Ο Αθήνα 98,4 μάς βγάζει (σχεδόν) έξω

Ο Αθήνα 98,4 μάς βγάζει (σχεδόν) έξω

Από Απρίλιο έως Ιούνιο, ο δημοτικός ραδιοσταθμός της πρωτεύουσας προτείνει δωρεάν συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, στημένες ειδικά για την περίσταση.

Πανδημία τέχνας κατεργάζεται… Κι άμα το ‘χεις και με τις τέχνες, ακόμα καλύτερα. Ο Αθήνα 98,4, ραδιοσταθμός που μες στα χρόνια έχει αποδείξει περίκαλα την αγάπη και το νοιάξιμό του για την καλλιτεχνική δημιουργία, αντεπιτίθεται στην παλιοκατάσταση που ζούμε εδώ και κάνα χρόνο, με όπλο τα τρία βασικά ατού του: την μουσική, τον λόγο, και φυσικά τα ερτζιανά.

Δυο πολύ ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες του σταθμού βρίσκονται, λοιπόν, ante portas. Η πρώτη, με την εύγλωττη ονομασία «Πλατεία Θεάτρου», αναβιώνει, τρόπον τινά, το πάλαι ποτέ δημοφιλέστατο ραδιοφωνικό θέατρο. Για 10 Δευτέρες, ξεκινώντας από την επόμενη, 19 Απριλίου, θα μεταδίδονται στις 21:00 ειδικά ηχογραφημένες παραστάσεις από τους 98,3 μεγάκυκλους. Δέκα παραστάσεις νεοελληνικών θεατρικών έργων, ηχογραφημένες σε ειδικά διαμορφωμένο στούντιο του σταθμού, σκηνοθετημένες από ισάριθμους σκηνοθέτες, και με την συμμετοχή 40 ηθοποιών. Ενδεικτικά –μια και θα επανέλθουμε εν εκτάσει στο θέμα–, μιλάμε για έργα από το «Φωνάζει ο κλέφτης» του Ψαθά, έως το «Καλιφόρνια ντρίμιν» του Κατσικονούρη, συν ένα ολοκαίνουριο, γραμμένο και σκηνοθετημένο ειδικά για την περίσταση από τον Θωμά Μοσχόπουλο.

Η δεύτερη υπέροχη φάση που ετοίμασε ο Αθήνα 98,4 ξεκινάει αυτήν την Κυριακή 18 του μήνα, επίσης στις 21:00. Και θα είναι, καθαρά και ξάστερα, μια «Συναυλία στο Ραδιόφωνο». Για την ακρίβεια, θα είναι 11 συναυλίες που θα μεταδοθούν τις επόμενες 11 διαδοχικές Κυριακές από την ραδιοσυχνότητα του σταθμού,  αλλά και από τον ιστότοπό του , ή το κανάλι του στο YouTube.

Με ήχο και εικόνα, το λοιπόν. Πρωτίστως, όμως, με λόγο. Διότι οι προαναφερθείσες συναυλίες, μαγνητοσκοπημένες στην σκηνή του «Σταυρού του Νότου», στήθηκαν με κεντρικό γνώμονα τον στίχο των τραγουδιών που θα ακουστούν. Άλλως πως, τον λόγο. Εκείνον που (επειδή) ντύνεται με νότες, κατεβαίνει ντουγρού στην ψυχή και λειτουργεί ως βάλσαμο, ειδικά σε περιόδους δύστοκες σαν αυτήν που διανύουμε.   

Από το ελαφρό στο παραδοσιακό

«Το ραδιόφωνο,» λέει στο  NEWS 24/7 η διευθύντρια του Αθήνα 98,4 Μαργαρίτα Μυτιληναίου, «διαφέρει από όλα τα άλλα ΜΜΕ, γιατί είναι πάντα εκεί χωρίς να πρέπει να έχουμε την προσοχή μας στραμμένη επάνω του. Εν μέσω πανδημίας, νομίζω ότι τονώθηκε λίγο περισσότερο –δεν ανήκει πια μόνο στο αυτοκίνητο, στο πηγαινέλα για τη δουλειά. Έχει ξαναμπεί στο σπίτι». Επενδύοντας, λοιπόν, σε αυτή την… επιστροφή του ραδιοφώνου στο σπίτι και «μετά από 13-14 μήνες πλήρους απουσίας του πολιτισμού από την ζωή μας» ο δημοτικός ραδιοσταθμός της πρωτεύουσας είπε να το πάρει επάνω του το πράμα.

 Αλήθεια, πώς προέκυψε η ιδέα αυτών των πρωτότυπων ραδιοφωνικών συναυλιών; Εύκολα. Πέντε παραγωγοί του σταθμού, οι Οδυσσέας Ιωάννου, Χρήστος Παπαμιχάλης, Αριστέα Γιάννου, Σαπφώ Ματσιώρη, και η ίδια η Μυτιληναίου, μετά από απανωτές ζουμοσυσκέψεις διάρκειας τεσσάρων μηνών διαμόρφωσαν το προφίλ αυτών των διαφορετικών συναυλιών. «Αφ’ ης στιγμής αποφασίσαμε ότι κεντρική ιδέα είναι ο λόγος στο ελληνικό τραγούδι, μετά επικεντρωθήκαμε στον πώς θα τον παρουσιάσουμε αυτόν τον λόγο. Έχουμε επιλέξει, λοιπόν, και θεματικές βραδιές, και βραδιές αφιερωμένες στον λόγο συγκεκριμένων στιχουργών. Οι επιλογές έγιναν με βάση αυτά που αγαπάμε, ήταν προσωπικό το κριτήριο. Αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν είναι μόνο προσωπικό και αφορά πολύ κόσμο.»

 Και θα μοιάζουν κάπως αυτές οι συναυλίες με εκείνες που ξέρουμε; Θα απευθύνονται, ξερωγώ, οι τραγουδιστές στο κοινό; «Θα υπάρχουν πολλών ειδών ροές συναυλίας, απ’ ό,τι καταλαβαίνω,» εξηγεί η κα. Μυτιληναίου. «Εξαρτάται και από την θεματολογία, αλλά και από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην εκάστοτε συναυλία. Για παράδειγμα, [στην συναυλία της Κυριακής 23 Μαΐου, που είναι αφιερωμένη στο “Ελαφρό τραγούδι” και υπηρετείται από τις φωνές του Δώρου Δημοσθένους και της Πέννυς Μπαλτατζή με την συμμετοχή του πολυπράγμονα Άγγελου Παπαδημητρίου] μπορεί ο Άγγελος Παπαδημητρίου να μην μιλήσει; Ειδικά όταν δίπλα του θα είναι ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης – κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι. Αλλά, η [θεματική ενότητα] “Μελοποιημένη Ποίηση”, που θα βγει αυτή την Κυριακή με τον Χρήστο Θηβαίο, έχει πολύ λίγα λόγια ανάμεσα στα τραγούδια. Ανάλογα με το περιεχόμενο της συναυλίας θα δημιουργείται και η ροή. Μπορεί να υπάρχουν συνδετικά λόγια, μπορεί να υπάρχουν παρεμβάσεις των δικών μας παραγωγών, που ουσιαστικά είναι οι παρουσιαστές. Μπορεί να υπάρχουν εκπλήξεις, προσωπικές ιστορίες –ξέρω, ας πούμε, ότι στην συναυλία για τον Άλκη Αλκαίο, ο Μίλτος Πασχαλίδης [που θα τραγουδήσει] έχει πολλές προσωπικές ιστορίες να πει για την συναναστροφή του με τον άνθρωπο Αλκαίο.»

Κι απ’ το ποιητικό στο… ταμείο

Σταχυολογώντας από τις 11 θεματικές ενότητες του πρότζεκτ, να επισημάνουμε τον ταμάμ προγραμματισμό για την Κυριακή του Πάσχα (2 Μαΐου), όταν θα μεταδοθεί συναυλία με άσματα «Αγνώστου πατρός», με την Αναστασία Μουτσάτσου και τον Ζαχαρία Καρούνη να τραγουδούν «όχι μόνο παραδοσιακά και μικρασιάτικα, αλλά και τραγούδια πιο τελευταίας εσοδείας, που εξακολουθούν να είναι… αδέσποτα,» εξηγεί η κα. Μυτιληναίου.

Ή την Κυριακή 30 Μαΐου, που είναι αφιερωμένη στην «Ποίηση των συγκροτημάτων». Ώπα, δηλαδή; «Ήταν κάτι σκέφτηκε μόνη της η Μαρία Παπαγεωργίου [τραγουδάει σε εκείνη την συναυλία μαζί με τον Φώτη Σιώτα],» λέει η διευθύντρια του Αθήνα 98,4 που συντόνισε και την όλη πρωτοβουλία. «Της ζητήσαμε να συμμετέχει, και ψάχνοντας μαζί να βρούμε κάτι που θα είχε ενδιαφέρον για τον κόσμο, θα αφορούσε τον λόγο στο ελληνικό τραγούδι, και που εκείνη θα μπορούσε να υποστηρίξει, καταλήξαμε στο ότι υπάρχουν ελληνικά συγκροτήματα που φωτίζουν την ποίηση, χωρίς να λένε απαραιτήτως ότι τα τραγούδια τους τα έχουν γράψει ποιητές. Από τους Στέρο Νόβα, μέχρι τους Πυξ Λαξ.»

Κι είναι και το αφιέρωμα στο «Σατιρικό τραγούδι» στις 16 Μαΐου με τον Σπύρο Γραμμένο επικεφαλής ενός σχήματος που «είναι σαν ένας περιοδεύων θίασος», ή το άλλο, μια βδομάδα νωρίτερα, που τιμά τους στίχους της Μαριανίνας Κριεζή με όχημα τις φωνές της Ανδριάνας Μπάμπαλη, του Γιώργη Χριστοδούλου και της Ελένης Δήμου.

Μωρέ, σούπερ ακούγονται και ανοίγουν την όρεξη όλα αυτά που μας επιφυλάσσει η δωρεάν «Συναυλία στο Ραδιόφωνο». Αλλά επειδή πολλές τσαπατσουλιές σημειώθηκαν μες στην πανδημία, θα πληρωθούν, όμως, αυτοί οι καλλιτέχνες; «Όλοι!» ξεκαθαρίζει η κα. Μυτιληναίου. «’Εχουμε 33 ερμηνευτές, και 40 μουσικούς, ηχολήπτες και φωτιστές. Σε όλο αυτό το πρότζεκτ, πέρα από τους ανθρώπους του σταθμού που δεν αμείβονται, απασχολούνται 73 άνθρωποι. Και αν βάλουμε και τους 60-κάτι της “Πλατείας Θεάτρου”, είναι ένας σημαντικός αριθμός καλλιτεχνών σε μια περίοδο όπου ο πολιτισμός δεν έχει διέξοδο απασχόλησης.»

Εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα των 11 ραδιοφωνικών συναυλιών του Αθήνα 98,4

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα