Με σχεδία στην Αυστραλία. Το τεύχος #8 στους δρόμους της πόλης

Με σχεδία στην Αυστραλία. Το τεύχος #8 στους δρόμους της πόλης

Θέματα, συνεντεύξεις, γελοιογραφίες, χιούμορ και καλή, μαχητική διάθεση. Μόνο στο περιοδικό δρόμου "σχεδία" του Οκτωβρίου (τεύχος #8)! Από την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στους δρόμους της πόλης

Σηκωνόμαστε από τον καναπέ και σαλπάρουμε για Αυστραλία, εξερευνώντας μύθους και αλήθειες για τον προσφιλή μεταναστευτικό (ξανά) προορισμό. Στη διαδρομή, φοράμε σανδάλια για ένα πιο δίκαιο εμπόριο και με αυτά σκαρφαλώνουμε σε εξέδρες για να δούμε πώς Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι λύνουν τις διαφορές τους,  παίζοντας ποδόσφαιρο.

Αντιστεκόμαστε σε καταστροφικές εμμονές, ακούμε μουσική από ΦΥΤΑ και «μαρσάρουμε» τις ελβιέλες μας εν όψει του μαραθωνίου της Αθήνας. Όλα αυτά έχοντας πάντα στο κέντρο μας τον άνθρωπο.  Αυτά και άλλα πολλά. Θέματα, συνεντεύξεις, γελοιογραφίες, χιούμορ και καλή, μαχητική διάθεση. Μόνο στο περιοδικό δρόμου «σχεδία» του Οκτωβρίου (τεύχος #8)!

Από την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στους δρόμους της πόλης

«Εγώ θα πάω στην Αστραλία» απειλούσε η υπέροχη Γεωργία Βασιλειάδου τον αδελφό της (Βασίλη Αυλωνίτη) στην ταινία του 1962 «Ο Μιχαλιός του 14ου Συντάγματος». Πενήντα χρόνια αργότερα, η θρυλική ατάκα μοιάζει ακόμα πιο επίκαιρη, καθώς χιλιάδες Έλληνες ονειρεύονται τη ζωή τους εκεί. Η «σχεδία» «ταξίδεψε» ως τη μακρινή ήπειρο και αποκαλύπτει αλήθειες και ψέματα για το «Λάκι κάντρι» (τυχερή χώρα, «lucky country»).

Με σχεδία στην Αυστραλία. Το τεύχος #8 στους δρόμους της πόλης

Εχοντας χαράξει ρότα για Αυστραλία, κάνουμε μια στάση στο Ισραήλ, εκεί όπου στα ποδοσφαιρικά γήπεδα των μικρών κατηγοριών Εβραίοι και Παλαιστίνιοι, όχι απλώς συνυπάρχουν αρμονικά, αλλά αλληλοϋποστηρίζονται φανατικά, φορώντας τα χρώματα ίδιων ποδοσφαιρικών ομάδων και αποθεώνοντας ποδοσφαιρικά ινδάλματα, απ’ όπου κι αν προέρχονται!

Ο οικονομολόγος Γιώργος Αργείτης, σε απλά ελληνικά, μας εξηγεί γιατί οι πολιτικές των μνημονίων είναι καταστροφικές και αδιέξοδες, προτείνοντας άλλους δρόμους. Μεταξύ αυτών, και το μοντέλο του «εργοδότη ύστατης προσφυγής» για την αναχαίτιση της ανεργίας.

Στον αντίποδα των Μανωλάδων του πλανήτη στέκεται το παγκόσμιο κίνημα του δίκαιου εμπορίου, που προτάσσει το σεβασμό στον άνθρωπο-παραγωγό, στο περιβάλλον, αλλά και στον καταναλωτή. Η «σχεδία» του Οκτωβρίου όχι μόνο αναδεικνύει το υπέροχο αυτό κίνημα, αλλά προβάρει και τα σανδάλια μιας βρετανικής εταιρείας δίκαιου εμπορίου, εγκαινιάζοντας μια διεθνή συνεργασία αγάπης και αλληλεγγύης. «Υποστηρίξτε την Ελλάδα» το σύνθημα της συνεργασίας-καμπάνιας!

Το ρεπορτάζ δεν επιδέχεται αμφισβήτηση: Ο καναπές είναι το νέο κάπνισμα, συμφωνεί πλέον η επιστημονική κοινότητα και μας προειδοποιεί: Σηκωθείτε από τον καναπέ σας πριν είναι πολύ αργά! Από κοντά και η ομάδα «ειδικών αποστολών» της «σχεδίας». Κάπου σαράντα νοματαίοι «μαρσάρουν τις ελβιέλες τους» καθώς προετοιμάζονται να τρέξουν στα τρία αγωνίσματα της ημέρας του «Μαραθώνιου της Αθήνας». Το ρεπορτάζ για την προετοιμασία και για τις εκδηλώσεις που έρχονται είναι υπερπλήρες.

Με σχεδία στην Αυστραλία. Το τεύχος #8 στους δρόμους της πόλης

Σκίτσο του Βαγγέλη Χερουβείμ

«Οσο η δεν μετακινείται η σκέψη, η ιστορία επαναλαμβάνεται», σχολιάζει –με λόγο σαφή και αιχμηρό- το παρόν και το μέλλον, στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στη «σχεδία» η ηθοποιός Μαρία Πρωτόπαππα. Τα ΦΥΤA κάνουν μουσική, αναζητώντας τρόπους να παντρέψουν  λέξεις και ήχους έξω από κλισέ φόρμες και μιλούν στη «σχεδία», λίγο πριν τις «εμφανίσεις» τους στην 4η Μπιενάλε που ξεκινάει σε λίγες μέρες.

Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Άγγελου Τσέκερη μαθαίνουμε λεπτομέρειες για τα σχέδια της κυβέρνησης να απελευθερώσει τα κάλαντα που πλέον θα μπορούμε μικροί και μεγάλοι να τραγουδάμε 52 Κυριακές το χρόνο. Πηγαίνουμε «Μια εκδρομή στον Παράδεισο» διά χειρός Γιώργου Μπαζίνα, και πανηγυρίζουμε την επιστροφή στη δεκαετία του ’50, τραγουδώντας «Μια ζωή την είχαμε», παρέα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και τον Βαγγέλη Χερουβείμ. Κορυφαίοι έλληνες γελοιογράφοι σχολιάζουν με το πενάκι τους την καθημερινή μας ζωή, ο φωτογραφικός φακός της «σχεδίας» μάς αποκαλύπτει νυχτερινές πλευρές της Αθήνας, μαγειρεύουμε πατσίτσιο «ορφανό» και ανεβαίνουμε κατά Βύρωνα μεριά για να απονείμουμε το «Φθηνό Σκούφο» του μήνα.

Αυτά και άλλα πολλά. Στο τεύχος #8 της «σχεδίας» (Οκτώβριος 2013) που κυκλοφορεί την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013.

Υπενθυμίζεται ότι η «σχεδία», όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του πλανήτη, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου (περίπτερα κ.λπ.). Πωλείται αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές αυτοί προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες: Άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι άνθρωποι που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει την ελληνική γη. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (3,00 ευρώ), το 50% (δηλαδή το 1,50€) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή.

«121 εφημερίδες δρόμου, 40 χώρες, 6 ήπειροι, 1 φωνή ενωμένη ενάντια στη φτώχεια» είναι το σύνθημα του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου (International Network of Street Papers – INSP, www.street-papers.org). Με την προσθήκη του περιοδικού δρόμου «σχεδία» -το οποίο, ας σημειωθεί, έχει την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»- τα μέλη έγιναν 122.

ΥΓ.: Να θυμάστε, επίσης, ότι οι πωλητές της «σχεδίας» δίνουν και απόδειξη. Σας παρακαλούμε θερμώς, να την παίρνετε!

Για περισσότερες πληροφορίες: Περιοδικό Δρόμου "σχεδία"

Φαβιέρου 39Α, 10438 Αθήνα

Τ: 213 0231220

www.shedia.gr

[email protected]

f: shedia.streetaper

tw: _shedia

SHARE:

24Media Network