Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου: Άργησε η δικαίωση για τον Μανώλη Κυπραίο – Δεν έχει λάβει αποζημίωση, 12 χρόνια μετά

Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου: Άργησε η δικαίωση για τον Μανώλη Κυπραίο – Δεν έχει λάβει αποζημίωση, 12 χρόνια μετά
Ο Μανώλης Κυπραίος Eurokinissi

Ο δημοσιογράφος είχε δεχθεί επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ με χειροβομβίδα κρότου - λάμψης στις 15 Ιουνίου του 2011 ενώ κάλυπτε διαδηλώσεις στο Σύνταγμα.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) χαιρετίζει με ανακοίνωσή του την “καθυστερημένη χρονικά” – όπως την αποκαλεί – νίκη του Έλληνα φωτορεπόρτερ και μέλος του IPI, Μανώλη Κυπραίου, στην νομική του υπόθεση κατά της Ελληνικής αστυνομίας για την απώλεια ακοής που υπέστη λόγω χειροβομβίδας κρότου – λάμψης κατά τη διάρκεια κάλυψης κινητοποιήσεων, το 2011.

Όπως θυμίζει στην ανακοίνωσή του το IPI, τον Δεκέμβριο του 2022, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών απέρριψε την έφεση που άσκησε το ελληνικό κράτος και επικύρωσε την ετυμηγορία υπέρ του Μ. Κυπραίου, τερματίζοντας έναν δικαστικό αγώνα 12 ετών.

Νωρίτερα, τον Μάιο του 2020, το δικαστήριο είχε αποφανθεί υπέρ του Κυπραίου, ενώ ταυτοποίησε δύο δράστες εκ των δυνάμεων των ΜΑΤ της Ελληνικής Αστυνομίας, επιδικάζοντας αποζημίωση στον φωτορεπόρτερ για τα τραύματα που υπέστη, μια απόφαση που προσβλήθηκε και οδήγησε στο Εφετείο. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, το ελληνικό Κράτος δεν έχει ακόμη καταβάλει την οικονομική αποζημίωση που επιδικάστηκε στον Κυπραίο.

Το IPI αναφέρει πως ο έμπειρος φωτορεπόρτερ που έχει καλύψει τα γεγονότα σε Κοσσυφοπέδιο, Μέση Ανατολή, Καύκασο και Νιγηρία, έχασε την ακοή του μετά από χειροβομβίδα κρότου λάμψης που έπεσε σκόπιμα προς το μέρος του από κοντινή απόσταση, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά των μέτρων λιτότητας, στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

Το IPI θυμίζει ακόμη πως ο ίδιος είχε αναφέρει την δημοσιογραφική ιδιότητά του, επιδεικνύοντας την ταυτότητά του. Μετά τον τραυματισμό του χρειάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση δύο φορές και εν συνεχεία έμεινε εκτός εργασίας, αντιμετωπίζοντας μετατραυματικό στρες και προβλήματα υγείας (διαγνωσμένη αναπηρία σε ποσοστό 90%).

Ο ίδιος, χαιρέτισε την απόφαση την Εφετείου χαρακτηρίζοντάς την ως μια νίκη για τη “δημοκρατία, την κοινωνία και την ελευθερία του Τύπου”.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του IPI, Scott Griffen, δήλωσε πως το “IPI χαιρετίζει την καθυστερημένη χρονικά απονομή Δικαιοσύνης για τον Μανώλη Κυπραίο, ο οποίος αναγκάστηκε να διακόψει τη δημοσιογραφική του καριέρα λόγω των ανεύθυνων και βίαιων πρακτικών της ελληνικής αστυνομίας. Μέχρι σήμερα ούτε η Αστυνομία ούτε το Κράτος έχουν ζητήσει ποτέ συγγνώμη από τον Κυπραίο”.

Ο ίδιος τονίζει πως η συγγνώμη προς τον κ. Κυπραίο θα ήταν μια καλή αρχή για να ξεκινήσει η ελληνική Κυβέρνηση, αν πράγματι επιθυμεί να αναχαιτίσει τη διάβρωση της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα, και αν πράγματι θέλει να οικοδομήσει ξανά την εμπιστοσύνη μεταξύ των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης και των οργάνων επιβολής του νόμου στην Ελλάδα. “Είναι απαράδεκτο πως η υπόθεση αυτή κράτησε 12 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί. Οι ελληνικές αρχές και τα δικαστήρια πρέπει να λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν πολύ ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης για υποθέσεις επιθέσεων σε δημοσιογράφους”, αναφέρει ο αναπληρωτής διευθυντής του IPI.

Η αστυνομική βία και οι αυθαίρετες ενέργειες κατά του Τύπου στην Ελλάδα συνεχίζονται τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε το IPI, και δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα Mapping Media Freedom. Η πλειονότητα αυτών των υποθέσεων αφορούσε σκληρή καταστολή κατά διαδηλώσεων και διαμαρτυριών, και άλλες αφορούν συγκεκριμένα τη μονάδα των ΜΑΤ της ΕΛΑΣ.

Το IPI αναφέρεται σε περιστατικό τον Ιανουάριο του 2023 όταν άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν σωματικά και φραστικά σε δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη. Ακόμη, γίνεται αναφορά στην υπόθεση ποινικής δίωξης κατά του φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού, αφού συνελήφθη ενώ κάλυπτε αστυνομική επιχείρηση στην Αθήνα. Ακόμη, γίνεται αναφορά στην επίθεση που δέχθηκε ο Αμερικανός φωτορεπόρτερ Ράιαν Τόμας, τον Οκτώβριο του 2022.

Το IPI στέκεται και στις απειλές που δέχθηκε ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Hibai Arbide Aza στην πλατεία Μοναστηρακίου στην Αθήνα, τον Ιούλιο του 2022, ενώ κάλυπτε διαμαρτυρία. Το 2021, το 2022 και το 2023, η πλατφόρμα MapMF κατέγραψε 19 παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα που αφορούσαν αστυνομικές και κρατικές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες είχαν να κάνουν με 49 δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, όπως τονίζει το IPI.

Ο Scott Griffen προσθέτει πως αυτές οι περιπτώσεις καταδεικνύουν έλλειψη ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης της αστυνομίας σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των δημοσιογράφων που καλύπτουν κινητοποιήσεις, και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εγγυηθεί πως θα υπάρξει πρόσθετη εκπαίδευση με τη συμμετοχή των ΜΑΤ και των ελληνικών δημοσιογραφικών ενώσεων.

Σημειώνεται πως το IPI είναι μέλος του Media Freedom Rapid Response (MFRR), ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού που παρακολουθεί τις παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης στα κράτη μέλη της ΕΕ, τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, και την Ουκρανία. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δήλωση του Μανώλη Κυπραίου στο NEWS 24/7:

Ο ίδιος ο Μανώλης Κυπραίος, ανέφερε στο NEWS 24/7:

“Η ανακοίνωση του ΙΡΙ δείχνει πως η Ελλάδα, δυστυχώς παραμένει “προβληματική” σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου αλλά και την απονομή δικαιοσύνης, ιδιαίτερα σε υποθέσεις που έχουν να κάνουν με δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ.

Αυτά που επισημαίνει ο αντιπρόεδρος αυτού του μεγάλου οργανισμού Σκοτ Γκρίφεν – με παγκόσμιο κύρος και επίσημος σύμβουλος του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον Τύπο – είναι καλό να τα “ακούσει” το ελληνικό κράτος. Και κυρίως να προσπαθήσει να βελτιώσει εκ νέου τις σχέσεις μεταξύ Τύπου και ελληνικής κυβέρνησης που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια είναι αισθητά διαταραγμένες με ευθύνη της ελληνικής πολιτείας. Βία, δολοφονίες, παρακολουθήσεις, ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος μας, είναι μερικά από αυτά σημαντικά προβλήματα.

Εύχομαι το τέλος της δικής μου δωδεκαετούς (!) δικαστικής αντιπαράθεσης και η δικαίωση μου, να αποτελέσει αφετηρία για την βελτίωση αυτών των σχέσεων, που μόνο καλό θα έχει ως αποτέλεσμα για την ποιότητα της δημοκρατίας, την κοινωνία και την ισότιμη και ορθή εφαρμογή των νόμων”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα