτι περισσότερο από φαγητό: μοιραζόμαστε αγάπη και φροντίδα μέσα σε κάθε πίτα. Είναι η στιγμή που οι έγνοιες και τα προβλήματα της ημέρας εξαφανίζονται, μένει μόνο η χαρά της δημιουργίας και η σύνδεση με τους ανθρώπους.
*Starata, Χαριλάου Τρικούπη 26 / Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 06.30-17.30